Pár napja határoztam el, hogy levendulás rózsalekvárt fogok készíteni. Akkor volt szükségem arra, hogy levendula virágot - és persze rózsát - "szüreteljek". Mivel a levendula beszerzése - egyenesen a természetből szereztem be - olyan jól sikerült, maradt még bőven ahhoz, hogy kipróbálhassam a levendulaszirupot, vagy másként nevezve: a levendula szörp öt. A kiindulási alapot szolgáltató receptet nem fogom most belinkelni, mert a világhálón rengetegszer fellelhető, és szerintem már senki sem tudja, ki tette fel először. :-) Én a levendulát szárastól szedtem le, majd még frissiben lemorzsolgattam róla a virágokat egy nagy tálcára, és ott hagytam kiszáradni. Így lett nekem egy félig megszedett általános méretű bevásárlószatyornyi levendulából szárítás után 50 gramm levendulavirágom. Szóval, aki azt hinné, a levendulavirág manuális begyűjtése ripsz-ropsz megy, az téved. Nyugodtan számoljon rá egy délutánt mindenki. Vagy vegye meg a herbáriákban kapható teának való leve
Én a levendulát szárastól szedtem le, majd még frissiben lemorzsolgattam róla a virágokat egy nagy tálcára, és ott hagytam kiszáradni. Így lett nekem egy félig megszedett általános méretű bevásárlószatyornyi levendulából szárítás után 50 gramm levendulavirágom. Szóval, aki azt hinné, a levendulavirág manuális begyűjtése ripsz-ropsz megy, az téved. Nyugodtan számoljon rá egy délutánt mindenki. Vagy vegye meg a herbáriákban kapható teának való levendulavirágot. Az én módszerem ugyan lassabb volt ennél, de jóval költséghatékonyabb... ;-)
Na de nagyon elkanyarodtam, lássuk akkor, hogyan is készül a levendula szörp...
- 1 kg kristálycukor
- 30 g szárított levendulavirág. (lehet friss is, de akkor több kell)
- 1 citrom leve
Levendulaszirup elkészítése:
A vízből és a cukorból főzzünk szirupot. Amikor már teljesen elolvadt a kristálycukor, szórjuk bele a levendula virágokat, majd hagyjuk még két-három percig forrni. Ekkor vegyük le a tűzről és csavarjuk bele a citrom levét. Keverjük el, majd hagyjuk így állni néhány órát. Akár egy napot is állhat, de ez esetben legyünk elővigyázatosak, és fedjük le, mert a cukros lé vonzza a legyeket, és más, a szörpben nem kívánatos mozgó lényeket... :-)
Amikor jónak látjuk, szűrjük le, forraljuk fel még egyszer, majd töltsük tiszta üvegekbe, dunsztoljuk ki (van aki szerint szirupokkal ezt nem muszáj, én inkább megtettem), majd mehet a spájzba. Levendulás sütikbe kiválóan alkalmazható a levendula virága helyett, de szörpként fogyasztva hideg üdítőnek is kiváló...
Szia! Kérlek áruld el, hol lehet levendulát szedni Tihanyon kívül?
VálaszTörlésTudomásom szerint a levendula nem túl igényes növény. Meszes talaj és sok napfény kell neki, ergo szinte bárhol megterem. Valamelyik ismerős kertjében esetleg? Én is így jutottam hozzá. De biztosan nem mennék el Budapestről Tihanyba levenduláért. De ha ott laknék sem adnék annyi pénzt érte... szóval, ha nincs ismerős, akkor a szezonban az öreg nénikék is szokták árulni a piacokon kisebb csokrokban, meg Herbáriában is lehet kapni már előre szárítva. Szóval többféle alternatíva is van... nem csak Tihany. :-)
TörlésFlora Farm, Őrbottyán
TörlésHétfőtől indul az 1. szedd magad levendula!!!
Az én kérdésem az lenne, ha friss virágból csinálom, mennyivel kell bele több?
Üdv, Veronika
Mondjuk úgy 50-60 gramm, de ha sok, az nem baj, erősebb lesz az íze. Kevesebb ne legyen. :-)
TörlésAz Auchan áruházakban lehet kapni ahol a kiméregetős részleg van 100gr-os kis csomagokban 499ft-ért.
TörlésSzia! Ma lettem kész a szörpök, nagyon szép színe lett, és az illata is csodás! :-) Az a kérdésem lenne, hogy útólag lehet bele még kicsi citromsavat tenni? Szeretném ha kicsit savanykásabb lenne, de csak épphogy.
VálaszTörlésTermészetesen lehet bele tenni utólag is. De ha nincs benne tartósítószer, és nem is dunsztoltad, akkor elromolhat. Ha pedig dunsztolva van, és már kihűlt, kialakult benne a vákuum, akkor emiatt ne bontsd fel mindet. Elég akkor beletenni mindegyikbe a citromsavat, amikor amúgy felbontanád. :-)
TörlésMennyi ideig áll el a dunsztolt szörp?
VálaszTörlésSzervusz! Ha mindent a befőzés szabályai szerint csinál az ember, akkor akár több évig is. Nekem vannak 3 éves szirupjaim, szörpjeim is még a spájzban, amiknek semmi baja. :-)
TörlésSzia! Elkészítettem a levendula szörpöt. Remélem olyan tartós lesz, amilyen szép. Csodás a színe és az íze is. Köszönet a receptért. ��
TörlésSziasztok! 😊 Azt szeretném kérdezni, hogy ha forró ecettel fertőtlenítem az üvegeket utána pedig kiöblítem persze vízzel is, az úgy rendben van?
VálaszTörlés