2013. augusztus 27., kedd

Parasztbarackbefőtt szegfűszeggel és mentával

A parasztbarack egy őszibarack fajta, méghozzá a nem túl agyonnemesített fajtából. Kiváló alapanyaga az őszibarackbefőttnek, vagy ahogy jelen posztunk címe is mutatja, a parasztbarackból készült befőttnek. Már több, mint egy hónapja felfedeztem az egyik budapesti társasház tágas belső udvarában a két gyönyörű parasztbarackfát. Tele volt akkor még éretlen őszibarackokkal, de tudtam jól, ha beérnek, szedni fogok belőle. Ez tegnap meg is történt. Nagyjából három kilónyit szedtünk. Egy részéből a jelen posztunk alanyát képező parasztbarackbefőtt lett.

Aki nem ismerné a parasztbarackot, annak néhány szó erről a félvad gyümölcsről: Érési ideje: augusztus második fele (most). Gyümölcse: közép-nagy, szinte szabályos gömb alakú. Színe fehéres sárga, a napos oldalán pirossal mosott. Húsa zöldes fehér, rostos, de bő levű, a magja körül élénk piros, teljesen magvaváló. Íze kellemesen édes-savas, jellegzetes zamattal. Származása: magyar eredetű természetes hibrid. Termőképessége: rendszeresen és igen bőven terem. Korán termőre fordul. Bővebb infó a parasztbarackról.

Az általunk szedett parasztbarackok kellemesen savanykásak voltak. Amolyan nyálserkentően savanyú, de ugyanakkor cukrosan zamatos. Leve valóban sok volt, a magja körül meg olyan piros, hogy a kezemet is megfestette. :-)

Hozzávalók a parasztbarackbefőtthöz:
- 1-1.2 kg parasztbarack (nettó súly magozva)
- 4 mentalevél
- 5 db szegfűszeg
- 5 db koriandermag
- 2 liter csapvíz
- 50 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve és reszelt héja

Csak biocitrom héja alkalmas emberi fogyasztásra, mert a boltban kapható citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, amely eljárás következményeként a gyümölcs héja alkalmatlanná válik az emberi fogyasztásra. Ezért étkezési célra vagy a boltban kapható szárított reszelt tasakos citromhéjat használjuk, vagy megbízható forrásból származó biocitromot.

Parasztbarackbefőtt elkészítés:
Az őszibarackokat mossuk le folyó víz alatt, hogy eltávolítsuk a szőröket róluk. Amit nekem sikerült szednem, arra igen csak erősen kapaszkodott a héja, így meghámozni nem tudtam. De nem is baj, mert vékony, egyáltalán nem kemény héja volt. Szóval, mossuk meg őket, majd szedjük ketté egy határozott mozdulattal. Magvaváló őszibarack lévén ez nem lesz nehéz. A magokat dobjuk ki, a parasztbarackok belsejét pedig öblítsük át. A parasztbarackokkal a továbbiakban nincsen dolgunk, elkezdhetjük őket az üvegekbe pakolni.

A felöntőléhez tegyük oda egy lábasban forrni a vizet, adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük, míg teljesen fel nem oldódik. Ezt követően zúzzuk bele (mozsárban is törhetjük) a koriandermagot és a szegfűszeget. Facsarjuk bele a citrom levét, és reszeljük bele a héját is. Mikor felforrt, mehetnek bele a mentalevelek is. Forraljuk egy-két percig, majd zárjuk le. Egy kis lyukú szűrőn keresztül adagoljuk a felöntőlét az üvegekbe, hogy majdnem tele legyenek.

Aki nem bízik a tartósítószermentes befőzésben, azt itt adhat minden üveghez egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd lezárhatja, és teheti is akár spájzba, amint kihűlt. Neki nem kell vacakolni a dunsztolással, hiszen ezzel a csírátlanítás biztosan megtörtént...

Aki azonban - mint mi is - a tartósítószermentesség híve, még küzdhet egy keveset. Egy lábas aljára tegyünk konyharuhát, állítsuk bele az üvegeket, és töltsük fel a lábast vízzel, hogy ne érje még el az üvegek nyakát. Gyújtsunk alá, és forraljuk a vizet addig, míg már az üvegekben gyöngyözni kezd a lé. Ekkor óvatosan emeljük ki őket, csavarjuk rájuk a tetőket, és állítsuk vissza a vízbe. Zárjuk el alatta a tüzet, és ebben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, mehet a spájzba, nem fog megromlani. :-)

2 megjegyzés :

  1. 1 kg barackhoz nem kell 2 liter víz. Nem figyeltem a receptre, siettem, és automatikusan a receptet követve a 3 kg magozott barackhoz 6 liter vizet forraltam a hozzávalókkal, de csak 2 litert kellett felhasználnom a 7 üveg befőtthöz. Szerencsémre, még lesz barack, amit befőzök, így a felöntőlevet eltettem a hűtőbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván nem viccből forraltam annyi levet. 800 ml-es üvegeket használtam, nekem ennyi lé kelett, alig maradt egy kicsi. ;)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...