Kürtőskalács sütőben – dorongfánk sörös dobozon sütve

Már egy ideje beszélgetünk arról az én drágámmal, hogy ki kéne próbálni azt a kürtőskalács receptet, amit az egyik receptbeküldős újságból vágott ki már egy jó ideje. De valamiért mindig elmaradt, pedig mindketten nagyon szeretjük a kürtőskalácsot. Mivel a kivágott recepten már nem látszik, melyik újságból van, így azt sajnos nem tudjuk megadni (meg hát ugye az ingyen reklám lenne). A receptet Balogh Edina küldte be az újság szerkesztőségébe, ezúton is köszönjük neki, mert nagyon finom... az interneten ugyanezekkel a hozzávalókkal több helyen is fent van, nem volt kedvünk nyomozgatni, ki rakta fel legkorábban, és igazából nem is számít, hiszen számunkra a forrás a receptújság volt. A kürtőskalács receptje pedig a sok-sok évtized alatt, mióta készítik, nem sokat változott, így ez inkább köztulajdon, mint bárki sajátja. Szóval, valamelyik nap arra jöttem haza a munkából, hogy a feleségem azzal a kérdéssel fogadott, hogy mennyi idő alatt vagyok képes meginni nyolc doboz sört.
Már egy ideje beszélgetünk arról az én drágámmal, hogy ki kéne próbálni azt a kürtőskalács receptet, amit az egyik receptbeküldős újságból vágott ki már egy jó ideje. De valamiért mindig elmaradt, pedig mindketten nagyon szeretjük a kürtőskalácsot. Mivel a kivágott recepten már nem látszik, melyik újságból van, így azt sajnos nem tudjuk megadni (meg hát ugye az ingyen reklám lenne). A receptet Balogh Edina küldte be az újság szerkesztőségébe, ezúton is köszönjük neki, mert nagyon finom... az interneten ugyanezekkel a hozzávalókkal több helyen is fent van, nem volt kedvünk nyomozgatni, ki rakta fel legkorábban, és igazából nem is számít, hiszen számunkra a forrás a receptújság volt. A kürtőskalács receptje pedig a sok-sok évtized alatt, mióta készítik, nem sokat változott, így ez inkább köztulajdon, mint bárki sajátja.

Szóval, valamelyik nap arra jöttem haza a munkából, hogy a feleségem azzal a kérdéssel fogadott, hogy mennyi idő alatt vagyok képes meginni nyolc doboz sört. Először furcsán néztem rá, hogy vajon miért akarhat ennyi sört megitatni velem, miközben máskor folyton azt mondogatja, hogy ne igyak sokat. Bár az is igaz, hogy négy liter sör még nem számít soknak. :-) Visszakérdezni azonban nem volt időm, mert már mondta is: minél hamarabb iszom meg, annál előbb fog tudni kürtőskalácsot készíteni. Nekem sem kellett több, éhgyomorra nekiálltam a sörnek, hiszen ahogy a mondás is tartja: a cél szentesíti az eszközt! Még aznap kürtőskalácsot ettünk... ;-)

"A kürtőskalács jellegzetes székelyföldi sütemény, mely úgy készül, hogy fahengerre kelt tésztát tekernek, faszén parázs fölött barnára sütik, majd cukorba, diós cukorba, fahéjas cukorba, kakaós cukorba, stb. forgatják. Nevét a kályhacsőről (kürtő) kapta, ezért nem helyes a kürtöskalács elnevezés (rövid ö-vel). Régebben főként ünnepi alkalmakra (esküvő, keresztelő) készítették. Jelenleg sokféle változata van, legnépszerűbbek a hagyományos cukormázas mellett a diós, kókuszos, fahéjas. Édes ízű, kelt tésztából készült kalácskülönlegesség. Készítésénél vékonyra nyújtott, finom kelt tésztából mintegy 2 cm széles csíkokat vágnak, és ezt a tésztaszalagot kürtőskalácssütő fára, dorongra tekerik fel úgy, hogy a tésztacsíkok széle egymásra tapad és egybesül.  Miután aranybarna színűre sült,meghempergetik ízlés szerint dióban, fahéjban,  kókuszreszelékben. A nyílt tűzhely parazsánál sült, fa hengerekre tekert kalács receptje és készítési  technológiája feltehetőleg, 1690 után német nyelvterületről került a magyarokhoz, amikor az erdélyi fejedelmi udvarban magyarra fordították Rumpolt 1581-ben íródott  szakácskönyvét. 1725- ben már kürtőskalács néven rögzítette több magyar nyelvű írás is. Más területeken nevezték még dorongos fánknak, botra tekercsnek is. Ezek az  elnevezések nem mások, mint a német Baumkuchen fordításai. Először Erdélyben, a székelyeknél honosodott meg. Illetve Magyar elnevezése, a  kürtőskalács is azon a tájegységen alakult ki. A már kész tészta formája hasonlít a füstelvezetőre, amit a székelyek kürtőnek neveznek. Korabeli Kolozsvári feljegyzések tanúskodnak arról, hogy a kürtőskalácsot a XVIII.  században Erdély nagyvárosaiban már gyakran sütötték.  A XIX. században Erdély területén tökéletesítették azt a sütési technológiát, amit napjainkban az eredeti kürtőskalács receptjének tartunk. A kürtöskalács mára már meghódította egész Európát és Amerikában is méltán népszerű. A felháborító ezek után, hogy az EU a kürtős kalácsot nem ismerte el hungarikumként, mivel Szlovákia bejegyeztette saját nemzeti termékeként „szakolcai kürtőskalács” (Skalicky trdelník) néven. De ettől még természetesen az égvilágon semmi közük hozzá, csak hát szeretnek más tollával ékeskedni, és ebben nem a gasztronómia az egyetlen terület!"
Hozzávalók a kürtőskalácshoz:
- 50 dkg liszt
- 5 g sütőélesztő vagy egy csomag szárított élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 2 tojás
- 2.5 dl tej
- 10 dkg margarin
- étolaj a kenéshez
- 6-7 db 0.5 literes alumínium sörös doboz
- alufólia a sörös dobozok csomagolásához

Előkészületek:
A soros dobozokat gondosan csomagoljuk be alufóliába. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne égjen bele a süteménybe a dobozokról a festék. Ha becsomagoltuk, akkor szilikon ecsettel vékonyan kenjük be olajjal a becsomagolt dobozokat, hogy könnyebb legyen majd az alufóliát kiszedni a kürtöskalácsok belsejéből.

Kürtőskalács elkészítése:
A hozzávalókat keverjük össze alaposan, és dagasszunk belőle egyenletesen lágy tésztát. Elsőre lehet, hogy kissé ragacsosnak fog tűnni, de mire kész lesz, el fog válni az edény falától, és össze fog érni a tészta. Ha ez megvan, takarjuk le, és hagyjuk legalább egy órát kelni a tésztát...

Ha szépen megkelt, szedjük 6-7 egyforma darabra, és a darabokból sodorjunk 80-100 cm hosszú csíkokat. A receptújságban csak hat darabot írtak, és egy méter hosszú csíkokat, de nekünk annyira megkelt a tészta, hogy kevésnek találtuk a hatot. Az első csíkot még mi is egy méter hosszúra sodortuk, de túlságosan hosszú lett, és amikor a dobozra tekerve megpróbáltuk megsodorni, a két végén elkezdett lejönni a dobozról, mert akkora volt, így a többit már csak nagyjából 80 cm hosszúra sodortuk ki, és így pont jó lett. Szóval szép lassan mind a hét dobozra feltekeredtek a csíkok. A feleségem megkente őket tojással, én meg meghempergettem az három darabot fahéjas cukorban, négy darabot pedig kakaós cukorban. Mint később kiderült, ez nem volt olyan jó ötlet. Mármint sem az előre meghempergetés, sem a kakaó, de ezt majd lentebb.

Az elkészült kürtőskalácsokat sorakoztassuk fel egy sütőpapírral kibélelt tepsire. A sütőpapír azért kell, mert elképzelhető, hogy az olvadó cukros bevonat lecsepeg, és ha odaég a tepsire, akkor csákány is kelleni fog. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt elkészülnek... ezt követően szedjük ki őket a sütőből, és próbáljuk meg leimádkozni a sütés közben megkelt - így jól rászorult - kürtőskalácsokat a sörös dobozokról. Először késsel akartuk lefeszegetni, aminek a következménye az lett, hogy szakadt a tészta és elkezdett leperegni a rásült cukros bevonat. A másodiknál már inkább ésszel álltunk neki, mint erővel: a sörös dobozok egyik végénél megkezdtük az alufólia bevonatot, és a sörös dobozt úgy húztuk ki a kürtőskalácsok belsejéből, hogy az alufólia bennük maradt. Ezt követően, mikor már nem feszült a tészta annyira, könnyedén el lehetett távolítani a kürtőskalácsok belsejéből a fóliákat anélkül, hogy a  tészta szét akart volna szakadni...


Tapasztalatok:
Előre cukorba forgatni nem volt jó ötlet, mert a sütőben összeolvad a cukor, és egyetlen összefüggő, törékeny bevonat lesz belőle, ami folyton lepattog a tésztáról. Fura is volt ez a megoldás, hiszen ha a karácsonyi vásárban vesz az ember kürtőskalácsot, azt is frissen kisülve hempergetik meg a bevonatban, és nem abban sütik ki. Sőt, amikor Erdélyben jártunk, ami ugye a kürtőskalács szülőföldje, ott is eképpen készítették el, így legközelebb mi sem sütjük rá. Értelmetlen és felesleges... a kakaós bevonattal pedig nem volt túl finom, de ez egyéni ízlés kérdése.

Mindettől függetlenül nagyon finom lett, így egészen biztosan több alkalommal is el fogjuk készíteni még a jövőben... :-)
Ezen receptünk (is) - nagy örömünkre - megjelent az Erdélyi Konyha
lapcsalád Boszorkánykonyha című lapjának I. évfolyam, 4. számában.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Hát, vegyes az eredmény... a tészta túl puha volt, nagyon nehéz volt csíkszerű hengereket szerkeszteni belőle, és az is 20 cm-enként elszakadt :( Sütés közben a tészta "lefolyt" az aljára, majd sütés után nem lehetett meghengergetni cukorban, nem tapadt rá...
    Amúgy sütőpapírt raktunk a sörösdobozra, simán ki lehetett húzni, meg finom is volt, de az tuti, hogy ilyet soha többé nem csinálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egyszer mi is jártunk így vele, pedig ugyanúgy készítettük mint korábban. A különbség annyi volt, hogy amikor nekünk nem sikerült, akkor hét helyett négy dobozra akartuk elosztani, és akkor nekünk is a tiedhez hasonló eredmény lett... sajnálom, hogy csalódtál.

      Törlés
  2. Sziasztok!
    A cukor márpedig igenis a sütés előtt kell! (Nem is tudom milyen lehet az a kürtős kalács, amin nincs karamellizált cukor a külsején)

    Szerintem fontos, hogy ez viszont ízesítetlen cukor legyen, mert a fahéj meg más ízesítés könnyen ráég és keserű lesz.

    Amikor megsült akkor kell megforgatni dióban, megszórni fahéjjal (ami akár a belsejébe is mehet) stb. Pontosan az olvadt cukor miatt fog rátapadni.

    Üdv,
    Tibor

    VálaszTörlés
  3. Ja mégegy: szerintem próbáljátok ki, hogy tojással sem kenitek meg! Fölösleges, a cukor megtapad még a nyers tésztán, az olvadt cukron meg sütés után az ízesítés.

    Láttam barna cukorral is, de mi sima kristálycukorral csináljuk. Még senki nem panaszkodot.

    Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz Tibor!

      Köszönjük a tippeket, ki fogjuk próbálni úgy is, ahogy írtad. :)

      Törlés
  4. Úgy jártunk, mint Krisz. 7 felé osztottam tésztát, 140 grammosak voltak. Sehogy sem lehetett rárakni a dobozra, aztán le is csúsztak egyszerre. El sem tudom képzelni, hogy nektek hogy nem folyik le, a gravitáció hatására.
    Illetve azt sem értem, ha hengereket csinaltok, utána hogyhogy csíkokból van a kész tészta...
    A tészta íze jó, de ezenkívül nagy csalódás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyszerű elkészíteni, az biztos. Ha a tészta túl nehéz, lecsúszik a dobozról. Hengereket készítettünk, amiket aztán szépen rátekertünk a dobozra - ahogy sül, eggyé válik.
      Sajnálom, hogy nem sikerült :(

      Törlés
  5. szia. én is megcsináltam de lehet hogy valamit elrontottam. sütésnél mikor lejárt az idő teljesen szintelennek tűnt ezért légkeverést adtam rá. lehet ez a baj de ropogós lett. viszont így olyan szine van mint az eredetinek, csak nem puha. viszont én nem kentem le tojással hanem csak úgy cukorba görgettem és úgy tettem be sülni. nem olvadt el a cukor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha túlsül, akkor valószínű, hogy inkább ropogósabb lesz, mint puhább.

      Törlés
  6. Valóban "picit" macerás a készítés.
    A hibának több oka lehet:
    - túl lágy a tészta és szétmállik még feltekeréskor,
    - túl sok a tészta, erről többen is írtak,
    - nem volt átlapolás a csíkok feltekerésekor,
    - rátekerés után meg kell hengergetni, hogy az átlapolt tésztacsíkok egymáshoz tapadjanak,
    - végül, nem volt elég gyakorlat! :-)

    VálaszTörlés
  7. Üdv! Olyan kérdésem lenne, hogy a sörös dobozok megállnak a tészta súlya miatt vagy azokba kellene vmilyen súlyt (pl: víz, vagy kavics, stb.) tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mi nem raktunk bele semmit, nekünk így is megállt. Annyi, hogy a tésztának nem szabad túl súlyosnak, "soknak" lenni, mert akkor lecsúszik róla. S mikor feltekered a dobozra a tésztát, utána kicsit hengergesd át a konyhapulton, hogy összesimoljun/rásimuljon a tészta.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! Megcsináltam a hétvégén és jól sikerült. Végül már nem használt fa építőkockákat tettem bele és így tényleg megállt. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu