Natúr zöldborsóleves, ahogy mi szeretjük

A zöldborsólevest nagyon szeretjük a feleségemmel. Ettük már sokféleképpen, de a legjobban natúr módon szeretjük. Ez azt jelenti, hogy mi a zöldborsón kívül mindössze pár szál sárgarépát, házi ételízesítő t, konyhasót és némi petrezselyemzöldet adunk hozzá. A vége felé belefőzünk egy kis galuskát (nokedlit) , és már készen is van. Tudjuk, hogy van aki húst is tesz bele, és van aki telepakolja mindenféle földi jóval. Tudjuk, hogy van aki habarja, és van aki fűszerpaprikát is ad hozzá. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem a mi változatunk a klasszikus zöldborsóleves, de nekünk akkor is így az igazi, mi így imádjuk. Így kellőképpen tud benne érvényesülni a borsó íze, amit a répa csak még jobban kiemel. A házi ételízesítő nk pedig amúgy is tartalmaz paprikát, hagymát, fokhagymát, fehérrépát, karalábét, zellert, zeller zöldet és minden egyéb földi jót, így ezek nekünk abszolút nem hiányzik még pluszban a levesből... Hozzávalók a natúr zöldborsóleveshez: - 1 kg zöldborsó - 2-3 szá
A zöldborsólevest nagyon szeretjük a feleségemmel. Ettük már sokféleképpen, de a legjobban natúr módon szeretjük. Ez azt jelenti, hogy mi a zöldborsón kívül mindössze pár szál sárgarépát, házi ételízesítőt, konyhasót és némi petrezselyemzöldet adunk hozzá. A vége felé belefőzünk egy kis galuskát (nokedlit), és már készen is van.



Tudjuk, hogy van aki húst is tesz bele, és van aki telepakolja mindenféle földi jóval. Tudjuk, hogy van aki habarja, és van aki fűszerpaprikát is ad hozzá. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem a mi változatunk a klasszikus zöldborsóleves, de nekünk akkor is így az igazi, mi így imádjuk. Így kellőképpen tud benne érvényesülni a borsó íze, amit a répa csak még jobban kiemel. A házi ételízesítőnk pedig amúgy is tartalmaz paprikát, hagymát, fokhagymát, fehérrépát, karalábét, zellert, zeller zöldet és minden egyéb földi jót, így ezek nekünk abszolút nem hiányzik még pluszban a levesből...

Hozzávalók a natúr zöldborsóleveshez:
- 1 kg zöldborsó
- 2-3 szál zsenge sárgarépa
- 2 púpos teáskanál házi ételízesítő
- petrezselyemzöld
- konyhasó
- fél deci étolaj a pároláshoz

Hozzávalók a galuskához (nokedli):
- 1 tojás
- 4 evőkanál liszt
- fél mokkáskanál konyhasó

Natúr zöldborsóleves elkészítése:
Leves: vegyünk elő egy lábast (mi egy ötliteresben készítettük), öntsük bele a fél deci étolajat. Szórjuk bele a zöldborsót és a felkarikázott répát. Tegyünk alá nagyjából két deciliter vizet, és lassú tűzön pároljuk addig, amíg a zöldségek szépen meg nem festik a vizet. Ezt követően engedjük fel az egészet vízzel, sózzuk és ízesítsük a házi ételízesítővel, majd lassú tűzön főzzük meg. Amikor már majdnem megfőtt a répa és a borsó is, adjuk hozzá a petrezselyemzöldet. Ezt azért nem érdemes előbb hozzáadni, mert akkor túlfő, és a belőle kifőlő ízanyagok teljesen tönkremennek, és nem fog kellőképpen érvényesülni az íze. A zöld fűszereket ezért mindig a főzés végén adjuk hozzá az ételekhez. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a galuska: a tojásból, a lisztből, és egy-két csipet konyhasóból keverjünk masszát, majd a még forrásban lévő levesbe egy kanál segítségével (vagy nokedliszaggatóval) szaggassunk nagyjából két centiméternyi galuskákat. Ezek pár perc alatt megfőnek. Amikor minden galuska feljött a leves tetejére, akkor készen vagyunk. Tálaljuk forrón, mert úgy az igaz...

Megjegyzés: természetesen a sima nokedli helyett készíthető bármilyen más galuskával egyéni ízlés szerint. Akinek pedig nincsen házi ételízesítője, használhat bármilyen boltit helyette, ha nem zavarja, hogy annak több, mint 60%-a só, valamint tele van adalékanyagokkal. Ha mégis ezzel készülne, érdemes odafigyelni arra, hogy abban a valódi zöldségtartalom általában nem több 12-15%-nál, míg a sótartalma 60-65% körül van. A mi házi ételízesítőnk ennél lényegében tartalmasabb, mert sótartalma mindössze 16%, míg zöldségtartalma 84%. Ezért aki a boltit fogja használni figyeljen oda mind a sózásra, mind pedig a megfelelő zöldségek hozzáadására.

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom zöldborsóleveshez... :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu