...mint a képen is látható, vizuálisan egy igazi élmény. Az ízét még nem tudjuk, milyen, de az illata főzés közben igazán ínycsiklandó volt. Amint felbontjuk, és megízleljük, mindenképpen frissítjük a posztot a tapasztalatokkal. :-)
Hozzávalók a Simontornyaivéralma-befőtthöz:
- érett, zamatos Simontornyai véralma
- kristálycukor
- csapvíz
- borkősav
- szegfűszeg
- fahéj
- borkősav
Simontornyaivéralma-befőtt elkészítése:
Mikor a szirup felforrt a szirup, dobjuk bele az almagerezdeket, és újraforrástól számított 4-5 perc után lyukas szedőkanállal kezdjük el az előzőleg tisztára mosott, majd lecsepegtetett (nem eltörölgetett) üvegekbe szedni. Ha ez is megvan, akkor a felöntőlét óvatosan kezdjük el az üvegbe merni úgy, hogy fűszerdarabkák ne kerüljenek bele. Az üvegeket csak addig töltsük, amíg kényelmesen tudjuk mozgatni őket a kilötyögtetés veszélye nélkül.
Mivel nem használunk semmilyen tartósítószert, dunsztolni kell. Ehhez vegyünk egy lábast, terítsünk az aljára egy konyharuhát. Ebbe állítsuk bele az üvegeket, majd forró vízzel töltsük fel a lábast addig vízzel, hogy a befőttek legalább 3-4 centire kilógjanak. Gyújtsuk meg alatta a lángot. Az üvegekbe szedjünk még annyi szirupot, hogy teljesen csordultig legyenek. Óvatosan helyezzük a tetejére a lapkákat (mondjuk egy fél fordulatnyira), és várjuk meg amíg az üvegben el nem kezd gyöngyözni a szirup. Innentől 5-10 percet várjunk, majd zárjuk el alatta a lángot. A lapkákat erősen szorítsuk rá az üvegekre, majd hagyjuk azokat a forró vízben, hogy az egész együtt hűljön ki.
Amint teljesen kihűltek, vegyük ki, majd nedves ruhával törölgessük át az üvegeket, ellenőrizzük, hogy minden lapka jól be van-e horpadva. Ha nincs, akkor nem alakult ki benne a vákuum, ami azt jelenti, hogy nem zár rendesen a tető (lapka). Az ilyen üvegek tartalmát vagy meg kell enni, vagy kicserélni rajta a lapkát, és a leírtakat megismételve újra felforralni, lezárni, és kihűteni (bár akkor meg annak áll fent a veszélye, hogy szétfő az alma, ezért inkább tegyük hűtőbe, és pár napon belül fogyasszuk el). Ha mindent rendben találtunk, akkor mehetnek a kamra polcára a Simontornyaivéralma-befőttek. Mindenkinek kellemes befőzést kívánunk... :-)
Fontos: mivel nem használunk semmilyen tartósítószert a Simontornyai véralma befőzéséhez, elsődleges fontosságú az ilyenkor megkövetelt tisztaság betartása; az üvegeket, a lapkákat és minden eszközt, amit a befőzés során használni fogunk, alaposan mossunk el, majd hagyjuk (törölgetés nélkül) magától megszáradni.
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése