Egyszerű frankfurti leves füstlivel

A napokban nem nagyon írtunk semmit. Ennek oka, hogy másfél héttel korábban vendégül láttuk pár napra a feleségem családját, majd azt követően velük együtt hazautaztunk egy hétre. Szóval úgy esett, hogy négy főt vártunk vendégségbe. Ehhez még adjuk hozzá szerény személyeinket (a feleségemet és engem) , és máris kiderül, hogy hat főre kellett főtt étellel készülni. Mivel a feleségem családjában - őt is beleértve - mindenki szereti a frankfurti levest, így hát adódott az alkalom, hogy főzzünk belőle egy jó nagy adagot. Én személy szerint nem szeretem a frankfurti levest. Nem szeretem, hanem egyenesen imádom... rajongom érte. Hát így lett az első fogás akkor a frankfurti leves. Önmagában ez még nem is annyira nagy szám, hiszen elég egyszerű étel ez. A jelen frankfurti leves attól különbözik a megszokottól, hogy erőleves kockával készült (ettől egyszerű a recept) , és hétköznapi natúr virsli helyett füstli, azaz füstölt virsli került bele. Az egyik alkalommal ugyanis, amikor ezt az é
A napokban nem nagyon írtunk semmit. Ennek oka, hogy másfél héttel korábban vendégül láttuk pár napra a feleségem családját, majd azt követően velük együtt hazautaztunk egy hétre. Szóval úgy esett, hogy négy főt vártunk vendégségbe. Ehhez még adjuk hozzá szerény személyeinket (a feleségemet és engem), és máris kiderül, hogy hat főre kellett főtt étellel készülni. Mivel a feleségem családjában - őt is beleértve - mindenki szereti a frankfurti levest, így hát adódott az alkalom, hogy főzzünk belőle egy jó nagy adagot. Én személy szerint nem szeretem a frankfurti levest. Nem szeretem, hanem egyenesen imádom... rajongom érte.



Hát így lett az első fogás akkor a frankfurti leves. Önmagában ez még nem is annyira nagy szám, hiszen elég egyszerű étel ez. A jelen frankfurti leves attól különbözik a megszokottól, hogy erőleves kockával készült (ettől egyszerű a recept), és hétköznapi natúr virsli helyett füstli, azaz füstölt virsli került bele. Az egyik alkalommal ugyanis, amikor ezt az ételt kértem az én drágámtól, közölte velem, hogy most csak füstlivel tudja elkészíteni, mert csak az van ittjon. Mondtam, rakja bele, jó lesz azzal is. És nem is gondoltuk volna, hogy mennyivel finomabb lett tőle. Én mindenkinek csak tanácsolni tudom, hogy ha eddig még nem próbálta, akkor most próbálja ki füstlivel, ha szereti a füstölt ízeket...

Hozzávalók a frankfurti leveshez:
- 1 nagy csomag füstli (350 g)
- 1 fej kelkáposzta (~1,3 kg)
- 5-4 közepes burgonya
- 1 db erőleves kocka (vagy helyette minden külön-külön, ami a kockában benne van)
- konyhasó

Frankfurti leves elkészítése:
A krumplikat hámozzuk meg, és kockázzuk fel. Nem kell nagyon apróra, csak mintha paprikás krumplihoz készítenénk elő. A kelkáposztát tisztítsuk meg, az esetleg töredezett, koszos külső leveleket távolítsuk el, majd vágjuk csíkokra. Tegyük egy lábasba, és kevés olajon pároljuk puhára. Amikor összeesett, sózzuk meg, adjuk hozzá az őrölt köménymagot, keverjük össze, majd engedjük fel vízzel, hogy ellepje. Tegyük bele a kockára vágott krumplikat, és tegyük oda főni. Amikor a káposzta már majdnem teljesen megfőtt, adjuk hozzá az előzőleg nagyjából fél centi vastag karikákra vágott füstliket, és főzzük addig, míg az is megfő. Aki idegenkedik az erőleves kockáktól, az természetesen pótolhatja annál jóval természetesebb összetevőkkel. Jelen poszt alanyát képező frankfurti levesünk most kockával készült, de mi sem mindig használjuk. ;-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Akkor most tartósítószer nuku, de leveskocka az igen?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, teljes mértékben nem lehet ezek nélkül a vackok nélkül élni sajnos. Néha vannak esetek, amikor szükség van az egyszerűségre. Ilyenkor az élet felülírhatja akár a saját szabályainkat is. Mutass nekem egy embert, aki mindig csak ezek nélkül készít ételt, és soha semmilyen mesterséges adalékot, vagy előre gyártott hozzávalót sem használ. Ilyen nincs. Sosem állítottam, hogy mi soha nem használunk ilyeneket. De ha mégis használunk valamilyen ok miatt, akkor mindig megjegyezzük, hogy lehet ezek nélkül is, de nekünk most így volt jó valami miatt. Mivel hosszabb utazás előtt álltunk, már nem mentünk le friss hozzávalókat vásárolni, mert ha nem fogynak el, megromlottak volna. Azt használtuk, ami otthon van. De ahogy a kérdésed hangvételéből is kitűnik, téged valószínűleg nem érdekel a magyarázatom, mert csak kötekedni akarsz. De itt nincsen kivel, mert ezt a blogot nem azoknak írjuk, akik "NÉVTELEN"-ül kötekednek, hanem azoknak, akiket valóban érdekelnek a receptjeink, még ha néha az egyszerűség kedvéért bűnbe is esünk a mesterséges anyagokat illetően. :-) További szép napot neked. ;-)

      Törlés
    2. Szia!Itt vagyok én , aki soha nem használ leveskockát, Vegetát , vagy Delikátot. Tiltott fűszer nálam, nem jöhet be a konyhámba. A férjem azt mondja rá, a lusta asszony fűszere.

      Törlés
    3. Gratulálok! :-) Sokat főz a férjed? Esetleg van két-három apró vagy nagyobb gyerek is? Meg kert? Napi 10-12 óra munka? Költői kérdések ezek, nem várok rá választ. Csak a nagy többség ezekben él, és nem biztos, hogy lustának kellene őket nevezni, amiért nincs idejük mindent otthon, saját kezűleg legyártani...

      Én személy szerint senkit nem tartok lustának, senkit sem ítélek el, és legfőképpen senkit nem nézek le azért, mert leveskockát használ. Tehettem volna bele a saját, házilag elkészített vegetánkból is, de most nem azt választottam. Ennyi. :) Ezen felül mindenki úgy készíti, ahogyan neki jó.

      Törlés
  2. Sziasztok!
    A lencsefőzeléknél olvastam a fokhagymás rántásról, próbáljátok meg ennél is! Én csak felteszem főzni a kelkáposztát egy kis borssal, sóval, köménymaggal, később hozzáteszem a krumplit, aztán csinálok fokhagymás rántást ( kevés liszttel ), piros paprikát rá, vizet, aztán belekeverem a levesbe. Ezután teszem bele a virslit ( Füstlivel is szoktam) Próbáljátok ki, biztos ízleni fog így is. Egyébként a paradicsomos káposztát is ilyen rántással készítem + habarással.
    Üdv, Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz!

      Köszönjük szépen az ötletet, ki fogjuk próbálni. :-)

      Törlés
  3. Hello, szerintem némi fűszerezés azért nem ártana neki, friss petrus legalább. Gyakorlatilag csak só van benne... pedig lenne néhány variáció. Fokhagyma, sárgarépa karikák... de lehet, hogy nekem mást jelent a frankfurti leves :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszi a tippet. De a címben is az van, hogy egyszerű frankfurti leves. Ez egy teljesen egyszerű változat, amiben leveskocka van. És bár nem vagyunk leveskocka pártiak, de van, hogy mi is azt használunk a gyorsaság és az egyszerűség jegyében. Abban pedig van petrezselyem zöld is. Nekünk így nagyon ízlik, vagy így készítjük, vagy leveskocka helyett házi ételízesítővel, amiben szintén minden fűszerből van elegendő. Ezért nincs már benne pluszban semmi... ;-)

      Törlés
    2. Értem :) Az a jó, hogy ízlések és pofonok ennyire különböznek, ettől olyan változatos a világ :)

      Törlés
    3. Szia! Petrus nem való bele, de fokhagyma igen.Az igazi frankfurti leves tejfeles habarással készül.

      Törlés
    4. ... akkor készítsd úgy. :-)
      Mi viszont így szeretjük.

      Törlés
  4. a legfontosabb a majoranna, az feltétlenül kell bele, egy teáskanállal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Mi abba sosem rakunk majorannát! De ha te úgy szereted, rakjál bele. ;-)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu