2016. november 26., szombat

Csíkos tallér, avagy a finom kakaós-vaníliás házi keksz

Elkapott a sütési láz - ami nem baj, hiszen annyi recept van, amit meg akarok sütni, hogy sosem fogok a végére érni. Összeírtam párat, és kiragasztottam a konyhaszekrényre. A férjem mikor meglátta, csak annyit kérdezett, hogy ez az éves lista? Mondom dehogyis, ez az idei decemberi lista... Azt mondta, nem tudta, hogy ez a karácsony olyan lesz, hogy csak sütiket fogunk enni. :-)



Igaz, van még egy kevés a vaníliás kifliből, és két-három darab a mézes puszedliből, de fontos a folyamatos "utángyártás", hogy legyen mihez nyúlni. Ez a házi keksz pedig jó választás. Finom, vaníliás-kakaós illata magával ragad. Én el szeretném tenni egy dobozba, hogy egy-két hétig kitartson. De ki tudja, a család többi tagja mit szól majd ehhez? :-)

Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaópor
- csipetnyi konyhasó

Elkészítés:
A hozzávalókat a kakaó, és a vaníliás cukor kivételével összegyúrjuk, és kettéválasztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a vaníliás cukrot, a másikba a két evőkanál kakaót. Az így kapott tésztákat külön-külön egyforma négyzet alakúra nyújtjuk (mi már rögtön sütőpapíron nyújtottuk), egymásra tesszük, és óvatosan, de viszonylag szorosan feltekerjük. A rudat kicsit becsomagoljuk a sütőpapírba, és hűtőbe tesszük, hogy az állaga keményebb legyen, és vágni lehessen.



Hagyhatjuk 1-2 órát is a hűtőben. Aztán vegyük ki, vágjunk vékony szeleteket, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe - úgy, hogy számoljunk vele, meg fog nőni -, és 190 fokon süssük 10-12 percig. Ha valakinek jobban süt a sütője, akkor lehet, hogy a második adagnak már 7 perc is elég, úgyhogy figyeljünk oda!

Jó nassolást! :-)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...