Akácvirág-limonádé, a hűsítő és egészséges ital

Szeretem az akácvirág illatát. Ilyenkor, mikor virágzik az akác, a környéken mindent beleng az illata. És persze nekem ez nem elég, én érezni akarom az ízét is, mert annyira finom, annyira jó... annyira kényeztető. Igen, ezt mondom férfi létemre! De hát Istenem, hol van az megírva, hogy egy férfi nem szeretheti az akácot? :) Szóval, miután a napokban hibiszkusszal enyhén megszínezett akácvirág szörpöt készítettünk, most a nem túl sokáig tárolható formáját, az akácvirág-limonádét készítettük el, mert nem csak az akácot szeretjük, hanem a limonádét is... Az interneten jó néhány recept található a legegyszerűbbtől a legcifrábbig. Van, aki keveri a bodzával, van, aki karamellizálja hozzá a cukrot. Mivel én azt szeretném, hogy az én akácvirág-limonádémban az akácvirág íze domináljon, így a legegyszerűbb változatot készítettem el. És higgyétek el, megérte, mert bár az akácvirág szörp is nagyon finom, de ebben több a vitalitás, hiszen nincsen főzve, így elmaradt a hőkezelés által okoz
Szeretem az akácvirág illatát. Ilyenkor, mikor virágzik az akác, a környéken mindent beleng az illata. És persze nekem ez nem elég, én érezni akarom az ízét is, mert annyira finom, annyira jó... annyira kényeztető. Igen, ezt mondom férfi létemre! De hát Istenem, hol van az megírva, hogy egy férfi nem szeretheti az akácot? :) Szóval, miután a napokban hibiszkusszal enyhén megszínezett akácvirág szörpöt készítettünk, most a nem túl sokáig tárolható formáját, az akácvirág-limonádét készítettük el, mert nem csak az akácot szeretjük, hanem a limonádét is...



Az interneten jó néhány recept található a legegyszerűbbtől a legcifrábbig. Van, aki keveri a bodzával, van, aki karamellizálja hozzá a cukrot. Mivel én azt szeretném, hogy az én akácvirág-limonádémban az akácvirág íze domináljon, így a legegyszerűbb változatot készítettem el. És higgyétek el, megérte, mert bár az akácvirág szörp is nagyon finom, de ebben több a vitalitás, hiszen nincsen főzve, így elmaradt a hőkezelés által okozott kár; megmaradnak a beltartalmi értékek, vitaminok, hatóanyagok... érdemes kipróbálni! :)

Gyógyászati felhasználása: Az akác gyógyászati szempontból igen értékes növény. Az akácvirág tea nagyon jó élvezeti tea, virágját nyersen is szokták enni, de vigyázzunk, nagy mennyiségben a nyers virág hányingert okoz. Teája ugyanolyan édeskés, kellemes ízű, mint a virág. Aromás vegyületeit az illatszeripar használja. Nagyon jó gyomorsavtúltengésre, refluxra. Ilyenkor napi egy csészével kell fogyasztani. Kiváló köhögéscsillapító, nyálkaoldó. Görcsoldó, nyugtató és székrekedésre is ajánlott. Meghűléses betegségeknél izzasztó hatású. Gátolja a túlzott gyomorsavképződést, gyomor- és bélfekély esetén is alkalmazható. Korlátlan ideig iható, de kúraszerűen naponta csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő.

Az akácvirág gyógyhatásai: Gyomorsav-túltermelés és emésztési zavarok esetén a panaszok enyhítésére, megszüntetésére, vagy megelőzés céljából készítsünk teát az akácvirágból. Íze kellemes, alkalmanként akár élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Az akácvirágból pálinkát is főzhetünk. Ráncsimító, bőrtónus javító hatása is van, így előszeretettel alkalmazzák kozmetikumokban. A fehér akác virágának kivonata bőrkondicionáló anyag és erősítő szer. A kozmetikai készítményekben érzékeny, gyulladásra hajlamos, aknés, zsír- és vízhiányos, szeboreás bőr ápolására alkalmazzák, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. De ha egyszerűen egy kis kényeztetésre vágyunk, tegyünk a fürdővízbe jó sok akácvirágot.

Hozzávalók az akácvirág-limonádéhoz:
- 1 liter fehér akácvirág
- 3 liter víz
- 1-2 evőkanál citromsav ízlés szerint, vagy citromlé ízlés szerint
- 6-8 evőkanál kristálycukor (készülhet mézzel is)
- 2 biocitrom

Csak biocitrom héja alkalmas emberi fogyasztásra, mert a boltban kapható citrusfélék héját gomba- és baktériumölő szerekkel kezelik, amely eljárás következményeként a gyümölcs héja alkalmatlanná válik az emberi fogyasztásra. Ezért étkezési célra vagy a boltban kapható szárított reszelt tasakos citromhéjat használjuk, vagy megbízható forrásból származó biocitromot.

Melyik akác virága alkalmas szörpnek? Van ugye a fehér akác, a lila akác, és van a sárga akác, közismertebb nevén az aranyeső. Mi ezek közül csak a fehér akác virágát ajánljuk nyugodt szívvel. Ugyan a lila akácnak sem mérgező a virága (minden más része azonban az), de sokaknál okoz gyomor és bélrendszeri panaszokat, rosszullétet. Ezért mi nem ajánljuk a lila akác virágát sem szörpnek sem más felhasználásra. Ami pedig a sárga akácot (aranyeső) illeti jó tudni, hogy minden része, még maga a virága is mérgező, ezért ezt a fajt semmiképpen se fogyassza el senki semmilyen formában!

Akácvirág-limonádé elkészítése: az akácvirágot szedés után szemezzük le a fürtökről. A kis csészelevelek maradhatnak rajta, nem kell lecsipegetni. Ezt követően egy üvegbe, vagy kancsóba tegyünk langyos vizet, oldjuk fel benne a cukrot, facsarjuk bele az egyik citrom levét, majd szórjuk bele az akácvirágokat. Ez követően a másik citromot karikázzuk fel vékonyan, és dugdossuk a vízbe a virágszirmok közé. Takarjuk le, és hagyjuk állni legalább napot, de az sem baj ha kettőt. E közben néha kavargassuk át. Eztán szűrjük le, és fogyasszuk frissen. Kitűnő hűsítő! ;)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu