2013. július 3., szerda

Nátrium benzoát (E 211)

Egyéb elnevezések:
benzoát

A nátrium-benzoát a benzoesav (E 210) sója.

Előállítás:
A nátrium-benzoátot kémiai úton benzoesavból szintetizálják.

Használat:
A nátriumbenzoát használatára ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a benzoesavra.

A tartósítás biológiai menete:
A sejtbe való bekerülést követően a foszfofruktokináz nevű enzim működését blokkolja a cukor lebontásában, így a gombák és baktériumok számára a cukorbontás 95%-át megakadályozza, gátolva ezek szaporodását. A gátlás savas pH mellett (<5) történik, ami az anaerob bomlás esetén áll fenn. Ezért a nátrium-benzoát hatékonysága az élelmiszer pH-jától függ.

Biztonság:
A benzoesav és a származékai allergiás vagy allergiaszerű tüneteket okozhatnak, különösen asztmában szenvedő, vagy a szalicilsavra és annak származékaira allergiás embereknél. Szalicilátok találhatók az aszpirinben (hatóanyag: acetilszalicilsav), valamint a természetben az ananászban, a narancsban, a sárgabarackban, az eperben, a grapefruitban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben és a citromban.

A benzoesav és a benzoátok a bélben felszívódnak, és egy bizonyos fehérjealkotó segítségével a vesében kiválasztódnak. Hosszú ideig tartó magas fogyasztás esetén (20 napon túl 25 mg/testsúlykilogramm) a kísérleti alanyoknál bélrendszeri panaszokat, görcsöket és az idegrendszer károsodását figyelték meg.

C-vitaminnal (aszkorbinsav, E300) együtt alkalmazva benzol, egy ismert rákkeltő anyag keletkezhet, melynek mennyisége a hőmérséklettől, a fénymennyiségtől, és az eltelt időtartamtól egyaránt függ. Az FDA tanulmánya többségében néhány ppb (azaz néhány µg/kg) mennyiségben talált benzolt üdítőitalokban. Ez a mennyiség jóval kevesebb, mint amennyi a légkörből átlagosan naponta a szervezetbe jut (220 µg/nap).

Elfogadható napi beviteli mennyiség (ADI):
5 mg/kg a benzoátok együttes mennyiségére vonatkoztatva

Felhasznált források: hu.wikipedia.org, tudatosvasarlo.hu
Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...