2016. december 16., péntek

Mikulás-csizma ischler

Már olyan régóta szerettem volna készíteni Mikulás csizmákat... és íme! :-) Az egész azzal kezdődött, hogy nagyon belelendültünk a tésztagyúrásba, mert a Klarstein konyhagépünkkel pikk-pakk össze lehet gyúratni egy tésztát, és ugye egy tészta nem tészta, úgyhogy vérszemet kaptunk a férjemmel... és csak adtuk és adtuk a konyhagépnek az újabb kihívásokat. :-) Így lett házi mézeskalácsunk, és linzer karikánk is. :-)



Alig tudtunk megálljt parancsolni magunknak hogy ne pakoljunk még több tésztának való hozzávalót a Klarstein gép keverőtáljába, hiszen ezeket ki is kell még sütni... :-) Az ischler csizmák szépen kisültek, a díszítéshez kell egy kicsit több türelem. Én borzasztóan díszítek, egyáltalán nem nekem való feladat, de ezzel megbirkóztam. Kicsit pepecselős, és azt mondtam akkor, hogy soha többet... de most hogy írok róla, úgy érzem, akár e pillanatban is nekiállnék újra. De nem fecsegek, itt a recept:

Hozzávalók az ischlerhez:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió
- 2 evőkanál rum
- 1 citrom reszelt héja
- egy csipet konyhasó
- 1 tábla ét tortabevonó
- 8 kocka fehércsokoládé
- kevés kókuszreszelék
- bármilyen gyümölcslekvár

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a cukorral, a darált dióval, a rummal (én 1 evőkanál rumaromát tettem bele), a reszelt citromhéjjal, és a csipetnyi sóval. Ha szükséges, egy kevés tejet adhatunk hozzá. A tésztát folpackba csomagolva egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Utána liszttel megszórt deszkán kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és csizma formával kiszaggatjuk a tésztát. Az így kapott formákat sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük, és szép világossárgára sütjük 8-10 perc alatt.



Ha kihűlt, kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk. Nálunk most a házi sárgabaracklekvárunk került bele. (Ebből a mennyiségből nekünk 15 csizma jött ki.) A tortabevonót egy kis olajjal felolvasztjuk, és lekenjük vele az összeragasztott csizmák nagyobb részét úgy, hogy a csizma száránál kihagyunk egy keveset. Ha ez valamennyire megszilárdult, akkor olvasztunk fehér csokoládét, és azzal a kimaradt részt lekenjük, majd azonnal szórunk rá egy kis kókuszreszeléket. Aztán hagyjuk megszilárdulni a csokit. :-)

5 megjegyzés :

  1. Kedves Zsolti és Dóra! Igen megörültem,amikor rátaláltam az oldalatokra.
    Sok-sok jó recepttel találkoztam,ami bizony igen jónak találtam. Szeretnék a blog követője lenni,mert látom,érdemes mindig vissza jönni.
    További sikereket kívánok sok szeretettel: Veronika Fruh

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Veronika, köszönjük szépen a kedves szavakat! Reméljük, a továbbiakban is méltóak leszünk rá. Szép napot neked! :)
      Üdv: Dóri

      Törlés
  2. Érdeklődöm, hogy a csizmaforma cukrászati szaküzletben beszerzett kellék? Köszönöm, Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyukámnak rengeteg sütiformája van, s mikor átnéztük őket, akkor találtam rá erre a csizma formára. Mivel neki nem kellett, így elhoztam, mondván, egyszer majd kezdek vele valamit. S így is lett. Azt nem tudom, ő hol vette (meg szerintem régen is volt). Viszont ha rákeresel a neten, biztosan találsz valahol csizma formát. Üdv: Dóri :)

      Törlés
    2. Köszönöm! :) Üdv.: Gabi

      Törlés

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...