Csokis-meggyes szelet, az isteni meggyes sütemény

Sok-sok évvel ezelőtt történt, hogy anyukám megsütötte ezt a süteményt. Azóta az egyik kedvencem. Már a hozzávalók is önmagukért beszélnek. Amiben csokoládé és meggy van, az rossz nem lehet. Nagy mumus volt a krém elkészítése, mert nekem valahogy sosem sikerült úgy, ahogyan kellett volna - megvárni míg kihűl a puding, aztán összekeverni a vajjal úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabkák... Mindig voltak benne vajdarabkák. De most végre nem! Újítottam kicsit, és a már kész pudingba rögtön beletettem a vajat, és a cukrot is. Aztán vártam, hogy kihűljön. Mikor már csak langyos volt, hűtőbe tettem. Persze néha-néha megkevertem. És így sikerült. :-) A szépen szeletelése is megér pár szót. Édesanyám azt mondta, a titka az, hogy nem szabad hűtőbe tenni, ugyanis ekkor a csoki annyira megkeményedik rakta (főként ugye a fehér) , hogy képtelenség úgy elvágni, hogy ne törjön össze-vissza. Szóval a legideálisabb hely e süti számára a spájz. Ott nincs 30 fok, de nem is hűtő-hideg az idő. Félni
Sok-sok évvel ezelőtt történt, hogy anyukám megsütötte ezt a süteményt. Azóta az egyik kedvencem. Már a hozzávalók is önmagukért beszélnek. Amiben csokoládé és meggy van, az rossz nem lehet. Nagy mumus volt a krém elkészítése, mert nekem valahogy sosem sikerült úgy, ahogyan kellett volna - megvárni míg kihűl a puding, aztán összekeverni a vajjal úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabkák... Mindig voltak benne vajdarabkák. De most végre nem! Újítottam kicsit, és a már kész pudingba rögtön beletettem a vajat, és a cukrot is. Aztán vártam, hogy kihűljön. Mikor már csak langyos volt, hűtőbe tettem. Persze néha-néha megkevertem. És így sikerült. :-)



A szépen szeletelése is megér pár szót. Édesanyám azt mondta, a titka az, hogy nem szabad hűtőbe tenni, ugyanis ekkor a csoki annyira megkeményedik rakta (főként ugye a fehér), hogy képtelenség úgy elvágni, hogy ne törjön össze-vissza. Szóval a legideálisabb hely e süti számára a spájz. Ott nincs 30 fok, de nem is hűtő-hideg az idő. Félni nem kell, megromlani nem lesz ideje, mert a családból mindenki rá fog járni, és két napon belül el fog fogyni (vagy hamarabb). :-)

Most ez nagyon-nagyon hamar lett lefotózva, mert kénytelen voltam hűtőbe tenni (nálunk sajnos picike a spájz, és iszonyat meleg volt). Ezért kicsit folyós még a krém, és a csoki rajta. De ennyi baja legyen! Imádom! :-)

Hozzávalók a csokis-meggyes szelet tésztájához:
- 1 üveg magozott meggybefőtt (a legjobb, amit magunk raktunk el)
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a csokis-meggyes szelet krémjéhez:
- 1 csomag csokoládé pudingpor
- 0,5 liter tej
- 3 evőkanál cukor
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor

Hozzávalók a mázhoz:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
- kevés olaj

Amíg a meggyet lecsepegtetjük, addig a vajat, a cukrot és a sót krémesre keverjük. Beleütjük a tojásokat, beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és az egészet összekeverjük. Ezt a masszát elsimítjuk egy kb. 32*38 centiméteres, sütőpapírral kibélelt tepsibe, aztán kirakjuk meggyel a tetejét. Körülbelül 25 percig sütjük 180 fokon. Tűpróbával nézzük meg, megsült-e. Ha készen van, akkor hagyjuk kihűlni, aztán szedjük le róla a sütőpapírt, és helyezzük tálcára.

A pudingporból, cukorból és tejből pudingot főzünk, amit átöntünk egy műanyag tálba, és a tetejére simítunk egy celofándarabot, hogy teljesen lezárja. Így nem bőrösödik be a teteje a pudingnak. Hagyjuk kihűlni.

A vajat és a cukrot kikeverjük, és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ezt a krémet rásimítjuk a meggyes tészta tetejére, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd hűtőbe tesszük, hogy valamennyire megszilárduljon rajta (kb. egy óra).


Ezek után már csak a csokoládé jön. Először egy kevés olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, amit szép egyenletesen rásimítunk a krémre. Aztán ismét visszarakjuk pár percre a hűtőbe a süteményünket, míg megolvasztjuk az étcsokit is, amit cikk-cakk alakban rácsorgatunk a fehér csokira.

A süteményt ismét hűtőszekrénybe tesszük addig, míg megdermed rajta a csokoládé. Utána éles, lehetőleg forró pengéjű késsel szeleteljük fel.

Jó nassolást! ;-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu