A napokban talált rá az én drága feleségem Farkas Judit (fazekas, népművészet ifjú mestere, szakoktató) és Szabó Áron fazekas
honlapjára, ahol kézműves cserép sütő- és főzőedényeit hirdeti. Odarángatott a számítógéphez, hogy nézzem meg, mennyire gyönyörűek ezek a mázas, kézzel készített és díszített cserépedények. Megnéztem, és valóban gyönyörűek. A leírások szerint pedig mind sütőben, mind kemencében, mind pedig nyílt és gáz láng felett is használhatóak. Már akkor eldöntöttük, hogy meg fogjuk keresni Szabó Áront. Egy levél formájában felvettük vele a kapcsolatot, és leegyeztettünk egy időpontot, amikor meglátogathatjuk a műhelyében. Két nappal később ott álltunk a megrakott polcok előtt, és csak bámultuk a sok szépséget. A mester buzdítására meg is fogdostuk a termékeit, így közelebbről is szemügyre vehettük őket. beszélgettünk egy keveset, majd a találkozót azzal zártuk, hogy vásároltunk tőle egy cserép kuglófsütő formát, és három darab cserép kürtőskalácssütő formát. Miért írom ezt le? Mert Szabó Áron elmondása szerint nagyon finom rizsfelfújt készíthető a kuglófsütő formában, nekünk pedig az egyik kedvencünk a rizsfelfújt. A most következő recept a feleségem édesanyjától való...
Hozzávalók az epres rizsfelfújthoz:
- 1 liter tej
- 2 dl csapvíz (ezt én elegánsan kihagytam)
- 10-15 dkg eper (mi fagyasztottat használtunk)
- 24 dkg rizs
- 20 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
- 4 db tojás
- 1 citrom reszelt héja
- zsemlemorzsa
Szamócás rizskoch elkészítése:
A tejből, a rizsből és a vízből főzzünk tejberizst, majd amikor már majdnem készen van, zárjuk el a tüzet, tegyük hozzá a reszelt citromhéjat és a cukor felét, majd hagyjuk kihűlni. Nem baj, ha még nem szívta fel az összes tejet, mire kész lesz, fel fogja szívni. A főzőedény kiválasztásakor gondoljunk arra, hogy a rizs akár háromszorosára is dagadhat. A tojásokat törjük fel és válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét. Előbbit a a vaj felével keverjük bele a tejberizsbe, amikor még langyos, de már nem annyira meleg, hogy megfőjön benne a tojás. Az epreket vágjuk félbe, és keverjük azokat is a langyos tejberizsbe. A Mi a nyári szedd magad eper dömping idején jutottunk hozzá 18 kiló eperhez, amelynek nagyjából a feléből lekvár lett, egy részét megettük, egy részét elosztogattuk, egy részét pedig lefagyasztottuk télire. még ugyan nincs tél, de megkívántuk az epret. :-)
A fehérjéből verjünk félkemény habot, majd keverjük bele a kristálycukor másik felét. Ha jól elkevertük, verjük tovább, míg kemény hab nem lesz belőle. Ezt követően óvatosan, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze forgassuk bele a tejberizsbe. Forgassuk át, hogy egyenletesen elkeveredjen benne minden. A vaj másik felével kenjük ki a cserép kuglófsütő formát, majd szórjuk meg alaposan zsemlemorzsával. Ezután lassan öntsük bele a rizsfelfújt alapanyagát.
Az egészet tegyük be a hideg sütőbe, gyújtsuk be, állítsuk 160 fokra, és amikor szépen barnul a teteje (ez nekünk nagyjából 50 perc volt), akkor készen is van. Azért kell hideg sütőbe tenni, mert forró sütőben a hideg cserépedény hősokkot kaphat és megrepedhet. Ezért jobb, ha a sütővel együtt melegszik...
Tapasztalatok a cserépedénnyel kapcsolatban:
Nem bántuk meg a vásárlást, mert ez a cserépedény nem csak szép, de funkcionálisan is maximálisan megfelelt a vele szemben támasztott követelményeinknek. Mivel ilyen típusú edényben ilyen fajta ételt először készítünk, voltak félelmeink. Meg fog-e sülni, ahogy kell? Ki fog-e jönni a kész étel a formából, nem fog-e beleragadni nagyon? Biztosan nem fog szétrepedni a sütőben? De mindegyik félelmünk alaptannak bizonyult. Az étel tökéletesen megsült benne, és nem tapadt a cserépedény falához jobban, mint amennyire más edényekhez szokott. Összességében azt kell mondjam, hogy bárkinek teljes szívből csak ajánlani tudom, mi biztosan fogunk még egyéb termékeket is vásárolni Farkas Judit (fazekas, népművészet ifjú mestere, szakoktató) és Szabó Áron fazekas
manufaktúrájából..
Mindenkinek jó étvágyat kívánok az epres rizsfelfújthoz. :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése