2016. május 9., hétfő

Pöttyöske, a gesztenyés finomság

Ezt a sütit körülbelül 20 éve ettem először, akkor készítette anyukám. Utána még sokszor készült nálunk, mert nem csak mutatós, de finom is. Most én is elkészítettem, s elhoztam ide, hogy Te is el tudd készíteni a családodnak, vagy a vendégseregnek. :-) S bármennyire is úgy látszik, egyáltalán nem bonyolult. Bár azt nem mondanám, hogy nem időigényes, de ez emberfüggő. Végül is csak egy kakaós piskóta kell hozzá, egy puding, vajas cukor kikeverve, gesztenyemassza formázva, s egy kis olvasztott csokoládé, hogy tökéletes legyen. Kérsz belőle egy szeletet? :-)



Viszont megért minden időt és fáradtságot, mert hatalmas sikert aratott a családban. A férjem is imádta, de amit a két és fél éves fiam művelt vele az nem volt semmi. Egyszerűen villát félre dobva (pedig tud már szépen enni villával), két kézzel tömte a szájába, és hát természetesen én is imádtam, úgy hogy egészen biztos vagyok benne, hogy nem utoljára készítettem...

Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 8 tojás
- 8 evőkanál porcukor
- 6 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:
- 0,5 liter tej
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 25 dkg ráma margarin
- 15 dkg porcukor

Hozzávalók a gesztenyerudakhoz:
- 2 csomag gesztenyemassza
- 1 evőkanál házi sárgabaracklekvár
- 1 evőkanál kakaópor
- fél dl rum (vagy rumaroma)

Hozzávalók a csokimázhoz:
- kevés olaj
- 1 tábla ét/tej csokoládé

Elkészítése a kakaós piskótának: A tojások fehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot, azzal is verjük egy kicsit, aztán egyenként beletesszük a tojások sárgáját. Szép egyenletesre dolgozzuk a habot. Utána a sütőporral, és kakaóval összekevert lisztet óvatosan beleforgatjuk a habba. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük a biztonság kedvéért, és az első 20 percben ne nyitogassuk a sütőajtót, ha nem muszáj). Hagyjuk hűlni, majd széltében vágjuk két egyforma lapra.

Elkészítése a krémnek: A tejet a pudingporral, és a vaníliás cukorral összefőzzük, aztán hagyjuk hűlni (azért néha keverjük át). A rámát keverjük ki a porcukorral, és dolgozzuk egyenletesen simára a kihűlt pudinggal.



Elkészítése a gesztenyerudaknak: A hozzávalókat gyúrjuk össze, aztán osszuk négy felé a masszát, majd sodorjuk olyan hosszúságú rudakká őket, amilyen hosszú a fél piskótalapunk.

Összerakása a sütemények: Az egyik piskótalapot tegyük egy tálcára, és kenjük meg a fele krémmel. Erre hosszába helyezzük rá a gesztenyerudakat. A krém másik felét simítsuk rá, aztán fedjük be a másik piskótalappal. Az olajon megolvasztott csokoládét kenjük rá a sütink tetejére, és ha megdermedt a csoki, akkor szeleteljük fel a sütemény.

Jó sütizést! :-)

2 megjegyzés :

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...