2013. július 14., vasárnap

Árpával érő körte, vagy rozzsal érő körte

Ha nem tévedek, akkor ennek a gyümölcsnek több elnevezés is van. Anyósom szerint rozzsal érő körte, vagy rozsérő körte. Az internetes leírások szerint árpával érő körte, vagy árpás körte. Akárhogyan is, mindenképpen nagyon finom. Budapesten több helyen is előfordulnak elvadult példányai, vidéken pedig egészen biztos, hogy nem nehéz rátalálni.

  • Mohácsy - Porpáczy: A körte termesztése és nemesítése
  • Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1955.
  • Származása: ismeretlen, de minden gyümölcstermesztő államban eléggé elterjedt körtefajta.
  • Érési ideje: június vége, július eleje.
  • Termőképessége: igen termékeny
  • Gyümölcse: kicsiny. Alakja szép körtealakú, elég hosszú kocsányú. Héja citromsárga, napos oldalán kissé aranysárga. Húsa fehér, olvadó, gyengén illatos.
  • Minősége: igen jó piaci és asztali.
  • Hajtásrendszere: fája erőteljes növésű.
  • Termőhely igénye: mindenütt jól díszlik. Nálunk főként az Alföldön terjedt el.
  • Gazdasági értéke: igen jó minősége mellett nagy értéke a koraisága. A múltban ebből a körtéből kivitelünk is volt. ma is többet kellene belőle termeszteni.
     Forrás: barnaesfiai.hu

Nálunk található receptek ezzel a gyümölccsel.

Tavasszal majd ismét meglátogatjuk, és készítünk fotókat a virágzásról is, és kiegészítjük a leírást is.
Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...