Simontornyai véralma, a piros húsú díszalma hibrid

Hetek óta járom a Gellért-hegyet. A Tabánon át oda vezet a megszokott kocogó útvonalam. Már korábban észrevettem, hogy mennyi-mennyi gyümölcsfa van ott csak úgy vadon. Vannak vad fajták, vannak elvadult fajták, és díszcserjék. De még birsalma is. Most csak egy fajtát mutatnék be, melyet mind ezidáig még nem sikerült beazonosítanom. A képen is látható alma  átmérője 5-7 cm mindössze. Kívül élénk vörös, melyet szürkéskékes viaszréteg borít. Formája kerekded, állaga kemény, roppanós. Ha ketté vágjuk, a belseje cékla színű. Egyszerűen gyönyörű, az embert arra ösztönzi, hogy harapjon bele. Én meg is tettem... Íze kellemesen savanykásan édes. Leginkább a Granny Smith almáéhoz tudnám hasonlítani, csak annál édesebb. Volt egy kesernyés mellékíze is, de volt egy olyan gyanúm, hogy ez csak a héja miatt van. Ez be is igazolódott, amikor meghámozva ettem - már itthon. Mert hogy igen, egy kisebb szatyrot megszedtem vele, hogy majd valamit készítek belőle. Hogy befőtt vagy kompót, vagy net
Hetek óta járom a Gellért-hegyet. A Tabánon át oda vezet a megszokott kocogó útvonalam. Már korábban észrevettem, hogy mennyi-mennyi gyümölcsfa van ott csak úgy vadon. Vannak vad fajták, vannak elvadult fajták, és díszcserjék. De még birsalma is. Most csak egy fajtát mutatnék be, melyet mind ezidáig még nem sikerült beazonosítanom. A képen is látható alma  átmérője 5-7 cm mindössze. Kívül élénk vörös, melyet szürkéskékes viaszréteg borít. Formája kerekded, állaga kemény, roppanós. Ha ketté vágjuk, a belseje cékla színű. Egyszerűen gyönyörű, az embert arra ösztönzi, hogy harapjon bele. Én meg is tettem...


Íze kellemesen savanykásan édes. Leginkább a Granny Smith almáéhoz tudnám hasonlítani, csak annál édesebb. Volt egy kesernyés mellékíze is, de volt egy olyan gyanúm, hogy ez csak a héja miatt van. Ez be is igazolódott, amikor meghámozva ettem - már itthon. Mert hogy igen, egy kisebb szatyrot megszedtem vele, hogy majd valamit készítek belőle. Hogy befőtt vagy kompót, vagy netalántán sütemény lesz-e belőle, még fogalmam sincsen. Egyelőre egy műanyag rekeszbe tettem őket, és ott várják további sorsukat...


Fája nem túl magas, nagyjából öt-hat méter magas lehetett. Kusza, sok-sok ággal. Törzse már a föld fölött nem sokkal elágazott, levelei sötétzöldek.

Minden esetre ez igen különleges gyümölcs. Sokat keresgéltem az interneten, de sajnos nem tudtam beazonosítani. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ez egy díszalma fajta, vagy annak valamilyen természetes hibridje, mert ott, ahol én szedtem, nem hinném, hogy bárki is nemesített fát ültetett volna ki. Ellenben a fa közvetlen közelében akadt többfajta vadalma, díszalma és vadkörtefa is. Ezért feltételezem, hogy ez egy díszalma fajta. Bár kinézetében nagyon hasonlít egy kinemesített vörös húsú almára, a Redlove almára, de nem szabad vele összetéveszteni. Annak van egy halvány fehér sáv a húsában, ami az általam szedettnek nincsen.


Már más is kereste ennek az almának az adatait: www.gyulavaros.hu

UPDATE 2013.09.04. - Almabor lesz belőle, legalábbis reményeink szerint. A projektet megkezdtük, amint elkészül, jön a blogbejegyzés is. Addig is a folyamatot fotók formájában nyomon követhetitek facebook oldalunkon

UPDATE 2013.10.08. - Almabor lett belőle. A receptet itt lehet elolvasni: Almabor zamatos piros díszalma hibridből - házi bor

UPDATE 2013.12.04 - Időközben véletlenül rátaláltam az interneten a DMKert Kft. honlapjára, ahol számos gyümölcsfa és egyéb növény között ráakadtam egy megszólalásig a poszt alanyát képező almára hasonlító gyümölcsöt, amely a Simontornyai véralma nevet viselte. Felvettem a kapcsolatot a kertészettel, ahonnan hamarosan meg is érkezett a segítőkész válasz a gyümölcsfa eredetét illető kérdésemre Dlusztus Miklós okleveles kertészmérnöktől: 


"Ezt a véralmát nagyon régóta, már a Kertészeti Egyetemi tanulmányaim óta ismerem (1993-ban végeztem), ott az arborétumban volt egy Malus 'Roberts' nevű fajta, ami ugyanilyen volt. Később ez kissé feledésbe ment. 5-6 éve egy kedves ismerősöm fedezett fel egy fát Simontornyán, ami a képen is látható termést hozza, nincs kizárva, hogy ez egyezik az anno Malus 'Roberts' néven ismert fajtával. Egyes gyűjtők szerint ugyanakkor ilyen véralmák régebben is léteztek, Sára János (Pécel) szerint már az 1800-as években is Oroszországban, ahonnan nyilván eljuthatott hozzánk is. Legújabban pedig nyugati nemesítőműhelyek kapták fel a témát, nagyobb, és édesebb termésű véralmákat nemesítve, de én Lengyelországban is láttam ottani, saját nemesítésű véralmát! Összegezve szerintem a Simontornyai Véralma-ként ismert fajtának a legsötétebb, gyakorlatilag bordó, a húsa, így valószínűleg ez tartalmazza a legtöbb antioxidánst is. Felhasználását tekintve szerintem egyelőre eléggé kihasználatlanok a fajtában rejlő lehetőségek! Mi egyébként szaporítjuk, és minden évben árusítjuk is konténeres oltványait! Jelenleg éppen kifogyott, de május végétől ismét kapható lesz."

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. Igen, én is arra gondoltam, hogy piros díszalma, de akárhány fajtaleírást olvastam, mind apró, alig 2-3 cm-es gyümölcsöket írtak. Ezek meg - mint ahogy a képen is látszik - átmérőre egy boros dugó méretéhez állnak közel. Van kisebb is, meg nagyobb is. Így hiába kerestem, de a pontos fajtaleírást és nevet nem sikerült megtalálnom. De azért köszi a segítséget, még próbálkozom majd. :-)

      Törlés
  2. Ha nem vágod fel, szilvának nézem ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Nekem is ez volt az érzésem elsőre, mikor megláttam: De szép szilva! Csak nem stimmeltek a levelek a fán a szilvához. :-) Aztán közelebbről már láttam, hogy ez alma, nem szilva. :-)

      Törlés
  3. Életünk pálinkája a Zentáról származó véralma, igazi pálinkaguruk is elismeréssel nyilatkoznak róla - de eddig még nem láttam az eredeti gyümölcsöt képen sem. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Darpana! Örülök, ha eképpen is segítségedre lehettem! ;)

      Törlés
  4. Hello, merre van ez a fa? Hogy oltóágat szedhessek róla....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz! Már több fácskáról is tudok. A Gellért-hegyit nehezen tudnám leírni, hogy hol van, de van egy a Vérmezőn is a parkban nem messze a Szitakötő játszótértől, és van egy másik is a Hamzsabégi úton a Levendulás Park közepén. Remélem, tudtam segíteni, és megtalálod valamelyiket. :)

      Törlés
  5. Hello, greetings from Poland. Where can I find scions or tree of this beautiful variety?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi! It can be found in quite a few parks in Hungary. I do not know where such is in Poland. :)

      Törlés
  6. Üdv!Tegnap kerékpároztunk hazafelé Tatárór megálltunk egy diófa mellet.Sajnos a szúrólégy ezt a fát is lerendezte le van feketedve az egész termés.Felnéztem a mellette áló fára és valami szilva szinü termésre lettem figyelmes de ez alma volt. Hoztam belöle pár kilót . Jó hogy rátaláltam erre a bejegyzésre igy kiderült hogy milyen gyümölcsről van szó! Ez a fa Tatabánya Vértesszőlös közti benzinkút mellett található az autópája hìd elötti kerékpár út mellett .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elég sok helyen találtam már ilyen fát én is. Sok alfaja, hibridje lehet, mert találtam már olyat is, minek édes volt a termése, meg olyat is, amelyiknek nagyon savanyú.

      Törlés
  7. Üdv mindenkinek! Pont a napokban leltem egy fára a barátnőm szomszédjában a ház előtt Hobolban.Egy iskolai modszertani foglalkozáshoz kerestem apró almát, és megengedték, hogy a barátnőm szedjen alóla egy kisebb kosárra való gyümólcsöt
    Rendkívül illatos és ízletes.És gyönyörű!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu