Egreslekvár tartósítószer nélkül...

A piacon járva - feleségemmel - pillantottam meg gyermekkorom egyik kedvenc gyümölcsét, az egresre. Gondoltam, veszek belőle vagy 25 dekát, mert még azért az ára igen közel állt ahhoz a lélektani határhoz, amelytől egy átlagos keresetű ember dobna egy hátast. :-) Megvettük, és hazavittük. Otthon, mikor megkóstoltam, akkor döbbentem rá, hogy ez iszonyúan éretlen, és ami ebből fakad: savanyú, mint az ecet. Gondoltuk, most jól bevásároltunk vele... Két napig állt az ablakban, hátha beérik majd, de annak ellenére, hogy víztartalma lassan távozni látszott, ízre nem következett be gasztronómiailag is élvezhető változás. Ekkor jött az ötlet - mert mostanában nagyon rajtunk van a dolog, nemrég főztünk be ugye nyolc kiló epret -, hogy milyen lehet zöld, éretlen egresből lekvár t főzni. Így hát lementem a piacra, vettem még 80 dekát, majd nekiálltam befőzni lekvár nak. Mint utólag kiderült, ez egy nagyon jó ötlet volt, mert istenien finom, savanykásan édes lekvár lett belőle. Mi
A piacon járva - feleségemmel - pillantottam meg gyermekkorom egyik kedvenc gyümölcsét, az egresre. Gondoltam, veszek belőle vagy 25 dekát, mert még azért az ára igen közel állt ahhoz a lélektani határhoz, amelytől egy átlagos keresetű ember dobna egy hátast. :-) Megvettük, és hazavittük. Otthon, mikor megkóstoltam, akkor döbbentem rá, hogy ez iszonyúan éretlen, és ami ebből fakad: savanyú, mint az ecet.

Gondoltuk, most jól bevásároltunk vele...

Két napig állt az ablakban, hátha beérik majd, de annak ellenére, hogy víztartalma lassan távozni látszott, ízre nem következett be gasztronómiailag is élvezhető változás. Ekkor jött az ötlet - mert mostanában nagyon rajtunk van a dolog, nemrég főztünk be ugye nyolc kiló epret -, hogy milyen lehet zöld, éretlen egresből lekvárt főzni. Így hát lementem a piacra, vettem még 80 dekát, majd nekiálltam befőzni lekvárnak. Mint utólag kiderült, ez egy nagyon jó ötlet volt, mert istenien finom, savanykásan édes lekvár lett belőle.

Mi amennyire csak lehet, igyekszünk természetes módon eltenni a lekvárjainkat, ami nálunk azt jelenti, hogy nem teszünk bele semmiféle tartósítószert, és nem hódolunk annak az egészségtelen divatnak, hogy 1 kg gyümölcshöz 1 kg cukor. Az már egészségtelenül szirupos. Sokan azzal védekeznek, hogy azért kell, mert a cukor tartósít. Ez egy komoly tévedés, nem a cukor tartósít, hanem a tiszta, gondos csírátlanítási eljárás, amelynek része a ma már macerásnak tartott dunsztolás. Mi inkább dunsztolunk macerásan, mint hogy telepakoljuk vegyszerrel. A cukor tekintetében pedig nekünk a már bevált arány a 4 kg gyümölcshöz 1 kg cukor. Ezzel még épp elég édes, de ugyanakkor kellően hagyja még érvényesülni a gyümölcs igazi ízét, zamatát...

Egreslekvár hozzávalói:
- 1 kg egres
- 25 dkg kristálycukor
- 1 csomag (8g) vaníliás cukor
- 1 db közepes citrom leve
- 3 db 315 ml-es üveg lapkákkal együtt

Egreslekvár elkészítése:
Mielőtt bármit is csinálnánk, mossuk ki alaposan az üvegeket mosogatószerrel, majd sima vízzel többször is öblítsük át. Ezt követően tegyük tiszta konyharuhára és törölgetés nélkül hagyjuk magától megszáradni. Amíg az üvegek száradnak, nekiállhatunk a lekvárnak.

Az egrest tisztítsuk meg mindkét végén, majd egy edényben turmixoljuk össze ízlés szerint. Aki szereti a gyümölcsdarabokat a lekvárban, az kevésbé, aki nem szereti az akár teljesen pépesre is turmixolhatja. Ez után adjuk hozzá a citrom levét, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot is. Tegyük fel a tűzre, és folyamatosan kevergetve főzzük legalább egy órán keresztül, mert az egres vastag héjának kell ennyi idő. Innentől kezdve aki sűrűbbre szereti, az főzheti még tovább is, nekünk általában ennyi elég.

Mire mindezzel végeztünk, már az üvegek biztosan megszáradtak. Töltsük meg az üvegeket a lekvárral - óvatosan, nehogy a hősokktól szétpattanjanak -, majd zárjuk le jól a lapkákkal. Azonnal tegyük száraz dunsztba őket, és hagyjuk, hogy ott hűljön ki szépen lassan. Ez akár 48 óra is lehet.
Ha mindent jól csináltunk, akkor nem fognak megromlani a lekvárjaink tartósítószer és tonnányi cukor nélkül sem...

Az elkészült lekvárokat fogyassza mindenki egészséggel. Natúr joghurtba keverve a savanykás ízű lekvárokból kiváló gyümölcsjoghurt készíthető, de palacsintában sem rossz éppen. A felhasználást mindenkinek a fantáziájára bízzuk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Már fől is köszike a receptet :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon megörültem az oldalatoknak, gratulálok hozzá (itt ragadtam előtte rendesen) :))
    Kérdezni is szeretnék:
    Egresszörpöt készítettetek már? Ha igen, tudnál írni receptet?
    Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Örülünk, hogy megtetszett a blogunk. :-) Reméljük, sok olyat találsz majd itt, ami a kedvedre lesz. :-) Egresszörpöt pedig még nem készítettünk, de talán egyszer majd az is eljön. ;-) Én hasonlóan alapanyagokat használnék, csak más arányban, mint ebben a lekvárban. :-)

      Törlés
  3. Hello! Holnap készülök egres lekvárt csinálni, mert nyersen rosszabb mint a citrom..grrrrr....
    Ez az arány eritrittel is működik cukor helyett szerinted?
    Köszi, Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Fogalmam sincsen, hogy őszinte legyek. Nekünk teljesen megfelel a cukor. Az eritrit nem tudom, mennyire alkalmas tartósításra. A cukorral semmi baj, ha az ember nem eszi ész nélkül. Mi a lekvárt mindig valaminek az ízesítésére használjuk (max. 1-2 kiskanállal), így azt hiszem, nem ez lesz, ami megöl minket. A cukorbetegség esetén természetesen érthető a cserére törekvés, de akkor olyan bloggert kell megkérdezni, aki eleve ilyen recepteket oszt meg. Mi még sosem használtunk semmilyen édesítőszert a befőzésekhez a cukor helyett! :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu