2017. április 2., vasárnap

Medvehagymakrém télire – tartósítószer nélkül

Szeretjük a medvehagymát, mert finom és egészséges. Minden évben várom a medvehagyma szezonját, mert egyszerűen imádom azt a különleges zöldes fokhagymás ízt. A blogunknak is többször volt már főszereplője ez a roppant egészséges növény. Készítettünk már belőle medvehagymás savóitalt, illetve medvehagymás kefirkrémet, de még a medvehagymaszár kovászolását is kipróbáltuk.



Ezúttal arra gondoltam, az egyéb zöldségkrémeink mintájára magát a medvehagymát próbálom meg eltenni télire, hogy azt az év bármely szakában fel tudjam használni bármilyen célra, bármilyen étel ízesítésére. Nem bántam meg, hogy nekifogtam, mert egy kimondottan finom, ízletes és gusztusos medvehagymakrém lett az eredmény, amellyel bármilyen ételt bátran ízesíthetünk, de akár szendvicsfeltétként is használhatjuk...

Hozzávalók a medvehagymakrémhez:
- friss medvehagyma
- konyhasó

Medvehagymakrém elkészítése:
Az elkészítés nagyon egyszerű. A medvehagymát a szár részekkel együtt zöldségaprítóval pépesítsük, majd mérjük meg a medvehagymapépet. A sót úgy kell számítani, hogy minden 1 kg pépre 20 dkg sót számítunk. Ez 16%-os sótartalmat eredményez, amely elegendő ahhoz, hogy tartósítószerek nélkül akár évekig eltartható legyen hűtés nélkül is. Nem kell megijedni a só mennyisége miatt, hiszen ezt nem magában esszük, csak ízesítésre használjuk. Az étel sózásakor vegyük figyelembe ezt, és akkor könnyedén kompenzálható a sótartalom. Ha mégis kevesebb sót szeretnél használni, megteheted, de akkor vagy tartósítószert is kell adni hozzá, vagy hűtőben kell tartani, és hamar el kell fogyasztani. Nekünk bevált ez a sózási arány, évek óta állnak különböző zöldségkrémek a spájzunkban anélkül, hogy megromlottak volna. Szóval, mérjük ki a szükséges mennyiségű sót, keverjük össze a medvehagymapéppel. Ezt követően töltsük befőttes üvegekbe, és mehetnek is a kamra polcára.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Google+ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...