2015. június 4., csütörtök

Kókuszos eperetorta frissen szedett eperből...

Idén is szedtük epret a szedd magad eper akció keretén belül, pár napja 16 kiló íncsiklandó, gyönyörű-piros, édes eper várt arra, hogy feldolgozzuk. Nagyobb része a fagyasztóba került miután kicsumáztuk, megmostuk, és lecsepegtettük. Télen csak ki kell olvasztani, és már ehetjük is  - pár harapás nyár a zord télben. :-)



Persze hagytuk nassolni is, no meg pár recepthez is szükségünk volt eperre, így arra is félretettünk. Az egyik ilyen ez a kókuszos epertorta volt. Még valamikor régen az egyik újságból vágtam ki a receptet (sajnos azt már nem tudom, melyik volt az). Viszonylag könnyű összerakni, és a végeredmény... az leírhatatlanul látványos, és nagyon finom. De beszéljenek a képek... :-)



Hozzávalók a kókuszos epertortához:
- kb. 7 dk kókuszreszelék
- 8 dkg puha margarin + a forma kikenéséhez
- 7,5 dkg + 4 csapott evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 8 dkg liszt + a formához
- 1 púpozott teáskanál sütőpor
- 3-4 evőkanál tej
- 60 dkg közepes szemű eper - (bár az eredeti recept 1 kg-ot írt, de azt sokalltam)
- 2 csomag cukrozatlan piros tortazselé
- víz

Kókuszos epertorta elkészítése:
Serpenyőben, zsiradék nélkül, a legkisebb lángon, folytonos kevergetés mellett megpirítunk 5 dkg kókuszreszeléket, aztán azonnal kitesszük egy tányérra. A margarint kikeverjük 7,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral meg a sóval, majd 2 evőkanál liszttel váltogatva belekeverjük a tojásokat. A kókuszreszelékkel, meg a tejjel együtt hozzáadjuk a elegyített maradék lisztet, és alaposan összeforgatjuk. Vajjal kikent, liszttel meghintett 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába töltjük, elsimítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Rácson hűlni hagyjuk (én ki sem vettem a formából, és így sem esett össze, tehát ott is hagyhatjuk hűlni). Majd ha kihűlt, a formából kivéve tálcára helyezzük, és visszatesszük rá a tortakarimát.



A megmosott epret lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, félbe vagy negyedbe vágjuk. Az egyik csomag tortazselét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, apránként hozzáöntjük az 1/4 liter hideg vizet, és kevergetve felforraljuk. Forrástól számítva egy percig főzzük folyamatos kevergetés közben, majd lehúzzuk a tűzről, és néha megkeverve hagyjuk hűlni 8-10 percig. Ha kezd jó lenni az állaga, akkor óvatosan csorgassuk rá a torta tetejére, hogy mindenhol befedje azt. Erre halmozzuk rá az epret, eloszlatjuk rajta, majd a leírtak szerint elkészítjük a második csomag zselét is, és ráöntjük az eperrel megrakott tortára úgy, hogy lehetőleg mindenhová jusson. 1 órára hűtőbe tesszük, aztán levesszük a tortakarimát, az oldalát megszórjuk a maradék kókuszreszelékkel, és már tálalhatjuk is.



Jó nassolást kívánunk! :-)

1 megjegyzés :

  1. Nagyon tetszik, szép, egyszerű és nagyon finom is lehet!! Ki kell próbálnom!! Mentettem!! Köszönet a receptért!! Évi

    VálaszTörlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...