Szóval, ahogy erről beszélgettünk, rájöttem, hogy igazából van már annak tizenöt éve is talán, hogy utoljára lapcsánkát ettem, ezért elhatároztam, hogy előkeresem emlékeimből - és rokonaimtól - a receptjét, aztán készítek egy jó adagot belőle. Így is lett...
- 50 dkg reszelt burgonya (nyers)
- 2 db közepes méretű falusi tojás (az, amelyiknek olyan szép a sárgája)
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 dkg liszt
- 1-1,5 dl tej (legalább 2,8%-os, de jobb az igazi termelői tej, ami akár 4,4%-os is lehet)
- konyha só
- őrölt bors
- olaj a sütéshez
Lapcsánka, tócsni elkészítése:
A burgonyát hámozzuk, majd mossuk meg alaposan. Reszeljük egy tálba, majd reszeljük hozzá a két gerezd fokhagymát. Ez utóbbit reszelés helyett fokhagymanyomóval is beletörhetjük. :-) Ezután keverjük bele a két tojást, a lisztet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az így kapott jól elkevert pépet hagyjuk állni 20-25 percet, hogy érjen kicsit.
Forrón a legfinomabb. Lehet natúrban, vagy tejföllel megkenve is fogyasztani. Mindenkinek jó étvágyat ehhez az igazi magyar finomsághoz... :-)
Nekem anno ehhez a nagymamám meggyszószt készített......Isteni volt!!!
VálaszTörlésBiztosan finom lehet úgy is... :-)
Törlés