2016. február 26., péntek

Tejbegríz, az örök klasszikus...

A tejbegríz egy olyan étel, amit nem lehet elrontani. Pillanatok alatt elkészül, nem kell hozzá sok alapanyag, és gyorsan csillapítja az éhséget. A fiam imádja, ha minden második nap ezt kellene ennie, azt sem bánná. :-)Ma ez készült nálunk. Gondoltam - egyszerűsége ellenére -, hogy helyet kaphatna ez is a blogban, hiszen ez egy örök klasszikus.

Hozzávaló 3-4 adaghoz:
- 1 l tej
- 1,5-2 dl gríz (búzadara)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor

A hideg tejbe belerakjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd odatesszük főni. Amikor felforr, takarékéra vesszük, hozzáadjuk a grízet. Közben kevergetjük, hogy ne legye darabos. Amikor úgy látjuk, állagra jó, levesszük a tűzről. Ízlés dolga, kinek mi számít jó állagnak. Van, aki lágyabban szereti - úgymond folyósabban -, más meg sűrűbbre főzi. Ehhez a gríz mennyiségével kell "játszani". Ha folyósabb tejbegrízt szeretnénk, akkor kevesebb grízt adjunk hozzá a tejhez. Ha viszont azt szeretjük, ha sűrű, és a kanál megáll benne, akkor több gríz kell hozzá. Amikor elértük a kívánt állagot, tálkákba öntjük, majd megszórjuk kakaóporral, avagy fahéjjal - ki hogyan szereti. Jó étvágyat hozzá. :-)

4 megjegyzés :

 1. Igen, pusztán azzal lehet elszúrni, ha sűrűbbre csináljuk annak, aki hígabban szereti, vagy fordítva:))

  VálaszTörlés
 2. Nagyon örülök, hogy a hosszú blogszünet után végre újra meglepitek az olvasókat házi készítésű receptekkel. Nem tudom, mi volt a szünet oka, de nagyon jó, hogy ha épp nincs semmilyen ötletem vacsorára, csak megnyitom az oldalt és mindig számíthatok valami klasszikus isteni finomságra, mint például ez a tejbegríz! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon nehéz várandósság után február elején megszületett második gyermekünk, Kincső. Most már mindenki jól van, és - ha éppen a két gyerek is úgy akarja -, tudjuk írni a blogot. :)

   Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...