Sok-sok évvel ezelőtt történt, hogy anyukám megsütötte ezt a süteményt. Azóta az egyik kedvencem. Már a hozzávalók is önmagukért beszélnek. Amiben csokoládé és meggy van, az rossz nem lehet. Nagy mumus volt a krém elkészítése, mert nekem valahogy sosem sikerült úgy, ahogyan kellett volna - megvárni míg kihűl a puding, aztán összekeverni a vajjal úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabkák... Mindig voltak benne vajdarabkák. De most végre nem! Újítottam kicsit, és a már kész pudingba rögtön beletettem a vajat, és a cukrot is. Aztán vártam, hogy kihűljön. Mikor már csak langyos volt, hűtőbe tettem. Persze néha-néha megkevertem. És így sikerült. :-) A szépen szeletelése is megér pár szót. Édesanyám azt mondta, a titka az, hogy nem szabad hűtőbe tenni, ugyanis ekkor a csoki annyira megkeményedik rakta (főként ugye a fehér) , hogy képtelenség úgy elvágni, hogy ne törjön össze-vissza. Szóval a legideálisabb hely e süti számára a spájz. Ott nincs 30 fok, de nem is hűtő-hideg az idő. Félni
Sok-sok évvel ezelőtt történt, hogy anyukám megsütötte ezt a süteményt. Azóta az egyik kedvencem. Már a hozzávalók is önmagukért beszélnek. Amiben csokoládé és meggy van, az rossz nem lehet. Nagy mumus volt a krém elkészítése, mert nekem valahogy sosem sikerült úgy, ahogyan kellett volna - megvárni míg kihűl a puding, aztán összekeverni a vajjal úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabkák... Mindig voltak benne vajdarabkák. De most végre nem! Újítottam kicsit, és a már kész pudingba rögtön beletettem a vajat, és a cukrot is. Aztán vártam, hogy kihűljön. Mikor már csak langyos volt, hűtőbe tettem. Persze néha-néha megkevertem. És így sikerült. :-)
A szépen szeletelése is megér pár szót. Édesanyám azt mondta, a titka az, hogy nem szabad hűtőbe tenni, ugyanis ekkor a csoki annyira megkeményedik rakta (főként ugye a fehér), hogy képtelenség úgy elvágni, hogy ne törjön össze-vissza. Szóval a legideálisabb hely e süti számára a spájz. Ott nincs 30 fok, de nem is hűtő-hideg az idő. Félni nem kell, megromlani nem lesz ideje, mert a családból mindenki rá fog járni, és két napon belül el fog fogyni (vagy hamarabb). :-)
Most ez nagyon-nagyon hamar lett lefotózva, mert kénytelen voltam hűtőbe tenni (nálunk sajnos picike a spájz, és iszonyat meleg volt). Ezért kicsit folyós még a krém, és a csoki rajta. De ennyi baja legyen! Imádom! :-)
Hozzávalók a csokis-meggyes szelet tésztájához:
- 1 üveg magozott meggybefőtt (a legjobb, amit magunk raktunk el)
- 25 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 35 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 tojás
- 1 csomag sütőpor
Hozzávalók a csokis-meggyes szelet krémjéhez:
- 1 csomag csokoládé pudingpor
- 0,5 liter tej
- 3 evőkanál cukor
- 25 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
Hozzávalók a mázhoz:
- 20 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg étcsokoládé
- kevés olaj
Amíg a meggyet lecsepegtetjük, addig a vajat, a cukrot és a sót krémesre keverjük. Beleütjük a tojásokat, beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és az egészet összekeverjük. Ezt a masszát elsimítjuk egy kb. 32*38 centiméteres, sütőpapírral kibélelt tepsibe, aztán kirakjuk meggyel a tetejét. Körülbelül 25 percig sütjük 180 fokon. Tűpróbával nézzük meg, megsült-e. Ha készen van, akkor hagyjuk kihűlni, aztán szedjük le róla a sütőpapírt, és helyezzük tálcára.
A pudingporból, cukorból és tejből pudingot főzünk, amit átöntünk egy műanyag tálba, és a tetejére simítunk egy celofándarabot, hogy teljesen lezárja. Így nem bőrösödik be a teteje a pudingnak. Hagyjuk kihűlni.
A vajat és a cukrot kikeverjük, és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ezt a krémet rásimítjuk a meggyes tészta tetejére, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd hűtőbe tesszük, hogy valamennyire megszilárduljon rajta (kb. egy óra).
Ezek után már csak a csokoládé jön. Először egy kevés olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, amit szép egyenletesen rásimítunk a krémre. Aztán ismét visszarakjuk pár percre a hűtőbe a süteményünket, míg megolvasztjuk az étcsokit is, amit cikk-cakk alakban rácsorgatunk a fehér csokira.
A süteményt ismét hűtőszekrénybe tesszük addig, míg megdermed rajta a csokoládé. Utána éles, lehetőleg forró pengéjű késsel szeleteljük fel.
Jó nassolást! ;-)
A pudingporból, cukorból és tejből pudingot főzünk, amit átöntünk egy műanyag tálba, és a tetejére simítunk egy celofándarabot, hogy teljesen lezárja. Így nem bőrösödik be a teteje a pudingnak. Hagyjuk kihűlni.
A vajat és a cukrot kikeverjük, és a kihűlt pudinggal összekeverjük. Ezt a krémet rásimítjuk a meggyes tészta tetejére, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd hűtőbe tesszük, hogy valamennyire megszilárduljon rajta (kb. egy óra).
Ezek után már csak a csokoládé jön. Először egy kevés olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk a fehér csokoládét, amit szép egyenletesen rásimítunk a krémre. Aztán ismét visszarakjuk pár percre a hűtőbe a süteményünket, míg megolvasztjuk az étcsokit is, amit cikk-cakk alakban rácsorgatunk a fehér csokira.
A süteményt ismét hűtőszekrénybe tesszük addig, míg megdermed rajta a csokoládé. Utána éles, lehetőleg forró pengéjű késsel szeleteljük fel.
Jó nassolást! ;-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése