alkohol , birs , birsalmalikőr , csillagánizs , fahéj , karácsony , likőr , saját recept ,

Birsalmalikőr készítése házilag – karácsonyi birslikőr almapálinkából

Szeretem a birsalmát minden formájában, és bár van két birsalmafánk is, olyan fiatalok, hogy azokról még birsalmát nem szüreteltünk. Azonban az egyik kedves szomszédunk minden évben megajándékoz minket néhány kilónyi birsalmával, amiből aztán különféle dolgok készülnek a konyhánkban. Így készült már birsalmasajt , birsalmabor és persze birsalmakompót is. A birsalmasajt amúgy egy olyan csoda, amit minden évben el kell hogy készítsünk, mert a gyerekeink imádják egyszerűen, amikor gumicukor állagúsra szikkad. Idén is készült birsalmasajt (a birsalmasajt amúgy elkészíthető japánbirsből is , ami egy igazán pikáns finomság) , meg valami más különlegesség is. De az csak szigorúan felnőtteknek! 🔞 Szembejött velem ugyanis a napokban az interneten a birsalmalikőr receptje. Nagyon megtetszett a gondolat, mert nem áll tőlem távol az alkoholos italok készítése. Több féle házi likőrt készítettem már , gondoltam, miért ne próbálnám ki pont a birsalmal

Szeretem a birsalmát minden formájában, és bár van két birsalmafánk is, olyan fiatalok, hogy azokról még birsalmát nem szüreteltünk. Azonban az egyik kedves szomszédunk minden évben megajándékoz minket néhány kilónyi birsalmával, amiből aztán különféle dolgok készülnek a konyhánkban. Így készült már birsalmasajt, birsalmabor és persze birsalmakompót is. A birsalmasajt amúgy egy olyan csoda, amit minden évben el kell hogy készítsünk, mert a gyerekeink imádják egyszerűen, amikor gumicukor állagúsra szikkad. Idén is készült birsalmasajt (a birsalmasajt amúgy elkészíthető japánbirsből is, ami egy igazán pikáns finomság), meg valami más különlegesség is. De az csak szigorúan felnőtteknek! 🔞

Szembejött velem ugyanis a napokban az interneten a birsalmalikőr receptje. Nagyon megtetszett a gondolat, mert nem áll tőlem távol az alkoholos italok készítése. Több féle házi likőrt készítettem már, gondoltam, miért ne próbálnám ki pont a birsalmalikőrt. Persze nem én lennék, ha nem nyúltam volna bele a receptbe, hogy azért kicsit más legyen, kicsit jobb legyen, kicsit mégis az enyém legyen... 😎

Az eredeti recept szerint a birsalmákat és a fűszereket vodkába vagy whiskybe kellene áztatni. De nekem ez eléggé idegen volt a birsalmához, ezért úgy döntöttem, jó minőségű házi almapálinkát fogok használni hozzá, hiszen ha birs, akkor azzal jobban harmonizál az almapálinka aromavilága, mint a vodkáé. A végeredmény egy rendkívül finom házi birsalmalikőr lett, amit ha hagyunk állni kicsit, akkor karácsonyra pont a megfelelő szintre érnek össze benne az ízek...

Előkészületek: 30 perc Elkészítés: 30 perc Összesen ennyi idő: 60 perc Adag: kb. 2,5 liter
Hozzávalók a házi birsalmalikőrhöz:
  • 1 kb birsalma
  • 1 dl víz
  • 1.5 l házi almapálinka
  • 0.5 kg kristálycukor
  • 1 egész rúd fahéj
  • 2 egész csillagánizs
Házi birsalmalikőr elkészítése:

A házi birsalmalikőr készítét azzal kezdjük, hogy szépe megtisztítjuk a birsalmákat. Ledörzsöljük a külselyüket, hogy szépen csillogóak legyenek, majd felvágjuk, kimagozzuk, és kisebb kockákra daraboljuk őket. Ezt követően egy nagyobb befőttes üvegbe öntjük a jó minőségű házi almapálinkát, beletesszük a fél kiló kristálycukrot,a fűszereket, majd erre a birsalma kovkákat. Végül alaposan megkevergetjük és lefedjük. Lefedni azért kell, mert egy részt a cukros alkoholos szag vonzza a muslicákat, másrészt az erős szagok hosszú távon kellemetlenek lehetnek az emberfia orrának. Egy-másfél hétig hagyjuk ázni szobahőmérsékleten. Közben néha átkeverhetjük nyugodtan.

Nem kell megijedni attól, hogy a pálinkából kilógó almadarabok erősen megbarnulnak. Semmi bajuk nincsen, ez nem romlás, vagy rohadás, csak a levegővel való érintkezés okozza. Ha átkeverjük észre fogjuk venni, hogy a barna almarészek, amik a pálinkába kerültek másnapra kivilágosodnak ismét, a világos részek, amik felülre kerültek és kilógnak a pálinkából, bebarnulnak. Ez egy természetes folyamat, nincsen vele semmi baj.

Fontos a jó alapanyag, hiszen a végeredmény sem lehet jobb, mint a legrosszabb minőségű összetevő. Ezért ügyeljünk arra, hogy szép, egészséges birsalmákat áztassunk valóban jó minőségű almapálinkába. Nem igaz az a mondás, hogy likőr alapnak a rosszabb minőségű szeszes ital, vagy sima szesz, gyenge minőségű pálinka is jó. A silány minőségű alapanyagból silány minőségű likőr lehet csak.

Amikor eltelt az egy-másfél hét idő, akkor még egyszer keverjük át, majd apró lyukú szűrőn szűrjük le. Kóstoljuk meg. Ilyenkor még kicsit tudunk rajta finomítani. Ha túl erős, akkor adhatunk hozzá egy picike vizet (a receptben 1 dl szerepelt ezekhez a mennyiségekhez, de ez nem szentírás, mert ez függhet a birsalma nedvességtartalmától), vagy még egy kis cukrot. Ha úgy érezzük, hogy készen van, jó az íze, akkor öntsük vissza a tisztára mosott befőttes üvegbe a leszűrt likőrt, takarjuk le ismét, és hagyjuk ülepedni pár napig. Ezt követően palackozhatjuk. Spájzban, kamrában biztosan eláll legalább egy-két évet ha nem vizeztük túl (nekem van a spájzban három éves házi zölddió-likőrőm is, semmi baja, még mindig nagyon finom). Karácsonykor pedig asztalra téve egy különleges ital.

Mindenkinek kellemes házi likőrkészítést kívánok! 😉

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu