Káposztás bableves, paszulyleves édes káposztából

A káposztás bableves, vagy más néven a káposztás paszulyleves igazi, hamisítatlan szabolcsi étel. De mivel jómagam nem vagyok szabolcsi - csak a feleségem -, így sajnos én ezt az ételt nagyon sokáig nem is ismertem. Egyszer az én drágám állt elő azzal, hogy főz nekem káposztás paszulyt. Néztem is rá bután, hogy miről beszél? Valahogy el sem tudtam képzelni a két ízt együtt. De mivel vállalkozó szellem vagyok - és mert azt mondta, ez lesz a kaja -, hagytam, hogy elkészítse. Mondanom sem kell, hogy nem bántam meg. Olyan finom lett, hogy mind a tíz ujjam megnyaltam utána. Azóta rendszeresen szerepel az étlapunkon, mert a káposztát és a babot is szeretjük szinte minden formájában. Arról nem is beszélve, hogy a hüvelyesek mennyire egészségesek. A paszuly meg ugye az volna... azonban van ebben a receptben egy kis eltávolodás a hagyományoktól. Az eredeti szabolcsi káposztás paszuly ugyanis savanyú káposztából készül. A feleségem családja viszont édes káposztából készíti, így én is ezt a v
A káposztás bableves, vagy más néven a káposztás paszulyleves igazi, hamisítatlan szabolcsi étel. De mivel jómagam nem vagyok szabolcsi - csak a feleségem -, így sajnos én ezt az ételt nagyon sokáig nem is ismertem. Egyszer az én drágám állt elő azzal, hogy főz nekem káposztás paszulyt. Néztem is rá bután, hogy miről beszél? Valahogy el sem tudtam képzelni a két ízt együtt. De mivel vállalkozó szellem vagyok - és mert azt mondta, ez lesz a kaja -, hagytam, hogy elkészítse. Mondanom sem kell, hogy nem bántam meg. Olyan finom lett, hogy mind a tíz ujjam megnyaltam utána. Azóta rendszeresen szerepel az étlapunkon, mert a káposztát és a babot is szeretjük szinte minden formájában. Arról nem is beszélve, hogy a hüvelyesek mennyire egészségesek. A paszuly meg ugye az volna... azonban van ebben a receptben egy kis eltávolodás a hagyományoktól. Az eredeti szabolcsi káposztás paszuly ugyanis savanyú káposztából készül. A feleségem családja viszont édes káposztából készíti, így én is ezt a változatát ízleltem meg először. Nagyon finom édes káposztából is, és ilyenkor nyáron, amikor szezonja van, érdemes kipróbálni...

Hozzávalók a káposztás bableveshez:
- 1 kg füstölt csülök
- 1-1,5 kg fejes káposzta
- 0,5 kg szárazbab
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kis pohár tejföl
- 1 kis sűrített paradicsom konzerv (65 g)
- finomliszt a rántáshoz
- étolaj a rántáshoz
- Vegeta vagy házi ételízesítő
- fűszerpaprika
- konyhasó
- őrölt bors (elhagyható)

Előkészületek:
Aki a babot nem kuktában fogja főzni, az előző este áztassa be egy tál vízben. A csülköt tegyük fel főni (kuktában ez is gyorsabb), de ne főzzük teljesen készre, mert akkor az étel megfőzése közben szét fog esni. Ha már jó, vegyük ki a vízből, és vágjunk belőle ízlésünknek megfelelő darabokat, amiket majd a levesbe fogunk rakni. Aki nem akar a levesbe húst, csak a füstölt ízt, az ezt a lépést kihagyhatja, és a húst félreteheti későbbi elfogyasztásra. A fejes káposztát vágjuk csíkokra, mintha paradicsomos káposztát készítenénk.

Káposztás bableves elkészítése:
A csülök levébe tegyük bele a vöröshagymát és a babot, majd tegyük oda főni, de ne főzzük meg teljesen, csak félig. Ekkor vegyük ki a hagymát, és adjuk hozzá a csíkokra vágott káposztát, valamint ha akarunk bele füstölt hús kockákat, akkor azt is adjuk hozzá most, hogy a káposzta már ezzel az ízzel főjön. Sózzuk meg, ízlés szerint adjunk hozzá Vegetát, és így főzzük tovább. Ha megfőtt a bab és a káposzta is, akkor készítsünk nagyjából egy-másfél evőkanál lisztből rántást, amihez a végén hozzáadunk egy mokkáskanál fűszerpaprikát. Aki igényli, itt esetleg borsozhat is, mi nem szoktunk.

A berántott levest folyamatos kevergetés mellett főzzük még pár percig, majd egy tálba szedjünk ki egy kevés lét. Ebben keverjük el csomómentesen a pohár tejfölt, majd öntsük vissza a levesbe, és főzzük tovább újabb pár percig, majd ismét szedjünk ki egy kis lét, és abban keverjük el a sűrített paradicsomot, majd ezt is öntsük vissza. Ezt jól keverjük el, és ezzel készen is van a káposztás paszulyleves.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Szia!

    Szeretném elkészíteni ezt a bableves receptet, azonban nem profi szakács lévén vannak a leírásodban bizonytalan pontok: pl: mennyi vízben főzöm a megadott bab mennyiséget? a káposzta beletétele után még felöntöm további folyadékkal? mennyi ideig főzöm a babot (kuktában)?

    Köszönettel: Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Én a kuktában csak a babot főzöm meg, elvileg 20-25 perc alatt megfő benne, de nem kell teljesen puhára főzni, mert még utána is fő a többi hozzávalóval. Annyi vizet adj hozzá, hogy bőven ellepje.
      Miután a babot félig megfőztem (vagy majdnem puhára), a kuktából átöntöm levével együtt az 5 literes lábasba, hozzáadom a csíkokra vágott káposztát, és a lábas füléig felöntöm vízzel. Azért nem tovább, mert ezek után még kell hely a rántásnak, és a sűrített paradicsomnak is. Így mire a végére érek, a lábas szinte színültig van ezzel a finom, és kiadós levessel.

      Remélem, sikerül! ;-)

      Üdv: Dóra

      Törlés
  2. Én a hozzávalókat ha külön főzöm is mindíg teszek hozzá fokhagymát, így együtt vannak akkor nem kell??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem szoktam bele tenni. De ahány ház, annyi szokás... :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu