Orgonaszörp készítése tartósítószer nélkül...

A neten többfelé is olvasgattam már az orgonaszörpről, de magam még eddig nem készítettem, és nem is ittam. Már nagyon vártam az idei orgonaszezont, hogy kipróbálhassam. Hála a korai tavasznak, idén előbb nyílott az orgona, mint általában.  Megszedtem belőle két bevásárlószatyrot, majd nekiálltam lecsipegetni róla a virágokat, mert a szörpbe csak a virág kell, semmi zöld, semmi szár. Az egyik szatyornyi orgonából ez a főzött szörp készült, a másikból pedig egy főzés nélküli eljárással, majdnem teljesen víz nélkül készült orgonaszirup . Az orgona nevének kanyargós története van. Latin neve (Syringa) a görög syrinx szóból ered, ami csövet, sípot jelent. A görög mitológia szerint Syrinx nimfa, Pán, a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. A rettegett hangú Pán (aki puszta hangjával egész hadseregeket volt képes vakrémületbe - pánikba - kergetni) ebből a nádszálból készítette közismert sípsorát. Főleg a tavaszi nedvbőség id
A neten többfelé is olvasgattam már az orgonaszörpről, de magam még eddig nem készítettem, és nem is ittam. Már nagyon vártam az idei orgonaszezont, hogy kipróbálhassam. Hála a korai tavasznak, idén előbb nyílott az orgona, mint általában. 



Megszedtem belőle két bevásárlószatyrot, majd nekiálltam lecsipegetni róla a virágokat, mert a szörpbe csak a virág kell, semmi zöld, semmi szár. Az egyik szatyornyi orgonából ez a főzött szörp készült, a másikból pedig egy főzés nélküli eljárással, majdnem teljesen víz nélkül készült orgonaszirup.

Az orgona nevének kanyargós története van. Latin neve (Syringa) a görög syrinx szóból ered, ami csövet, sípot jelent. A görög mitológia szerint Syrinx nimfa, Pán, a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. A rettegett hangú Pán (aki puszta hangjával egész hadseregeket volt képes vakrémületbe - pánikba - kergetni) ebből a nádszálból készítette közismert sípsorát. Főleg a tavaszi nedvbőség idején hasonló sípokat lehet fabrikálni az orgona vesszőiből is. Valószínűleg innen származik - némi áttételezéssel - a magyar orgona név, amely a templomi hangszer sípjaira utal.

A név elég lassan nyert polgárjogot, mert Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály az 1807-ben megjelent Magyar Fűvészkönyben még lilának nevezte a mai orgonát - a francia elnevezése (lilas) után -, de ez a névhonosítás nem bizonyult eredményesnek. Bármilyen furcsa, az orgona hazánkban nem őshonos növény. Valószínűleg a Balkán-félszigetről származik, és onnan került Törökországba. Csak a 16. században figyeltek fel rá az ott járó kutatók; a szultán udvarából hozott orgona először 1589-ben virágzott Busbecq követ bécsi kertjében. Erősen őrizhették a szép virágú cserjét, mert csak sokára vált ismertté. Igazi "virágkorát" a biedermeier korban élte, amikor számos faja, fajtája és kultúrváltozata egy kertből se hiányozhatott. Mostanában, amikor hajlamosak vagyunk a régi divatok felelevenítésére, talán az orgona iránti nosztalgiánk is felébred.

Hozzávalók az orgonaszörphöz:
- 1.3 liter víz
- 1 kg kristálycukor
- egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
- egy citrom leve, vagy egy fél mokkáskanál citromsav

Orgonaszörp elkészítése:
Az interneten sokféle recept létezik, de ezeknek szinte mindegyikében magát a virágot is főzik a vízzel együtt. Ennek köszönhetőn a szép színért felelős részecskék károsodnak, és szörp sárgás színű lesz. Én nem vagyok híve a hosszas főzésnek, és azt szerettem volna, ha az orgona természetes színe visszaköszön a szörpben, ezért másképp készítettem.

Egy lábasba öntsük össze az adott mennyiségű vizet és cukrot. Tegyük tűzre, és főzzünk belőle szirupot. Ha kész, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet vagy a citromsavat (én citromsavat használtam), majd jól keverjük el. Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fedővel. A többi recept szerint a virággal is főzik, én nem tettem. Hagytam állni egy egész napot, majd másnap hidegen leszűrtem, és üvegekbe töltöttem. Az íze is nagyon jó, de a színe egyenesen varázslatos lett... :-)

A citromsav (vagy citromlé) pedig azért kell bele, mert az segít kioldani a szirmokból a színanyagokat. És tényleg fontos, hogy miután levettük a tűzről, és már a virágok is benne vannak, többé már ne forraljuk fel, mert el fogja veszíteni a színét. Ezt jól megtanultam, miután tavaly a szép lilának induló levendulaszörpöm szűrés után felforraltam, és kisárgult. :-( Szóval nem kell agyonforralni...

UPDATE 2014.04.29 - sajnos azt vettem észre az üvegek tetején, hogy egy kocsonyás réteg kezdett kialakulni, ami a penészedés előjele. Ezért úgy néz ki, mégsem lehet valamilyen tartósító eljárás nélkül elkészíteni. Szerencsére még időben észrevettem, és meg tudtam menteni a szörpöket. Az agyonfőzést továbbra sem ajánlom, de a nedves dunsztot ki lehet próbálni. 

Ehhez vegyünk egy lábast, annak az aljára tegyünk egy konyharuhát, az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy kényelmesen ki tudjon jönni a levegő, majd az üvegeket szépen sorban tegyük a lábasba. Öntsük háromnegyedig vízzel a lábast, majd lassú tűzön forraljuk fel, majd tartsuk forrásban addig a vizet, míg az üvegekben lévő szirupban is el nem kezdenek intenzíven mozogni a buborékok. Ezt követően zárjuk le alatta a tüzed, szorítsuk rá az üvegekre alaposan a kupakokat, majd hagyjuk szépen lassan ebben a vízben kihűlni. Így egyrészt valamelyest csírátlanítottuk a szirupot, másrészt mire kihűlnek, légritka tér (vákuum) keletkezik az üvegekben, amely megakadályozza a mikrobák elszaporodását. Így már a spájzban tárolhatjuk őket minimum akár egy évig is. Sajnos ez esetben a vitamin tartalma a szirupnak jelentősen csökkent. Ha ezt a folyamatot kihagynánk inkább, akkor hűtőben kell tárolni, ahol pár hónapig biztosan kibírja...

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. És így meddig áll el? Mert ha üvegbe töltöd a hideg szörpöt, akkor könnyen megpenészedik, vagy megforr. Mivel tartósítod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ~1 liter vízhez ~1 kg cukor elegendő a tartósításhoz még akkor is, ha nem főzzük agyon. Ez már van olyan tömény, hogy nem szabadna felforrnia, sem pedig penészednie. De ha mégis biztosra akarsz menni, akkor vagy mondj le a színről, és főzd fel rendesen, vagy tegyél bele egy kevéske Nátrium-benzoátot (E-211).

      Törlés
    2. A "hibája" az lehetett, hogy hagytad állni sokáig, és aztán nem hőkezelted újra.... elszapaorodtak benne a baktériumok, csírák. Szerintem.

      Törlés
    3. Igen, köszönöm szépen az észrevételt, erre már mi is rájöttünk. :) Csak sajnos nem időben. :-) De sebaj, tanulópénzt befizettük... :)

      Törlés
    4. Maga a forrás tartosit én a bodzat 20 éve így csinalom

      Törlés
  2. Csak lilából érdemes csinálni,vagy lehet fehér színűből is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fehérből is készíthető, sőt! A fehér orgonának a színessel ellentétben sokkal erősebbek az íz- és illatanyagai, ugyanakkor nem festi meg a szörpöt, így az a cukor miatt kissé sárgás lesz, de egyéb színe nem lesz. :-)

      Törlés
  3. Szia!
    És ezt utána hígítani kell, vagy magában is lehet inni? Nagyon tetszik az ötlet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, hígítani kell, hiszen ez mégis csak egy szörp. Ennyi cukor ennyi vízben egy cseppet édes lenne. :-) Szóval hígítsd. A bolti szörpökhöz képest ebből kicsit több kell a pohárba, de azért jó ez... ;-)

      Törlés
  4. és milyen egészségügyi problémákra javasolt leginkább?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a fajta felhasználása leginkább kizárólag élvezeti értékkel bír. Szép színe van, így kellemes a szemnek, az íze pedig kellemes az ízlelőbimbóknak. Bár az orgona különböző részeiről írják, hogy vannak gyógyhatásai, de szörp formájában nem tudom, hogy ebből mennyi érvényesül. :-)

      Törlés
  5. Kedves Zsolt!
    Kirpóbáltam én is az orgonaszörp receptedet, mivel tavaly is próbálkoztam, de nekem is kisárgult az eredeti változat szerint. Annyit továbbmódosítottam rajta, hogy leszűrés után újra óvatosan felmelegítettem és úgy tettem előmelegített üvegekbe, mert nekem is az a tapasztalatom, hogy ilyen cukrotöménység mellett is simán meg tud penészedni a teteje. Végül nekem is ilyen szép színű lett mint a fényképeden. Köszi a receptet. Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!

      Igazad van, nem is gondoltam volna. A posztban van egy "update" rész, ott leírtam, mi történt, nem akarom megint leírni. Én is felforraltam egy kicsit így utólag, de szerencsére megmaradt a színe. Egyébiránt: örülök, hogy tetszett a recept. :-)

      Törlés
    2. Köszönöm a receptet és ezt a kommentet is.
      Ugyanígy csináltam és gyönyörűen megtartotta a színét, valamint isteni finom lett! :D

      Törlés
  6. Kedves Zoltán! Muszáj ennyi cukorral készíteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kérdező! Először is a nevem Zsolt és nem Zoltán. :-) Amúgy igen, muszáj ennyi cukor. Ezért hívják szörpnek, mert extra sok cukorral készül. Aztán a későbbi felhasználásakor egy kevéske szörpöt felhígítunk vízzel, és máris csökken a cukortartalom. Értem én, hogy a cukor most közellenség lett, de nem egyszerre isszuk meg ezt a mennyiséget. ;)

      Törlés
  7. Én évek óta készítek szörpöt. 1kg cukrot 1/2 l vízzel felforralom,2dkg citromsavat belekeverek, és lehűtöm.Másnap a frissen szedett virágot,és 2 citrom levét, héját belekeverem és két napig áztatom, kevergetem.A harmadik nap üvegekbe /pet palack nem jó, próbáltam / szűröm.Így mindíg eláll.A citromot nem csavarom ki egészen,négybe vágom,és a szűrés után zacskóban lefagyasztom.Télen finom gyümölcslevesben. A virágra szűrés után vizet öntök ,átkeverem, leszűröm és hűtve finom friss üdítő .Minden ehető virággal működik, amelyikhez illik a citrom íze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mennyi virág kell ehhez a mennyiséghez?

      Törlés
    2. Igen, ez is egy jó módszer. Mi is szoktuk alkalmazni, de ez sajnos nem tartható el sokáig. Szezonban, amikor rendelkezésre áll az alapanyag, akkor viszont ez sokkal jobb, és egészségesebb, mint a főzős módszer. :)

      Törlés
  8. Sziasztok! Én már évek óta használok egy egyszerű módszert a szörpökhöz, lekvárokhoz, hogy ne keljen tartósítószert használni.
    Lekvároknál a még forró lekvért üvegbe teszem, míg meleg lezárom és megfordítom az üveget, és így is tárolom.
    Ez teljesen lezárja az üveget, nem jut be penészesedést okozó baci és a forró lekvár sterilizálja az üveg száját is. Legutobbi bodza szörp készítésnél is bevált. 3-4 éves bodzát is tudtun fogyasztani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Igen, ismerjük a módszert, mi magunk is ezt használjuk minden befőttnél, lekvárnál. Itt az lett volna a lényeg, hogy nem használunk hőkezelést, hogy megmaradjon a szép színe. De úgy néz ki, valamit be kell áldozni. Vagy az elveket, és hidegen készítjük, szép színe lesz, de akkor kell bele tartósítószer, vagy a szép színt áldozzuk be, és sárga lesz, de nem kell bele tartósítószer. :-)

      Törlés
  9. Olyan kérdésem lenne hogy mitől lett vajon olyan az íze a szörpömnek mint a toniknak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előtte meg kell kóstolni az orgonát, mert van olyan amelyik keserű. Abból a szörp sem lesz annyira finom. Most én is így jártam az elsővel. Megkóstoltam, keserű volt, na de gondoltam kipróbálom belőle a szörpöt, ha már lecsipegettem. Nem ihatatlan, de nem a legjobb. :)

      Törlés
  10. Kedves Zsolt! Forraljuk a cukrot a vízzel, vagy csak melegítsük össze? A virágot a még meleg szirupba öntsem, vagy hűtsem ki előtte?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cukrot mindig össze kell forralni a vízzel, hogy az "steril" legyen. :) A virágot nem a szirupba öntjük. Felforraljuk a vizet, beletesszük a virágot. Ha kifőztük, leszűrjük, újra forraljuk, és akkor megy bele a cukor, majd azzal is forraljuk kicsit. Különben a virágokkal kidobsz majd egy csomó cukrot is, amikor leszűröd.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu