2014. március 23., vasárnap

Kurkumás sült csirkecombok házi fűszersóval

Szeretem a sült húsokat, köztök nem is kicsit a sült csirkecombokat. Szeretem továbbá a finom fűszereket, és azok ízkavalkádjait, így amikor csak lehet, magam készítem a sült húsokhoz a fűszersókat. Korábban már közzé tettünk egy sült csirkecombok házi fűszersóval receptet, de ez most egészen más lesz. Természetesen mint mindig, most is a fokhagyma lesz az alapja az egésznek, de ezúttal egy kicsit merészebben kísérleteztem, mert összeengedtem a fokhagymát, a rozmaringot, a kakukkfüvet a kurkumával, a majorannával és a petrezselyemmel......de egyetlen percre sem bántam meg. Annyira finom lett ez a kísérletem, hogy úgy döntöttem, mindenképpen megosztom a nagyvilággal a receptet, hátha más is kedvet kap az ízek kavalkádjához...

Hozzávalók a kurkumás sült csirkecombhoz:
- 4 db egész csirkecomb
- késhegnyi őrölt kurkuma
- 2 csipet fokhagyma granulátum
- 2 csipet morzsolt majoranna
- 2 csipet morzsolt petrezselyem
- 2 mokkáskanál morzsolt kakukkfű
- 3 mokkáskanál morzsolt rozmaring
- 2 teáskanál konyhasó
- 1 fej fokhagyma
- 1-2 dl csapvíz
- fél deci étolaj
- alufólia a takaráshoz

Kurkumás sült csirkecomb elkészítése:
A fokhagymát tisztítsuk meg, majd osszuk ketté. Vegyünk elő egy hőálló sütőtálat, öntsük bele az étolajat. A fokhagymák egyik felét karikázzuk fel, és osszuk el a sütőtálban. A szépen megtisztított csirkecombokat fektessük szorosan egymás mellé a tálban, majd a tetejét szórjuk meg alaposan az alábbiak szerint elkészített fűszersóval. Ezt követően a fokhagymák másik felét is karikázzuk fel, és szórjuk el a húsok tetején. Ha megvagyunk, öntsünk alá vizet, majd alufóliával fedjük le, hogy az alatt főjön, párolódjon meg a hús. Toljuk be a 180-200 fokra előmelegített sütőbe, ahol nagyjából egy óra alatt puhára fő. Ezután vegyük ki a sütőből, szedjük le a tetejéről az alufóliát, és toljuk vissza a sütőbe anélkül még egy jó félórára, hogy szépen megpiruljon, megsüljön a teteje. Amikor már szép színe van, kivehetjük, készen van.

Kurkumás fűszersó elkészítése:

Nem kell egy nagy mutatványra készülni, mert roppant egyszerű a történet. A hozzávalóknál említett fűszerekből a szintén ott megadott mennyiségnyit a sóval együtt tegyünk egy mozsárba, majd őröljük porrá. A kurkumától szép színe lesz a fűszersónknak, a rozmaring és a kakukkfű pedig igazán kellemes illatot kölcsönöz neki. A többi az íz miatt kell. Ha összeőröltük az egészet, akkor már csak rá kell szórni a húsra. Igazán finom, és ráadásul gyorsan elkészíthető. Ami pedig egyáltalán nem mellékes, hogy nincs benne semmilyen adalékanyag, vagy tartósító, mint ahogy az általában szokott lenni a boltban kapható, előre gyártott fűszersókkal. Csak ajánlani tudjuk mindenkinek, hogy házilag keverjen magának fűszersót.

Az elkészül sültet ehetjük bármilyen körettel, amit szeretünk. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk hozzá... :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...