Többféle szörp is volt már blogunk főszereplője, most bemutatjuk, hogyan készítjük a hársfavirágból főzött szörpöt.
Hozzávalók a hársfavirágszörphöz:
- 30 dkg friss hársfavirágzat
- 1 kg kristálycukor
- 3 citrom leve, vagy 3 mokkáskanál citromsav
- 1.5 liter csapvíz
Hársfavirágszörp elkészítése:
Már csak az a kérdés, hogy melyik hársfa virágzata alkalmas erre a célra, mert ugye a hársfának több fajtája is van. Igazából szinte mindegy, a lényeg, hogy az ezüst hárs nem jó erre a célra. Az ezüst hárs onnan ismerhető fel, hogy ha megfordítjuk egy levelét, akkor annak fonákján ezüstös színű finom szőrzet van. Ez nem alkalmas erre a célra, mert a légutakat ingerlő anyagokat tartalmaz. A magyar gyógyszerkönyv a kislevelű hárs és a nagylevelű hárs virágzatát írja elő teának, és bár itt nem teáról van szó, mégis csak éppúgy fogyasztási célról van szó. Szóval, az ezüst hárs nem jó. Az ezüst hárs virágzik amúgy utolsónak valamikor júliusban, míg legkorábban június eleje környékén a nagylevelű hárs, június közepe táján pedig a kislevelű hárs.
Most, hogy már tudjuk, melyik fajok a legalkalmasabbak a célra, elkezdhetjük begyűjteni. Amennyire csak lehetséges, igyekezzünk csak a virágzatot leszedni a fellevelekkel együtt (az a kis hosszúkás, keskeny zöld levélke, amely a kis csoportokban álló virágok mellett található). Ha teának gyűjtjük, akkor ezeket rajta is hagyhatjuk a későbbiekben is, de hársfavirágszörphöz ezeket majd le kell csipkedni.
Szóval, ha megvan a kellő mennyiségű virágzatunk, akkor rázogassuk ki belőle az apró bogarakat, csipkedjük le a felleveleket a virágzatról, majd tegyük félre a virágokat. Forraljunk fel másfél liter vizet, majd amikor már zubogva forr, facsarjuk bele a citromot, vagy adjuk hozzá a citromsavat. Zárjuk el a tüzet alatta, majd szórjuk bele a hársfavirágokat, nyomkodjuk bele a forró vízbe, majd fedjük le egy fedővel, és hagyjuk így ázni egy napig.
Másnap szűrjük le, a virágzatot pedig konyharuhába téve, majd annak sarkaid összefogva alaposan facsarjuk ki a virágzatot, mert a fontos nyákanyagok egy igen nagy része csak így nyerhető ki belőle. Eddigre amúgy már igen intenzív az illata a szörp alapunknak, és színe is igen kívánatos. Ha kicsavartuk a virágokat, akkor azok maradékát dobjuk ki, majd a szörp alapba tegyük bele a cukrot és folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, hagyjuk forrni pár percig, majd töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le őket, és hagyjuk száraz dunsztban kihűlni. Ezt követően mehet a kamra polcára, ahol akár évekig is eláll. Felbontás után azonban tartsuk hűtőben. Sokan belekarikázzák a citromot, és úgy áztatják, de ezt mi csak és kizárólag biocitrom esetében javasoljuk, mert az egyéb citrusfélék héját a szervezetre igen ártalmas gombaölőkkel kezelik, amelyek nem teszik alkalmassá a citrom héját a fogyasztásra.
És hogy miért főzzük, mikor az internet tele van főzés nélküli recepttel? Azért, mert így lehet csak tartósítószertől mentesen hosszabb időre eltenni. A vitaminok ugyan így károsodnak benne, de az értékes nyákanyagok megmaradnak, ezen felül szörpöt nem gyógyhatása miatt, hanem élvezeti értéke miatt fogyasztunk. De erről a napokban írtunk egy cikket is Tények és tévhitek a szörpkészítéssel kapcsolatban... címmel.
Mindenkinek kellemes szörkészítést kívánunk! :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Nagyon átfogó, tartalmas írás a szörpkészítés csínjáról-bínjáról, látszik, hogy körüljártad a témát, ahogyan a többi bejegyzésnél is.
VálaszTörlésA bonyolultabb recepteknél igazán jó lenne látni a folyamatoknak az egyes lépéseit is (hevítés, dunsztolás, szűrés stb.), ahogyan Ti csináljátok.
Nem gondolkodtatok el videóblog készítésén? A legtöbb gasztoblognak már van ilyen jellegű csatornája és a manapság rendelkezésre álló technikákkal már igazán semmiség összedobni egy rövid kis videót (elég egy okostelefon is ;-)). Én személy szerint kifejezetten élvezem, ha a konyhában a tabletemről lejátszva a receptet együtt főzhetek a kedvenc szakácsommal. Az írásaitok stílusa alapján, biztos vagyok benne, hogy élvezetes videókat készítenétek. :)
Szervusz! Köszönjük szépen az elismerő szavakat, nagyon jól esik az embernek a pozitív visszajelzés, ha ennyit dolgozik. Mi pedig tényleg beletesszük a feleségemmel ebbe a szívünk, lelkünk egyaránt. :-) Azonban - remélem ezzel nem szomorítalak el nagyon - a videoblogolás nem a mi világunk. Mi megmaradunk hagyományos gasztrobloggernek... :-)
TörlésHelló. Miért kell a citromot az elején belerakni? És miért kell forróvízbe tenni? Nem jó hideg vízbe mint a bodzát?
VálaszTörlésÉs mikor kell a virágot szedni? Nyíláskor rögtön?
A hársfa virágzatában több olyan anyag is van, ami csak forró vízben ázik ki megfelelően. Ha szeretnénk a legtöbbet kihozni belőle, akkor jobb forró vízben áztatni. A másik oka a forró víznek, hogy a befőzés tartósítja, hogy sokáig elálljon, mert nem teszünk bele tartósítószert. Ha hidegen rakjul el, akkor hűtőben kell tartani, és ott is max. kb. két hétig áll el. A citromot azért jó mindig az elején belerakni, mert megóvja a barnuéástól a lét, megőrzi a szép színét.
Törlés