A név elég lassan nyert polgárjogot, mert Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály az 1807-ben megjelent Magyar Fűvészkönyben még lilának nevezte a mai orgonát - a francia elnevezése (lilas) után -, de ez a névhonosítás nem bizonyult eredményesnek. Bármilyen furcsa, az orgona hazánkban nem őshonos növény. Valószínűleg a Balkán-félszigetről származik, és onnan került Törökországba. Csak a 16. században figyeltek fel rá az ott járó kutatók; a szultán udvarából hozott orgona először 1589-ben virágzott Busbecq követ bécsi kertjében. Erősen őrizhették a szép virágú cserjét, mert csak sokára vált ismertté. Igazi "virágkorát" a biedermeier korban élte, amikor számos faja, fajtája és kultúrváltozata egy kertből se hiányozhatott. Mostanában, amikor hajlamosak vagyunk a régi divatok felelevenítésére, talán az orgona iránti nosztalgiánk is felébred.
Hozzávalók az orgonaszörphöz:
- 1.3 liter víz
- 1 kg kristálycukor
- egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágjai
- egy citrom leve, vagy egy fél mokkáskanál citromsav
Orgonaszörp elkészítése:
Egy lábasba öntsük össze az adott mennyiségű vizet és cukrot. Tegyük tűzre, és főzzünk belőle szirupot. Ha kész, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a citromlevet vagy a citromsavat (én citromsavat használtam), majd jól keverjük el. Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fedővel. A többi recept szerint a virággal is főzik, én nem tettem. Hagytam állni egy egész napot, majd másnap hidegen leszűrtem, és üvegekbe töltöttem. Az íze is nagyon jó, de a színe egyenesen varázslatos lett... :-)
A citromsav (vagy citromlé) pedig azért kell bele, mert az segít kioldani a szirmokból a színanyagokat. És tényleg fontos, hogy miután levettük a tűzről, és már a virágok is benne vannak, többé már ne forraljuk fel, mert el fogja veszíteni a színét. Ezt jól megtanultam, miután tavaly a szép lilának induló levendulaszörpöm szűrés után felforraltam, és kisárgult. :-( Szóval nem kell agyonforralni...
UPDATE 2014.04.29 - sajnos azt vettem észre az üvegek tetején, hogy egy kocsonyás réteg kezdett kialakulni, ami a penészedés előjele. Ezért úgy néz ki, mégsem lehet valamilyen tartósító eljárás nélkül elkészíteni. Szerencsére még időben észrevettem, és meg tudtam menteni a szörpöket. Az agyonfőzést továbbra sem ajánlom, de a nedves dunsztot ki lehet próbálni.
Ehhez vegyünk egy lábast, annak az aljára tegyünk egy konyharuhát, az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy kényelmesen ki tudjon jönni a levegő, majd az üvegeket szépen sorban tegyük a lábasba. Öntsük háromnegyedig vízzel a lábast, majd lassú tűzön forraljuk fel, majd tartsuk forrásban addig a vizet, míg az üvegekben lévő szirupban is el nem kezdenek intenzíven mozogni a buborékok. Ezt követően zárjuk le alatta a tüzed, szorítsuk rá az üvegekre alaposan a kupakokat, majd hagyjuk szépen lassan ebben a vízben kihűlni. Így egyrészt valamelyest csírátlanítottuk a szirupot, másrészt mire kihűlnek, légritka tér (vákuum) keletkezik az üvegekben, amely megakadályozza a mikrobák elszaporodását. Így már a spájzban tárolhatjuk őket minimum akár egy évig is. Sajnos ez esetben a vitamin tartalma a szirupnak jelentősen csökkent. Ha ezt a folyamatot kihagynánk inkább, akkor hűtőben kell tárolni, ahol pár hónapig biztosan kibírja...
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
És így meddig áll el? Mert ha üvegbe töltöd a hideg szörpöt, akkor könnyen megpenészedik, vagy megforr. Mivel tartósítod?
VálaszTörlés~1 liter vízhez ~1 kg cukor elegendő a tartósításhoz még akkor is, ha nem főzzük agyon. Ez már van olyan tömény, hogy nem szabadna felforrnia, sem pedig penészednie. De ha mégis biztosra akarsz menni, akkor vagy mondj le a színről, és főzd fel rendesen, vagy tegyél bele egy kevéske Nátrium-benzoátot (E-211).
TörlésA "hibája" az lehetett, hogy hagytad állni sokáig, és aztán nem hőkezelted újra.... elszapaorodtak benne a baktériumok, csírák. Szerintem.
TörlésIgen, köszönöm szépen az észrevételt, erre már mi is rájöttünk. :) Csak sajnos nem időben. :-) De sebaj, tanulópénzt befizettük... :)
TörlésMaga a forrás tartosit én a bodzat 20 éve így csinalom
TörlésCsak lilából érdemes csinálni,vagy lehet fehér színűből is?
VálaszTörlésA fehérből is készíthető, sőt! A fehér orgonának a színessel ellentétben sokkal erősebbek az íz- és illatanyagai, ugyanakkor nem festi meg a szörpöt, így az a cukor miatt kissé sárgás lesz, de egyéb színe nem lesz. :-)
TörlésSzia!
VálaszTörlésÉs ezt utána hígítani kell, vagy magában is lehet inni? Nagyon tetszik az ötlet! :)
Szia! Igen, hígítani kell, hiszen ez mégis csak egy szörp. Ennyi cukor ennyi vízben egy cseppet édes lenne. :-) Szóval hígítsd. A bolti szörpökhöz képest ebből kicsit több kell a pohárba, de azért jó ez... ;-)
Törlésés milyen egészségügyi problémákra javasolt leginkább?
VálaszTörlésEz a fajta felhasználása leginkább kizárólag élvezeti értékkel bír. Szép színe van, így kellemes a szemnek, az íze pedig kellemes az ízlelőbimbóknak. Bár az orgona különböző részeiről írják, hogy vannak gyógyhatásai, de szörp formájában nem tudom, hogy ebből mennyi érvényesül. :-)
TörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésKirpóbáltam én is az orgonaszörp receptedet, mivel tavaly is próbálkoztam, de nekem is kisárgult az eredeti változat szerint. Annyit továbbmódosítottam rajta, hogy leszűrés után újra óvatosan felmelegítettem és úgy tettem előmelegített üvegekbe, mert nekem is az a tapasztalatom, hogy ilyen cukrotöménység mellett is simán meg tud penészedni a teteje. Végül nekem is ilyen szép színű lett mint a fényképeden. Köszi a receptet. Szép napot!
Kedves Zoltán!
TörlésIgazad van, nem is gondoltam volna. A posztban van egy "update" rész, ott leírtam, mi történt, nem akarom megint leírni. Én is felforraltam egy kicsit így utólag, de szerencsére megmaradt a színe. Egyébiránt: örülök, hogy tetszett a recept. :-)
Köszönöm a receptet és ezt a kommentet is.
TörlésUgyanígy csináltam és gyönyörűen megtartotta a színét, valamint isteni finom lett! :D
Kedves Zoltán! Muszáj ennyi cukorral készíteni?
VálaszTörlésKedves Kérdező! Először is a nevem Zsolt és nem Zoltán. :-) Amúgy igen, muszáj ennyi cukor. Ezért hívják szörpnek, mert extra sok cukorral készül. Aztán a későbbi felhasználásakor egy kevéske szörpöt felhígítunk vízzel, és máris csökken a cukortartalom. Értem én, hogy a cukor most közellenség lett, de nem egyszerre isszuk meg ezt a mennyiséget. ;)
TörlésÉn évek óta készítek szörpöt. 1kg cukrot 1/2 l vízzel felforralom,2dkg citromsavat belekeverek, és lehűtöm.Másnap a frissen szedett virágot,és 2 citrom levét, héját belekeverem és két napig áztatom, kevergetem.A harmadik nap üvegekbe /pet palack nem jó, próbáltam / szűröm.Így mindíg eláll.A citromot nem csavarom ki egészen,négybe vágom,és a szűrés után zacskóban lefagyasztom.Télen finom gyümölcslevesben. A virágra szűrés után vizet öntök ,átkeverem, leszűröm és hűtve finom friss üdítő .Minden ehető virággal működik, amelyikhez illik a citrom íze.
VálaszTörlésmennyi virág kell ehhez a mennyiséghez?
TörlésIgen, ez is egy jó módszer. Mi is szoktuk alkalmazni, de ez sajnos nem tartható el sokáig. Szezonban, amikor rendelkezésre áll az alapanyag, akkor viszont ez sokkal jobb, és egészségesebb, mint a főzős módszer. :)
TörlésSziasztok! Én már évek óta használok egy egyszerű módszert a szörpökhöz, lekvárokhoz, hogy ne keljen tartósítószert használni.
VálaszTörlésLekvároknál a még forró lekvért üvegbe teszem, míg meleg lezárom és megfordítom az üveget, és így is tárolom.
Ez teljesen lezárja az üveget, nem jut be penészesedést okozó baci és a forró lekvár sterilizálja az üveg száját is. Legutobbi bodza szörp készítésnél is bevált. 3-4 éves bodzát is tudtun fogyasztani.
Szervusz! Igen, ismerjük a módszert, mi magunk is ezt használjuk minden befőttnél, lekvárnál. Itt az lett volna a lényeg, hogy nem használunk hőkezelést, hogy megmaradjon a szép színe. De úgy néz ki, valamit be kell áldozni. Vagy az elveket, és hidegen készítjük, szép színe lesz, de akkor kell bele tartósítószer, vagy a szép színt áldozzuk be, és sárga lesz, de nem kell bele tartósítószer. :-)
TörlésOlyan kérdésem lenne hogy mitől lett vajon olyan az íze a szörpömnek mint a toniknak?
VálaszTörlésElőtte meg kell kóstolni az orgonát, mert van olyan amelyik keserű. Abból a szörp sem lesz annyira finom. Most én is így jártam az elsővel. Megkóstoltam, keserű volt, na de gondoltam kipróbálom belőle a szörpöt, ha már lecsipegettem. Nem ihatatlan, de nem a legjobb. :)
TörlésKedves Zsolt! Forraljuk a cukrot a vízzel, vagy csak melegítsük össze? A virágot a még meleg szirupba öntsem, vagy hűtsem ki előtte?
VálaszTörlésA cukrot mindig össze kell forralni a vízzel, hogy az "steril" legyen. :) A virágot nem a szirupba öntjük. Felforraljuk a vizet, beletesszük a virágot. Ha kifőztük, leszűrjük, újra forraljuk, és akkor megy bele a cukor, majd azzal is forraljuk kicsit. Különben a virágokkal kidobsz majd egy csomó cukrot is, amikor leszűröd.
Törlés