2013. július 5., péntek

Őszibarackos szelet rostos ősziléből...

Előző posztjainkban elég sokat elárultunk már az ízlésünkről, de talán azt még nem, hogy a süteményeket is nagyon szeretjük. A feleségem pedig majdnem mindennél jobban. Van neki egy nagyon szép, színes fotókkal illusztrált szakácskönyve (Pasch Julianna és Jámbor Mariann: Csábító házi sütemények), és abban van ennek az amúgy nagyon finom süteménynek a receptje is. Az én drágám pedig már jó ideje készül rá, hogy elkészítse.


Olyan régen, hogy azóta már többször megvettük a hozzávalókat, de valahogy mindig elfogyott. Az eredeti recept szerint kellene őszibarack befőtt is, de az én egyetlen szerelmem hol a baracklét itta meg, hol a befőttet ette meg, de valahogy mindig hiányos lett a hozzávalók listája, mire nekiállt volna elkészíteni. Na de ma sikerült, és mondanom sem kell, megérte ennyit várni rá... :-)

Hozzávalók az őszibarackos szelethez:
- 6 tojás
- 0,5 l habtejszín
- 25 dkg kristálycukor
- 15 dkg finomliszt
- 1 tábla tej tortabevonó
- 1 csomag sütőpor
- 3 csomag vanília-pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 csomag tégla alakú omlós keksz
- 1 liter 25% rostos őszibaracklé
- csipetnyi konyhasó


Őszibarackos szelet elkészítése:
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval verjük kemény habbá, közben szórjunk bele 15 dkg kristálycukrot és egy csomag vaníliás cukrot. A tojássárgájákat a masszába dolgozzuk, és lazán beleforgatjuk a sütőporral elegyített lisztet. A masszát tepsibe simítjuk, és sütőbe toljuk. Ha kisült, várjuk meg, hogy kihűljön. A pudingport a maradék cukorral 2,5 dl őszibaracklében elkeverjük. A megmaradt gyümölcslevet a feloldott pudingporral felforraljuk, majd kihűtve a piskótára simítjuk, majd ennek a tetejére kenjük fel a az előzőleg kemény habbá felvert habtejszínt. A tortabevonót tegyük egy edénybe, és két kanál olajat hozzáadva gőz fölött olvasszuk fel. A kekszek egyik oldalát kenjük be a tortabevonóval, majd ha megszilárdult rajtuk a csoki, pakoljuk őket a sütemény tetejére. Ha megvagyunk, akkor elkészült az őszibarackos szelet, mehet a hűtőbe, ahol hagyjuk fél napot pihenni, majd tálalhatjuk...

1 megjegyzés :

  1. Nekem is megvan ez a szakácskönyv és pont ezt a receptet néztem ki. Viszont ott akadtam meg, hogy a könyvben szereplő recept hozzávalók utolsó darabja a barackkonzerv, de ez a recept elkészítésének leírásában már nem szerepel. És a jelen receptben sem látom. Nyilván ki tudom következtetni, hogy ha valaki bele akarja rakni a konzerv tartalmát a sütibe, hogy hova tegye, de sajnos több receptnél is feltűnt, hogy részletezett hozzávalók a recept leírásában nem szerepelnek, vagy fordítva, a leírásban olyan hozzávalók vannak, amik a "hozzávalók" részben nem kerültek feltüntetésre.

    VálaszTörlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...