2016. május 15., vasárnap

Krumplis tészta, egyszerű, gyors és laktató

Bármilyen egyszerű étel is a krumplis tészta, nekem gyermekkorom óta az egyik nagy kedvencem. Az ismerőseim közül sokan nem szeretik, mert szerintük egy ízetlen,  ragacsos massza az egész. S valóban, ha nem figyelnek oda az elkészítésére, akkor könnyen csak egy massza lesz, ami úgy beleragad az edénybe, hogy onnan egybe lehet kiönteni. Hogy mi a titka a jó krumplis tésztának? Elmondom, én hogyan szoktam csinálni, hogy szerintem mitől lesz igazán jó. Teszem mindezt annak tudatában, hogy az általam készített krumplis tésztát még senki nem illette a fentebb említett negatív jelzőkkel.



De akkor mi is a nagy titok? Nincs semmi nagy titok. Az egyik lényeges dolog a fűszerezés, hiszen fűszer nélkül nem lesz semmi íze. Ezért én teszek bele egy-két csipetnyit kétféle zöld fűszerből is. Nem sajnálom az őrölt borsot sem belőle, és persze fontos a megfelelő mennyiségű só is. Ez az étel sótlanul egyszerűen ehetetlen. A másik fontos dolog a tészta főzése. Mivel a krumplis alap tulajdonképpen egy paprikás krumpli, mindig lesz rajta egy kis lé, amit a tészta fog felszívni. Ezt a főzésnél figyelembe kell venni, ezért soha nem főzőm készre a tésztát, mert akkor a krumplival összekeverve, az abból felszívott létől már mállós, nyálkás, trutyis lesz az egész. A tésztát épp addig szoktam főzni, míg majdnem jó. Amikor megkóstolom, és azt érzem, már majdnem jó, de még egy kicsit rágni kell. Na nálam olyankor a tészta elkészült. Leszűröm, lecsepegtetem alaposan, majd összekeverem a krumplis alappal. A tészta szépen felszívja a krumpli levét, és akkor lesz pont jó az állaga...

Hozzávalók a krumplis tésztához:
- 1 csomag fodros nagy kocka (500 g)
- 6 közepes szem burgonya
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 7 mokkáskanál konyhasó (ebből 4 a tészta főzővizébe kell)
- 3 mokkáskanál fűszerpaprika
- őrölt bors
- két csipet morzsolt petrezselyemzöld
- egy csipet morzsolt majoranna

Krumplis tészta elkészítése:
A vöröshagymákat vágjuk apró kockákra, mintha pörkölthöz vágnánk, majd egy lábasban pároljuk üvegesre. Amikor kész, szórjuk bele a fűszerpaprikát, a sót, és a zöld fűszereket. Borsozzuk (mi őrlőmalmot használunk), és keverjük össze alaposan. A krumplikat hámozzuk meg, kockázzuk apróra (0.5-1 cm-es kockákra), majd szórjuk a lábasba. Öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Ezt követően lassú tűzön fedő nélkül főzzük omlósra a krumplit.



A tésztát főzzük meg a bevezetőben említett módon, a szintén ott említett (nem ismételném önmagam) állagúra. Szűrjük le, keverjük össze a krumplis alappal. Tálaláskor meghinthetjük a tetejét egy kis apróra vágott petrezselyemlevéllel, rendkívül fel tudja dobni. Tálalhatjuk bármilyen savanyúsággal. Én most saját készítésű ecetes csilipaprikával ettem, a feleségem és a két és fél éves fiam pedig a szintén házi készítésű csemege uborkával.

Jó étvágyat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...