2015. augusztus 28., péntek

Kolbászhússal töltött Jalapeño paprika sütve...

Sárréti Chilifarmnak köszönhetően az elmúlt napokban nálunk minden a chiliről és a csípős paprikákról szólt. Aki nem olvasta volna tegnapi posztunk (tegye meg), annak elmondjuk, hogy alig két hete ismerkedtünk meg velük. A Sárréti Chilifarmról azt kell tudni, hogy családi vállalkozás keretében termesztenek (nem kevés odaadással, és a chili iránt érzett olthatatlan szerelemmel) kicsiny hazánkban cseppet sem őshonos chili paprika fajtákat, köztük a mexikói konyha gerincét képező Jalapeño paprikát is. Tőlük kaptunk egy szép adag csípős paprikát, hogy próbáljuk ki. A paprikák nagyon szépek, kívánatosak és nem mellesleg frissek és illatosak voltak, amikor ideértek. A közepesen erős fajtákból kaptunk, amelyek megfelelnek nagyjából a mi cseresznye paprikánk erejének. De, hogy ne kalandozzak el nagyon, maradnék a Jalapeño paprikánál, amelyhez kaptunk egy receptet is rögtön a Sárréti Chilifarmtől, így már semmi sem állt az utunkba, hogy elkészítsük a töltött Jalapeñot...



...és ami azt illeti, cseppet sem bántuk meg. Ízvilágában cseppet a mi töltött paprikánkra hajaz, csak annál sokkal intenzívebb, pikánsabb ízvilág. Aki nem próbálta, tegye meg mielőbb. Én miután megkóstoltam, azon gondolkodtam, hogy tudtam eddig enélkül élni. :-)

Hozzávalók a töltött Jalapeñohoz:
- 30 db friss Jalapeño paprika
- 0.5 kg darált sertéslapocka
- 3 teáskanál fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál konyhasó
- 4-5 gerezd fokhagyma (vagy 3 mokkáskanál házi fokhagymakrém)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma (vagy 2 mokkáskanál házi vöröshagymakrém)
- fél mokkáskanál őrölt bors
- néhány dkg trappista sajt a szóráshoz

Kolbászhússal töltött Jalapeño paprika elkészítése:
Az egészet azzal kezdjük, hogy elkészítjük a kolbászhúst: a paprikák és a sajt kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy tálba. Ha friss hagymaféléket használunk, akkor azokat reszeljük le előbb. Ez után az így kapott masszát tegyük a hűtőbe, és vegyük magunk elé a Jalapeno paprikákat. Alaposan megmossuk meg őket, majd vágjuk ketté hosszában. A magokat, és csumát vágjuk ki belőlük úgy, hogy a paprika szár része még megmaradjon, de belül már szép tiszta legyen. Az ereket is vágjuk ki.


Ezt követően egy tepsibe tegyünk zsírpapírt, majd kezdjük el egyenként a paprikákat megtölteni a hússal. Úgy töltsük, hogy kicsit domborúak legyenek, mert úgy is sül ki belőlük valamennyi zsírt, amitől összébb esik majd. Rakjuk őket szépen sorba a tepsibe, majd reszeljünk rá sajtot. Tegyük előmelegített sütőbe, és 180-200 fokon süssük addig, míg a sajt szépen meg nem barnul. Nem emlékszem ez nekünk mennyi idő volt, mert amíg sült, éppen chilikrémhez daráltam a másik fajta paprikát.


Ha készen van, szedjük ki tálcára. Ehetjük magában csemegeként, vagy akár süt-, főtt krumpli mellé. De szerintem remek kiegészítője lehet bármilyen paradicsomos ételnek. Én például el tudnám képzelni a paradicsomos káposzta mellé is.



Mindenkinek kellemes Jalapeno töltést és természetesen jó étvágyat kívánunk! :-)

Sárréti Chilifarmnak pedig ezúton is köszönjük a nagyon ember- és persze chilibarát hozzáállást, valamint a kiváló minőségű chili paprikákat. :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...