2015. október 14., szerda

Törökmogyorós-csokoládés bonbon

Feleségem nemrégen talált rá a Delimano egyik robotgépének, a Nutribullet turmixgépnek a reklámjára. Rögtön megtetszett neki, mert azt hirdették, hogy a Nutribullet turmixgép erős, jó, megbízható, multifunkciós, és persze könnyen kezelhető. Megmutatta nekem, hogy mit szólok hozzá. A 600 wattos motor nekem rögtön egyféle bizonyíték volt az erőre. Megnéztük a bemutató videót, majd kis költségvetés-elemzés után úgy döntöttünk, hogy megrendeljük. Miután a gép megérkezett, feltettük a konyhaszekrény tetejére a többi robotgép közé, majd pár napra megfeledkeztünk róla (a konyhánkban épp kisebb munkálatok voltak csőtörés miatt)...Aztán jött az ötlet, hogy mivel úgyis itt van a törökmogyoró szezonja, készíthetnénk valami törökmogyorós finomságot. A mogyorót imádjuk, szóval az adott volt, hogy lesz benne, de mit tegyünk még bele. Ekkor gondoltuk ki, hogy mi lenne, ha valami mogyorókrémre emlékeztető ízű bonbont készítenénk. Nem mogyorókrémeset, mert bár azt szeretjük, de bonbonnak nagyon tömény lenne. Szétnéztünk, mi van itthon, majd nekiálltunk kísérletezni...

Hozzávalók a törökmogyorós-csokoládés bonbonhoz:
- 20 dkg törökmogyoró (nettó súly, tisztítva ennyi)
- 40 dkg jó minőségű tejcsokoládé
- 10 dkg minőségi teavaj
- 1 tubus cukrozott sűrített tej (kb. 170 g)
- 1 tábla fehér csokoládé (bevonáshoz)
- 2 tábla tortabevonó (bevonáshoz)

Törökmogyorós-csokoládés bonbon elkészítése:
A mogyorót meg kell pörkölni kicsit. Ehhez tegyük tepsibe, majd a sütőben nagyjából 15-20 percig pörköljük. Akkor jó, amikor a külső barna héja kezd sötétedni. Ha kész vegyük, ki a sütőből, majd konyharuhában rázogatva dörzsöljük le róla a lehető legtöbb héjat. És ezután jön az igazi kihívás: péppé kell őrölni a mogyorót. Ez elsőre egyszerűnek hangzik, de olajos mag lévén a mogyoró őrléskör masszává válik, és csak a kellően erős robotgépek birkóznak meg vele...És ekkor vettük le először a polcról a Delimano Nutribullet turmixgépét, hiszen az úgy hirdette magát, hogy a 600 wattos motorjának, valamint speciális késeinek köszönhetően megbirkózik az olajos magvakkal is. Mi pedig nem sajnáltuk a gépet, beleöntöttük az összes mogyorót, majd adig nyomtuk, míg tényleg teljesen krémesre nem darálta. Elégedettek voltunk, mert emlékszem, próbálkoztunk már máskor is (diót, mandulát őrölni) csonthéjasok őrlésével robotgépben, de eddig ez a legjobb eredmény. Teljesen krémes lett, alig maradtak benne 1 mm-nél nagyobb mogyoró darabkák. És ami a legjobb, a Nutribullet turmixgép eközben egyetlen jelét nem mutatta annak, hogy ez neki kihívás lenne. Nem melegedett, nem adott ki fura hangokat, nem szagosodott, nem recsegett-ropogott (nem bántuk meg, hogy megvettük). Egy szóval, úgy nézett ki, tudja, mi a dolga. :-)

Na de ennyit az áradozásról, hiszen itt igazából a recepté kéne hogy legyen a főszerep (csak utánam :P). Szóval, ha megőröltük a mogyorót, akkor hagyjuk benne egyelőre a turmixgépben. Vegyünk elő egy lábast, tegyük bele a darabokra tördelt csokoládét, a teavajat, majd gőz fölött olvasszuk fel őket, hogy egy homogén csokikrémet alkossanak, majd végül nyomjuk bele az egész tubus sűrített tejet. Kevergetés közben adjuk hozzá a pépesre darált mogyorót, majd amikor sikerült teljesen összekeverni, akkor az egészet öntsük vissza a turmixgépbe.

És most jön a lényeg. Eddig ez nagyon hasonlít a mogyorókrém elkészítéséhez, de mi nem érjük be ennyivel. A turmixgépben az egészet addig kell pörgetni, amíg el ki nem válik a masszából a vaj, és a mogyoró olaja. Ez nem kis feladat, mert igen sűrű és ragacsos ez a massza, de a Nutribullet turmixgép itt is helytállt. Amikor már látjuk, hogy a vaj és olaj elegye a masszától elvált, hagyjuk abba a pörgetést. A zsiradékot öntsük le róla (ebből lesz a törökmogyorós vaj, katt. a további infóért). A masszát pedig hagyjuk langyosra hűlni, majd a két kezünk segítségével formáljunk belőle kis (nagyjából 2.5 cm átmérőjű) golyókat, és tegyük egy tálcára, ahol pár óra alatt teljesen megdermednek.

Amikor kellően megszilárdultak a golyók, akkor jöhet a bevonás. Egy lábasban (gőz fölött) olvasszuk fel a tortabevonót egy kicsike olajjal, majd ebbe hempergessük meg a golyókat, és tegyük őket egy tálcára száradni. Amikor az összes kész, olvasszuk fel a fehér csokit is, majd amikor felolvadt, mártsunk bele egy kanalat, és azt gyorsan mozgatva a golyók felett húzzunk rá fehér csíkokat a kanálról vékonyan csorgó csokoládéval. Ezt követően újabb száradás jön...Ha készen van, lehet nassolni. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy bár roppant finom, és egyszerűen abbahagyhatatlan, egyáltalán nem egy fogyókúrás desszert. Tele van csokival, cukorral, szóval mindennel, ami nagyon-nagyon finom, de cseppet sem egészséges. Ugyanakkor mértékkel fogyasztva - már ha ezt lehet mértékkel fogyasztani - biztosan nem árt meg. Állagra omlós, mint a tejkaramella, ízében pedig csokis-mogyorós, valamint enyhén érezhető benne a sűrített tej is...

Mindenkinek kellemes bonbonkészítést és nassolást kívánunk. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...