Szezonális zöldség-gyümölcs naptár

I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. Alma T T T T B B B B B T T Áfonya B B B Bazsalikom B B B B B Birsalma és körte T B B B T Berkenye B B B Borsikafű B B B B B Burgonya T T T T B B B B B B T T Brokkoli B B B B B Cékla T T T B B B B B B T T Cikória B B B B Citromfű B B B B B B Cukkíni B B B B Cukorsüveg saláta B B B B B Csemege-kukorica B B B B Cseresznye B B Csicsóka B B B B B B B B B B Egres B
I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Alma T T T T B B B B B T T
Áfonya B B B
Bazsalikom B B B B B
Birsalma és körte T B B B T
Berkenye B B B
Borsikafű B B B B B
Burgonya T T T T B B B B B B T T
Brokkoli B B B B B
Cékla T T T B B B B B B T T
Cikória B B B B
Citromfű B B B B B B
Cukkíni B B B B
Cukorsüveg saláta B B B B B
Csemege-kukorica B B B B
Cseresznye B B
Csicsóka B B B B B B B B B B
Egres B B
Endívia B B B B B B B B B
Édeskáposzta T T T B B B B B B B T
Faeper (fekete és fehér eper) B
I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Fejes saláta B B B B B B B B B
Fekete retek T T T B B B B B B T T
Fekete ribizli B
Fodros kel B B B B B
Fokhagyma T T T B B B B B T T T
Földieper (szamóca) B B
Főzőtök B B B B T T
Füge B B B B
Gesztenye B B T T
Görögdinnye B B
Gumós kömény B B B B B B T
Hónapos retek B B B B
Jégsaláta B B B B B B
Kakukkfű B B B B B B
Kapor B B B B B B
Karalábé B B B B B B B T T
Karfiol B B B B B B
Kelbimbó B B B B
Kelkáposzta T T B B B B B B B T
Kínai kel B B B B B B
I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Koriander B B B B B B
Kökény B B B
Körömvirág B B B B B B
Körte T T B B B B T T
Lestyán B B B B B B B
Levendula B B B B B
Lilahagyma T T B B B B B B T T
Lilakáposzta T T B B B B B B T
Madársaláta B B B B B B B
Majoranna B B B B B
Málna B B
Mángold B B B B B B B
Meggy B B
Menta B B B B B
Mizuna B B B B B
Naspolya B B
Nektarin B B
Oreganó (Szurokfű) B B B B B B
Őszibarack B B B
Padlizsán B B B T
I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Pak choi B B B B B B
Paradicsom B B B B B
Pasztinák T T B B B B T T
Patiszon B B B B
Petrezselyem-gyökér T T T B B B B T T
Petrezselyem-zöld B B B B B B B B
Póréhagyma T T B B B T T
Radiccio B B B B B B B B
Rebarbara B B
Ribizli B B
Ringló B B
Rozmaring B B B B B B
Rukola B B B B B B
Sárgabarack B B
Sárgadinnye B B
Sárgarépa T T T B B B B B B T T
Snidling B B B B B B B
Sóska B B B B B B
Spárga B
Spenót B B B B B B
I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Sütőtök T B B B T T
Szárzeller B B B B T T
Szeder B B
Szilva B B B
Szőlő B B B
Tarlórépa B B B B B T
Uborka B B B B T
Újhagyma B B B B B B
Vöröshagyma T T T T B B B B B B T T
Zellergumó T T T B B B B B T
Zöldbab B B B B B
Zöldborsó B B B B
Zöldpaprika B B B B T
Zsálya B B B B B B

A fűszernövények szárítmánya egész éven tárolható, ezt külön nem jelöltük.

T: tárolható
B: betakarítási időszak

Melyik hónapban, milyen növényi alapanyagok, termékek szokásosak ill. javallottak jellemzően az étkezésben?

Január
Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, birsalma és körte, burgonya, cékla, cikória, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, kökény, körte, lilahagyma, lilakáposzta, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma)

Február
Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, kelkáposzta, kökény, körte, lilahagyma, lilakáposzta, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma), vadon termő korai hajtások

Március
Gabonák, olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, burgonya, cékla, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, petrezselyemgyökér, sárgarépa, vöröshagyma, zellergumó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma), vadon termő korai hajtások

Április
Gabonák, olajos magvak, alma, burgonya, endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, pak choi, mizuna, petrezselyemzöld, radiccio, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, vadon termő növények

Május
endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, pak choi, mizuna, petrezselyemzöld, radiccio, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, brokkoli, cukorsüveg saláta, cseresznye, csicsóka, egres, édeskáposzta, új feketeretek, fekete ribizli, új fokhagyma, földieper (szamóca), gumós kömény, jégsaláta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, málna, mángold, meggy, rebarbara, ribizli, új sárgarépa, snidling, spárga, újhagyma, vöröshagyma, gabonák, olajos magvak, (ezek egyre kisebb arányban)

Június
nyári alma, bazsalikom, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, hónapos retek, karalábé, kínai kel, pak choi, mizuna, petrezselyemzöld, radiccio, lestyán, madársaláta, rukola, vöröshagyma, spenót, zöldborsó, újburgonya, új cékla, brokkoli, cukorsüveg saláta, cseresznye, csicsóka, egres, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, földieper (szamóca), gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, sóska, málna, mángold, meggy, rebarbara, ribizli, új sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, gabonák

Július
nyári alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, radiccio, lestyán, körte, sárgabarack, sárgadinnye, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, faeper (fekete és fehér eper), édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, nektarin, őszibarack, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, gabonák

Augusztus
nyári alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, lestyán, körte, sárgabarack, sárgadinnye, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, szeder, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, görögdinnye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, nektarin, őszibarack, ringló, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, új sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, gabonák

Szeptember
alma, bazsalikom, áfonya, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, lestyán, körte, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, szilva, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, szeder, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, gesztenye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, mizuna, pak choi, rukola, őszibarack, ringló, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót, gabonák (növekvő arányban)

Október
alma, bazsalikom, cikória, borsikafű, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, patiszon, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, lestyán, körte, szőlő, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, új cékla, cukkíni, csemege kukorica, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, füge, gesztenye, gumós kömény, jégsaláta, koriander, levendula, majoranna, mizuna, pak choi, rukola, hónapos retek, padlizsán, menta, oreganó (szurokfű), paradicsom, rozmaring, lilakáposzta, kapor, karfiol, kelkáposzta, körömvirág, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, uborka, újhagyma, zöldbab, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót, zöldborsó, gabonák (növekvő arányban)

November
gabonák , olajos magvak, alma, cikória, citomfű, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, petrezselyemzöld, petrezselyemgyökér, póréhagyma, radiccio, körte, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, feketeretek, kakukkfű, fokhagyma, fodroskel, főzőtök, gesztenye, gumós kömény, koriander, pak choi, rukola, oreganó (szurokfű), rozmaring, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, mángold, sárgarépa, snidling, tarlórépa, zsálya, vöröshagyma, zöldpaprika, sütőtök, birsalma és körte, berkenye, brokkoli, cukorsüveg saláta, kelbimbó, kínai kel, madársaláta, spenót

December
gabonák , olajos magvak, savanyúságok, lekvárok, befőttek, szörpök, aszalványok, alma, cikória, endívia, fejes saláta, karalábé, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, körte, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, burgonya, cékla, csicsóka, édeskáposzta, fekete retek, fokhagyma, főzőtök, gesztenye, kökény, lilakáposzta, kelkáposzta, lilahagyma, sárgarépa, vöröshagyma, sütőtök, birsalma és körte, kelbimbó, madársaláta, konyhában nevelt friss vagy szárított fűszernövények, csíráztatott magvak, hajtások (petrezselyem, hagyma)

(A táblázatban összefoglalt növények természetesen csak becsült csoportosítások, a lakóhely, a helyi termelők, az időjárás, a természetes növénytársulások, a tárolási lehetőségek, szokások, stb. mind befolyásolják ezt.)

(Amiket nem vettünk bele a csoportosításba, de ne feledkezzünk meg róluk: állati eredetű élelmek, ecetek, olajok, olajos magvak, méz, gyógynövények, stb.)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu