Régi kedvenc, mégis ritkán készítjük. Most azonban eszembe jutott, hogy talán ez lehetne ma a nassolni való. Nem tévedtem nagyot, pillanatok alatt elfogyott. :-) Hozzávalók a Ferdinánd tekercshez: - 35 dkg liszt - 2 tojássárgája - 3 dkg élesztő - 1 kockacukor - 3 dkg porcukor - 0,5 dl tej - diónyi vaj - pici konyhasó A tetejére: - 1 tojássárgája - 0,5 dl cukrozott tej A töltelékhez: - 10 dkg vaj - 10 dkg porcukor - 2 vaníliás cukor Az élesztőt a meglangyosított tejjel felfuttatjuk. A lisztet a vajjal, a cukorral, a tojássárgákkal, csipetnyi sóval, és az élesztős tejjel összedolgozzuk. Ha kell még, annyi tejet öntünk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és vékonyan megkenjük a töltelékkel, amely úgy készül, hogy a vajat a porcukorral és a vaníliás cukrokkal habosra keverjük. A tésztát rétesszerűen feltekerjük, éles késsel óvatosan ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és kivajazott, lisztezett, viszonylag magas falú
Régi kedvenc, mégis ritkán készítjük. Most azonban eszembe jutott, hogy talán ez lehetne ma a nassolni való. Nem tévedtem nagyot, pillanatok alatt elfogyott. :-)
Hozzávalók a Ferdinánd tekercshez:- 35 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 1 kockacukor
- 3 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- diónyi vaj
- pici konyhasó
A tetejére:
- 1 tojássárgája
- 0,5 dl cukrozott tej
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 vaníliás cukor
Az élesztőt a meglangyosított tejjel felfuttatjuk. A lisztet a vajjal, a cukorral, a tojássárgákkal, csipetnyi sóval, és az élesztős tejjel összedolgozzuk. Ha kell még, annyi tejet öntünk hozzá, hogy puha tésztát kapjunk
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és vékonyan megkenjük a töltelékkel, amely úgy készül, hogy a vajat a porcukorral és a vaníliás cukrokkal habosra keverjük.
A tésztát rétesszerűen feltekerjük, éles késsel óvatosan ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és kivajazott, lisztezett, viszonylag magas falú tepsibe tesszük. Tetejét rögtön megkenjük felvert tojássárgával, és egy órát kelesztjük
Előmelegített sütőben, 200-220 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a cukrozott tejjel, és még 1-2 percre visszatesszük.
Amikor kész, kivesszük a sütőből, és kifordítjuk a tepsiből.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és vékonyan megkenjük a töltelékkel, amely úgy készül, hogy a vajat a porcukorral és a vaníliás cukrokkal habosra keverjük.
A tésztát rétesszerűen feltekerjük, éles késsel óvatosan ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és kivajazott, lisztezett, viszonylag magas falú tepsibe tesszük. Tetejét rögtön megkenjük felvert tojássárgával, és egy órát kelesztjük
Előmelegített sütőben, 200-220 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve megkenjük a cukrozott tejjel, és még 1-2 percre visszatesszük.
Amikor kész, kivesszük a sütőből, és kifordítjuk a tepsiből.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése