Egy ideje már nagy szerelem nálam a füge. Annyira imádom, hogy tele ültettem vele a kertünket, és vele kapcsolatos teendőkről, tudnivalókról egy fügés blogot is indítottam. Az egész család imádja a finom, friss fügét, és elhatároztam, hogy elkezdek fügés receptek után kutakodni, hogy minél többet kipróbáljak, és megosszak veletek ebben a blogban. A nagy kutakodás közben találtam rá a fügelevél szörpre, ami elsőre megtetszett. Aki ismeri a blogot, az tudja, hogy szeretem a különlegességeket. Főztem már szörpöt sok egyebek mellett levendulából, orgonavirágból, de még fenyőrügyből is. Gondoltam, mindenképpen ki kell próbálnom a fügelevél szörpöt is.
A fügelevél egyébként rengeteg jó dolgot tartalmaz, és állítólag hasznos a diabétesz és a magasvérnyomás ellen is – erről egyébként írtam egy összegzést a fügés blogomban. Egy azonban biztos, hogy igazi különlegesség a fügelevél szörp, ami éppen olya finom egy citromkarikával, mint egy-két mentalevéllel. Mindenkinek csak ajánlani tudom...
Hozzávalók a fügelevél szörphöz:
- 1.5 liter víz
- 10-12 db fügelevél
- 1 kg kristálycukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 mokkáskanál citromsav
Fügelevélszörp elkészítése:
A tisztára mosott, levélnyelektől megfosztott fügelevelekkel darabokra tépkedjük, összeturmixoljuk egy kevés vízzel. Egy lábasban a többi vízzel éa reszelt citromhéjjal felforraljuk, majd pár perc főzés után leszűrjük. A levél darabkákat kidobjuk, a főzetben pedig feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a citrom levét, a citromsavat és ismét felforraljuk.
Ezt követően levezzük a tűzről, és forrón tisztára mosott üvegekbe töltjük. Az üvegeket azonnal lezárjuk, hogy kialakuljon bennük a tartósság eléréséhez szükséges vákuum, majd száraz dunsztba tesszük. Ha odafigyeltünk a befőzés szabályaira, akkor a spájzban eláll tartósító szerek nélkül is. De ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor inkább tartsuk a hűtőben. Ha nem rendesen befőzve készítjük, akkor ne csináljunk annál nagyobb mennyiséget, amit egy hét alatt el tudunk fogyasztani.
Nagyon kellemes, de kimondottan sajátos ízű szörp a fügelevél szörp. Ugyanakkor nagyon finom, ezért ha van a kertedben füge, és vegyszermentesen neveled, akkor mindenképp érdemes kipróbálni. Kellemes fügelevél szörpkészítést kívánok mindenkinek. 😀
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
mindenképpen kipróbálom
VálaszTörlésMajd gyere vissza kérlek, és írd meg a tapasztalataidat, véleményedet. :)
TörlésNo, én megcsináltam. Az íze elég egyedi, de finom egyébként, de azt nem mondanám, hogy mindenki szeretni fogja. Aki szereti a különlegességeket és nyitott az extrémebb ízekre, annak biztos nagyon tetszeni fog.
VálaszTörlésMindenesetre legalább még egy adagot befőzök még az idén belőle.
Nekünk ízlik, köszönjük a receptet! :)
1l vízhez cukor helyett 5 ek mézzel nagyon kellemes lett
VálaszTörlésMindegy mikor szedem le a leveleket a szörp készítéséhez?
VálaszTörlésÜdv! Ezzel a módszerrel meddig áll el? Érdemes sokat készíteni?
VálaszTörlésTiszteletem mindenkinek! Szárított fügelevél érdekelne- ebben szeretnék segítséget kérni. Köszönöm!
VálaszTörlésÉvek óta szárítom kábelszárra felfűzve--majd összeaprítva kakaós,kávés papírdobozokban tárolom..cukrosoknak ajánlott mint tea--más ízlésünk szerinti teákkal,gyógynövényekkel is..keverem,főzöm
Törlés..