2014. április 21., hétfő

Bébiétel házilag – céklapüré és céklalé adalékok nélkül

A feleségemmel már régóta beszélgetünk arról, hogy vegyünk-e bolti bébiételeket, mert egyrészt áruk miatt nem is túl gazdaságosak, másrészt pedig sajnos azok is tele vannak adalékanyagokkal. A boltok polcairól ránk kacsintgató sok-sok szép színes bébiételes üveg hátulján az apró betűs részt vizslatva bizony igen sokszor tűnnek fel a következő összetevők: só, cukor, rizskeményítő, rizsliszt, növényi olaj, stb. Persze most mondhatnátok, hogy na és akkor mi van?



De ezen összetevők közül sajnos több gyártó négy hónapos kortól javasolt termékeiben is megtalálható. Amire pedig legkevésbé van szüksége egy négy hónapos korú gyermeknek az a cukor és a só. Arról már nem is beszélve, hogy az elmúlt évek során hány bébiételt hívott vissza a polcokról az NÉbiH ilyen vagy olyan hibák miatt. Ezért döntöttünk úgy, hogy amennyire az csak lehetséges, a minimumra fogjuk korlátozni a boltban megvett bébiételeket.

Ez volt az álláspontunk még két hónappal ezelőtt, amikor is az akkor készült házi bébiételeinkről tettünk fel posztot. Azóta kiderült azonban, hogy nem lehet teljesen kikerülni a bolti bébiételeket, mert nem biztos, hogy minden alapanyag elérhető az adott szezonban, ami abban a korban már javasolt a picinek. Ezért mi is veszünk bolti bébiételt, de mellé rendszeresen készítünk mi magunk is.

Így történt ez most is a céklával. Azt mondta a védőnőnk, hogy próbálkozzunk a céklával, mert az tele van nagyon hasznos dolgokkal. Vettünk, hát négy kisebb fej céklát, és nekiálltunk bébiételt, és most már bébiitalt is készíteni.

Hozzávalók a céklapüréhez és a céklaléhez:
- 4 közepes fej cékla
- csapvíz

Céklapüré és céklalé elkészítése:
A céklákat hámozzuk meg, és vágjuk olyan apróra - vagy vékony szeletekre -, amilyenekre csak tudjuk. Tegyük oda annyi vízben főni, ami kétszer is ellepné. Főzzük puhára, majd a lé felét öntsük le róla, forraljuk fel, és töltsük palackokba. Ez lesz a céklalé, amit bármikor kitölthetünk a picinek, hogy iszogassa. Ami a lábasban maradt, pürésítsük botmixerrel, és forraljuk fel még egyszer, majd töltsük üvegekbe, és zárjuk le. Ha kihűltek, minden mehet a hűtőbe, ahol két hétig egészen biztosan eláll. Ha a kicsi nagyon-nagyon nem akarja meginni, akkor lehet nem volt elég édes a cékla. Ez esetben nem számít szentségtörésnek, ha két deci céklaléhez adunk mindössze fél kanál cukrot. Ez majd meghozza a kedvét. De az is előfordulhat, hogy még így sem fog tetszeni neki, mert nem minden picúr szereti meg azonnal a céklát. Ha így lenne, ne erőltessük, hagyjuk, és majd egy vagy két hónap múlva rá lehet próbálni újra...

FONTOS: mivel ez a bébiétel semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, mindössze hűtéssel tartósítjuk, az elkészítést követő két héten belül használjuk el. A nagyobb mennyiség elkészítésének nem az a célja, hogy hónapokig tárolhassuk, hanem hogy ne kelljen minden nap, minden egyes adaggal annyit vacakolni. Az említett ok miatt csak annyit készítsünk, amennyi egy hét alatt el is fogy!

Kapcsolódó linkek:
Mit főzzünk a babának? – Hat alapvető konyhai eszköz
Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot találtunk egy bébiételben
Bébiétel-biznisz: nehéz falatok

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...