2014. augusztus 25., hétfő

Simontornyaivéralma-befőtt – díszalma hibrid befőzve

Még tavaly találtam rá véletlenül egy piros húsú, közepes nagyságú gyümölcsöket termő almafára a Gellért-hegyen. Már akkor sejtettem, hogy ez egy díszalma hibrid, ami később több irányból is megerősítést nyert. Sőt, találtam egy kertészetet (DMKert Kft.), ahol nevet is adtak neki, mert hogy magyar neve nem volt. Ez az alma a Simontornyai véralma, a piros húsú díszalma hibrid, amelyből tavaly elkészítettük életünk első házi almaborát, amelyet az almabor zamatos piros díszalma hibridből címen tettünk közzé. Azóta még két másik fát is találtam, így idén az 5 liter helyett 10 liter bort készítettünk belőle. Ezen felül az az ötletem támadt, hogy milyen lenne vajon befőttnek egy kis fahéjjal, szegfűszeggel. Az ötlettel addig-addig játszadoztam, míg végül a gondolatok tettekké értek......mint a képen is látható, vizuálisan egy igazi élmény. Az ízét még nem tudjuk, milyen, de az illata főzés közben igazán ínycsiklandó volt. Amint felbontjuk, és megízleljük, mindenképpen frissítjük a posztot a tapasztalatokkal. :-)

Hozzávalók a Simontornyaivéralma-befőtthöz:
- érett, zamatos Simontornyai véralma
- kristálycukor
- csapvíz
- borkősav
- szegfűszeg
- fahéj
- borkősav

Simontornyaivéralma-befőtt elkészítése:
Az almákat mossuk meg alaposan, szabadítsuk meg a szár részektől, majd vágjuk négy részre (nem kell meghámozni). A magházat vágjuk ki belőle, majd tegyük egy tálba, amelyet előzőleg félig töltöttünk hideg vízzel, és adtunk hozzá egy mokkáskanál borkősavat (ez azért kell, hogy ne kezdjen el megbarnulni az alma, de ha valaki ódzkodik tőle, akár el is hagyható). Ezt követően tegyük oda forrni a szirupot. Mivel ennek a fajta almának többféle kereszteződése is van, így csak ízpróba alapján tudjuk eldönteni, mennyi cukor kell hozzá. Amit nekünk sikerült idén beszerezni, abba úgy tűnt, elég lesz az 1 liter víz / 40 dkg kristálycukor arány. Odatettük a szirupot forrni, és mint azt a almakompótnál szoktuk, tettünk bele egy pár darab szegfűszeget, apróra tört fahéjat, valamint egy kevéske borkősavat (1 liter vízhez fél mokkáskanálnyit). Ezt szintén a fent említett ok miatt tettük, a gyümölcsök természetes színének minél további megőrzéséért...

Mikor a szirup felforrt a szirup, dobjuk bele az almagerezdeket, és újraforrástól számított 4-5 perc után lyukas szedőkanállal kezdjük el az előzőleg tisztára mosott, majd lecsepegtetett (nem eltörölgetett) üvegekbe szedni. Ha ez is megvan, akkor a felöntőlét óvatosan kezdjük el az üvegbe merni úgy, hogy fűszerdarabkák ne kerüljenek bele. Az üvegeket csak addig töltsük, amíg kényelmesen tudjuk mozgatni őket a kilötyögtetés veszélye nélkül.

Mivel nem használunk semmilyen tartósítószert, dunsztolni kell. Ehhez vegyünk egy lábast, terítsünk az aljára egy konyharuhát. Ebbe állítsuk bele az üvegeket, majd forró vízzel töltsük fel a lábast addig vízzel, hogy a befőttek legalább 3-4 centire kilógjanak. Gyújtsuk meg alatta a lángot. Az üvegekbe szedjünk még annyi szirupot, hogy teljesen csordultig legyenek. Óvatosan helyezzük a tetejére a lapkákat (mondjuk egy fél fordulatnyira), és várjuk meg amíg az üvegben el nem kezd gyöngyözni a szirup. Innentől 5-10 percet várjunk, majd zárjuk el alatta a lángot. A lapkákat erősen szorítsuk rá az üvegekre, majd hagyjuk azokat a forró vízben, hogy az egész együtt hűljön ki.

Amint teljesen kihűltek, vegyük ki, majd nedves ruhával törölgessük át az üvegeket, ellenőrizzük, hogy minden lapka jól be van-e horpadva. Ha nincs, akkor nem alakult ki benne a vákuum, ami azt jelenti, hogy nem zár rendesen a tető (lapka). Az ilyen üvegek tartalmát vagy meg kell enni, vagy kicserélni rajta a lapkát, és a leírtakat megismételve újra felforralni, lezárni, és kihűteni (bár akkor meg annak áll fent a veszélye, hogy szétfő az alma, ezért inkább tegyük hűtőbe, és pár napon belül fogyasszuk el). Ha mindent rendben találtunk, akkor mehetnek a kamra polcára a Simontornyaivéralma-befőttek. Mindenkinek kellemes befőzést kívánunk... :-)

Fontos: mivel nem használunk semmilyen tartósítószert a Simontornyai véralma befőzéséhez, elsődleges fontosságú az ilyenkor megkövetelt tisztaság betartása; az üvegeket, a lapkákat és minden eszközt, amit a befőzés során használni fogunk, alaposan mossunk el, majd hagyjuk (törölgetés nélkül) magától megszáradni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...