2014. március 5., szerda

Tiramisu - házi mascarponeval, tojás nélkül

A tiramisu egy olyan finomság, amit - annak ellenére, hogy nem magyar - minden embernek ismernie kell. Mi is imádjuk a feleségemmel a tiramisut, de eddig sajnos ritkán volt alkalmunk elkészíteni, mert az egyik alapanyagának, a mascarpone-nak az ára az arannyal vetekszik. Éppen ezért - és persze más mascarpone-s finomságok okán is - nekiálltunk házi mascarpone-t, azaz házi krémsajtot készíteni, amelynek ára a boltiénak csak a töredéke. Az első adag házi mascarpone tegnap készült el kicsiny konyhánkban, amelynek első felhasználása nem is lehetett volna más, mint az isteni tiramisu. Gabriella blogjában rá is leltünk a nekünk kellő receptre. A feleségem olyan boldogan állt neki a tiramisunak, hogy csak na. Az eredmény pedig egyszerűen mennyei lett...



...a feleségem azonban nem szeret semmit, amiben nyers tojás van, így mindenképpen egy olyan receptre volt szükségünk, amelyikben nincsen tojás. Ezt meg is találtuk

A tiramisu (olaszul: tiramisu, tirame'su) olasz desszert, amely általában az alábbiakból készül: babapiskóta, feketekávé, mascarpone sajt, tejszín, cukor, marsala bor és kakaópor. A tirami su olasz kifejezés átvitt értelmű jelentése „dobj fel”, ami a két koffeintartalmú összetevőre utal: a presszókávéra és a kakaóra.
Hozzávalók a tiramisuhoz:
- 25 dkg natúr krémsajt (mascarpone)
- 25 dkg babapiskóta
- 4 dkg porcukor
- 4 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 1.5 dl erős kávé
- 1 dl tej
- 2-3 evőkanál rum ízlés szerint (mi 1 teáskanál rum aromát használtunk)
- 2 csomag vaníliás cukor
- a tetejére cukrozatlan kakaópor

Tiramisu elkészítése:
Az elkészítése számomra is élvezetes módon kezdődött, mert főzni kellet egy jó erős kávét. Aki pedig ismer engem, az tudhatja, hogy szeretem a jó erős kávét. Így egyetlenem kérésére lefőztem, félre tettem neki másfél decit, hogy hűljön, majd amíg azt néztem, ő hogyan szorgoskodik a tiramisu készítése közben, én kényelmesen megkávéztam. :-) Amíg a kávé hűl, verjünk kemény habot a tejszínből a porcukorral és a habfixálóval, majd végül keverjük hozzá a mascarpone-t is. Eközben már biztosan eléggé lehűlt a kávé. Ha igen, keverjük bele a rumot - vagy rum aromát -, a tejet, valamint a vaníliás cukrot. A babapiskótákat mártogassuk meg benne. Gabicsek receptje szerint akár 1-1.5 percig is hagyhatjuk ázni a babapiskótákat a kávéban, de az első néhány darab, amivel így tett az én drágám, úgy széjjel mállott, hogy ki kellett dobni. A maradékot csak éppen beleforgattuk, és úgy lett tökéletes. Ez gondolom függhet a kávé hőmérsékletétől és a babapiskóta minőségétől, így mindenkinek azt tanácsolom, az első egy-két darabbal kísérletezze ki, neki mennyi ide kell ehhez. :-)

Szóval, a beáztatott piskótákat rakjuk szépen sorba egy nagyjából 20 cm * 25 cm méretű tálba. Mivel nekünk ilyen nem volt, egy kisebb tepsibe kezdte el pakolni a feleségem. Mivel az azonban nagyobb volt a megadott méretnél, egy leheletnyit alacsonyabb lett a tiramisunk. :-) Legközelebb majd komolyabban vesszük az iránymutatást. ;-)

Ha megvan egy réteg áztatott babapiskóta, akkor erre jöhet egy réteg krém, majd erre a következő réteg piskóta. A tetejét szintén egy réteg krémmel zárjuk le. Ezzel nagyjából készen is van a tiramisunk, mehet a hűtőbe két-három órára, ahol szépen összeérik az egész. Ezután cukrozatlan kakaóporral megszórva a tetejét tálalhatjuk ezt az isteni finomságot...

Megjegyzés: amikor a mascarpone receptünket közzétettük, akkor többen is jelezték a fészbúkon, hogy ez bizony nem olyan, mint az igazi, és ez egyáltalán nem jó, és semmi köze az igazi mascarpone-hoz, és hogy hiába ez a bohóckodás, ebből nem is lesz jó a tiramisu... még jó, hogy nem hittünk nekik. :-) A tiramisu isteni lett a házi mascarpone-val, és alig van érezhető különbség. Talán egyetlen leheletnyit savanykásabb - lévén, hogy tejfölből készült -, de ha úgy ettem volna, hogy nem tudom, miből van, ez egészen biztosan fel sem tűnt volna. Így minden kísérletező kedvűnek azt javaslom - nem csak ennek kapcsán -, hogy ne hagyják magukat befolyásolni, igen is lehet házilag készíteni olyan dolgokat, amiket a többség a boltban vesz meg...

Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a finom tiramisuhoz... :-)
Fotók: Varga Máté

4 megjegyzés :

  1. Elkészült a mű, a hűtőben pihen, és várja, hogy megkóstoljuk...:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó lett a sajt, és a misu is, köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Őszintén örülünk a sikerednek. :-)

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...