2014. június 23., hétfő

Törtmogyorós törökmézbonbon

Korábban már írtunk egyszer a törökmézről, de azóta egy kicsit továbbgondoltam a dolgot. Arra gondoltam, mi lenne, ha bonbon formába önteném ki a törökmézet, majd miután ott szépen megszilárdult, kiszedném belőle, és leönteném 75% kakaótartalmú étcsokoládéval. A dolog addig-addig érlelődött bennem, hogy nekiálltunk az én drága feleségemmel az elkészítésnek. Az alap törökméz recept annyiban változott, hogy egy kis marék mogyoró is került bele törtmogyoró formájában. Szép lett, finom lett...


A hozzávaló mézet ezúttal is Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől rendeltük, mert kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel. :-)

Hozzávalók a házi törökmézhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 4 evőkanál méz
- 1.5 mokkáskanál szódabikarbóna
- egy kis marék törökmogyoró
- 100g 75% étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj

Törökméz házilagos elkészítése:
A mogyorót egy mozsárban törjük meg. Ne őröljük porrá, csak hogy épp kellemes méretű darabokra törjön. Egy serpenyőbe tegyük bele a törtmogyorót, a cukrot és a mézet, majd lassú tűzön melegítsük addig, míg meg nem olvad. Eközben folyamatosan kevergessük, különben hamar odaég. Néhány perc alatt a cukor elkezd karamellizálódni. Nem kell hagyni, hogy megbarnuljon, mert akkor már kesernyés az íze, de ha túl világos, az sem jó, mert akkor meg nem lesz megfelelő íze. Nekem úgy tűnt, hogy a megfelelő szín a szalmasárga. Eddigre a benne lévő mogyoródarabkák is kellemesen megpörkölődnek.

Ezt követően adjuk hozzá a szódabikarbónát. Nem kell megijedni, ettől fel fog habzani, de ez a cél, ettől nyeri el habos állagát. Mire ezzel megfelelően felhabzik, addigra még a színe érik egy kicsit, és szép narancssárga lesz. Ha elérte ezt a színt, akkor öntsük szilikon bonbonformákba, és tegyük félre hűlni. Amikor teljesen kihűlt, óvatosan forgassuk ki a kis törökmézbonbonokat, és pakoljuk sütőpapírral kibélelt tálcára. Ha van rácsunk, az sokkal jobb. Nekünk nem volt, így maradt a sütőpapír. A sütőpapíron történő csokibevonósdi után azonban minden bonbonnak jó széles talpa lesz, ahogy a köré folyt csokitócsa megszilárdul. Ezt vagy később kell levágni róla, vagy miután szépen körbefolyta a csoki, át kell pakolni óvatosan egy tiszta sütőpapírra. Mi is így tettünk...

A tábla csokit egy lábasban törjük darabokra, majd egy kevéske étolaj hozzáadásával melegítsük addig, míg teljesen fel nem olvad. Amikor ez megtörtént, öntsük vele nyakon óvatosan a törökmézbonbonokat, hogy elnyerhessék végleges formájukat. Ha sütőpapírra tettük, akkor nem fog alá folyni a csoki, így az alja "csupasz" marad mindegyiknek. Ezt elkerülhetjük, ha egy hegyes késsel alányúlunk, egy leheletnyit megemeljük, hogy a körülötte keletkezett csokitócsa aláfolyjon. Ezt a részét - mármint a csokival történő bevonást - az én egyetlenem csinálta, mert ehhez ő sokkal jobban ért nálam...

Tegyük hűtőbe, és hagyjuk ott. Kínálás előtt azonban érdemes legalább egy órát szoba hőmérsékleten hagyni, különben annyira kemény lesz, hogy beletörik a fogunk. Szoba hőmérsékleten azonban kellemesen ropogós lesz. Mindenkinek jó szórakozást a törökmézbonbon elkészítéséhez. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...