Levendulaszirup tartósítószer nélkül - levendulaszörp

Pár napja határoztam el, hogy levendulás rózsalekvárt fogok készíteni. Akkor volt szükségem arra, hogy levendula virágot - és persze rózsát - "szüreteljek". Mivel a levendula beszerzése - egyenesen a természetből szereztem be - olyan jól sikerült, maradt még bőven ahhoz, hogy kipróbálhassam a levendulaszirupot, vagy másként nevezve: a levendula szörp öt. A kiindulási alapot szolgáltató receptet nem fogom most belinkelni, mert a világhálón rengetegszer fellelhető, és szerintem már senki sem tudja, ki tette fel először. :-) Én a levendulát szárastól szedtem le, majd még frissiben lemorzsolgattam róla a virágokat egy nagy tálcára, és ott hagytam kiszáradni. Így lett nekem egy félig megszedett általános méretű bevásárlószatyornyi levendulából szárítás után 50 gramm levendulavirágom. Szóval, aki azt hinné, a levendulavirág manuális begyűjtése ripsz-ropsz megy, az téved. Nyugodtan számoljon rá egy délutánt mindenki. Vagy vegye meg a herbáriákban kapható teának való leve
Pár napja határoztam el, hogy levendulás rózsalekvárt fogok készíteni. Akkor volt szükségem arra, hogy levendula virágot - és persze rózsát - "szüreteljek". Mivel a levendula beszerzése - egyenesen a természetből szereztem be - olyan jól sikerült, maradt még bőven ahhoz, hogy kipróbálhassam a levendulaszirupot, vagy másként nevezve: a levendula szörpöt. A kiindulási alapot szolgáltató receptet nem fogom most belinkelni, mert a világhálón rengetegszer fellelhető, és szerintem már senki sem tudja, ki tette fel először. :-)

Én a levendulát szárastól szedtem le, majd még frissiben lemorzsolgattam róla a virágokat egy nagy tálcára, és ott hagytam kiszáradni. Így lett nekem egy félig megszedett általános méretű bevásárlószatyornyi levendulából szárítás után 50 gramm levendulavirágom. Szóval, aki azt hinné, a levendulavirág manuális begyűjtése ripsz-ropsz megy, az téved. Nyugodtan számoljon rá egy délutánt mindenki. Vagy vegye meg a herbáriákban kapható teának való levendulavirágot. Az én módszerem ugyan lassabb volt ennél, de jóval költséghatékonyabb... ;-)

Na de nagyon elkanyarodtam, lássuk akkor, hogyan is készül a levendula szörp...

Hozzávalók a levendulasziruphoz 1,2 l sziruphoz:
- 1 l víz
- 1 kg kristálycukor
- 30 g szárított levendulavirág. (lehet friss is, de akkor több kell)
- 1 citrom leve

Levendulaszirup elkészítése:
A vízből és a cukorból főzzünk szirupot. Amikor már teljesen elolvadt a kristálycukor, szórjuk bele a levendula virágokat, majd hagyjuk még két-három percig forrni. Ekkor vegyük le a tűzről és csavarjuk bele a citrom levét. Keverjük el, majd hagyjuk így állni néhány órát. Akár egy napot is állhat, de ez esetben legyünk elővigyázatosak, és fedjük le, mert a cukros lé vonzza a legyeket, és más, a szörpben nem kívánatos mozgó lényeket... :-)

Amikor jónak látjuk, szűrjük le, forraljuk fel még egyszer, majd töltsük tiszta üvegekbe, dunsztoljuk ki (van aki szerint szirupokkal ezt nem muszáj, én inkább megtettem), majd mehet a spájzba. Levendulás sütikbe kiválóan alkalmazható a levendula virága helyett, de szörpként fogyasztva hideg üdítőnek is kiváló...

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Szia! Kérlek áruld el, hol lehet levendulát szedni Tihanyon kívül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudomásom szerint a levendula nem túl igényes növény. Meszes talaj és sok napfény kell neki, ergo szinte bárhol megterem. Valamelyik ismerős kertjében esetleg? Én is így jutottam hozzá. De biztosan nem mennék el Budapestről Tihanyba levenduláért. De ha ott laknék sem adnék annyi pénzt érte... szóval, ha nincs ismerős, akkor a szezonban az öreg nénikék is szokták árulni a piacokon kisebb csokrokban, meg Herbáriában is lehet kapni már előre szárítva. Szóval többféle alternatíva is van... nem csak Tihany. :-)

      Törlés
    2. Flora Farm, Őrbottyán
      Hétfőtől indul az 1. szedd magad levendula!!!
      Az én kérdésem az lenne, ha friss virágból csinálom, mennyivel kell bele több?
      Üdv, Veronika

      Törlés
    3. Mondjuk úgy 50-60 gramm, de ha sok, az nem baj, erősebb lesz az íze. Kevesebb ne legyen. :-)

      Törlés
    4. Az Auchan áruházakban lehet kapni ahol a kiméregetős részleg van 100gr-os kis csomagokban 499ft-ért.

      Törlés
  2. Szia! Ma lettem kész a szörpök, nagyon szép színe lett, és az illata is csodás! :-) Az a kérdésem lenne, hogy útólag lehet bele még kicsi citromsavat tenni? Szeretném ha kicsit savanykásabb lenne, de csak épphogy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen lehet bele tenni utólag is. De ha nincs benne tartósítószer, és nem is dunsztoltad, akkor elromolhat. Ha pedig dunsztolva van, és már kihűlt, kialakult benne a vákuum, akkor emiatt ne bontsd fel mindet. Elég akkor beletenni mindegyikbe a citromsavat, amikor amúgy felbontanád. :-)

      Törlés
  3. Mennyi ideig áll el a dunsztolt szörp?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Ha mindent a befőzés szabályai szerint csinál az ember, akkor akár több évig is. Nekem vannak 3 éves szirupjaim, szörpjeim is még a spájzban, amiknek semmi baja. :-)

      Törlés
    2. Szia! Elkészítettem a levendula szörpöt. Remélem olyan tartós lesz, amilyen szép. Csodás a színe és az íze is. Köszönet a receptért. ��

      Törlés
  4. Sziasztok! 😊 Azt szeretném kérdezni, hogy ha forró ecettel fertőtlenítem az üvegeket utána pedig kiöblítem persze vízzel is, az úgy rendben van?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu