Mivel múlt hónap 16-án megszületett első gyermekünk, Benedek, a feleségem édesanyja felutazott hozzánk két hétre. Mi meg ugye káposztát savanyítunk már egy ideje, és a káposzta elkészülte beleesett abba a két hétbe, amit az újdonsült nagyi nálunk töltött. A
savanyú káposzta neki is nagyon ízlett, és az az ötlete támadt a minap, hogy készítsünk belőle toros káposztát. Mivel nagyon szeretjük, nem kellett túl sok rábeszélés... :-) Így történt, hogy saját,
házi savanyítású savanyú káposztánkból készülő első étek a toros káposzta lett. A drága mama elmondta, hogy az ő szülei mindent a lehető legegyszerűbb módon készítettek el, mindenféle felesleges fűszerezés nélkül. Így esett hát - mivel most az ő kezében volt a fakanál, nem a mienkben -, hogy úgy készült, ahogy ő azt megszokta. Egyébiránt megjegyezném, hogy a hordós káposztánk eleve fűszeres volt, mert volt benne babérlevél, köménymag és szemes fekete bors is, így egyáltalán nem hiányzott a plusz fűszerezés... ;-) Na de lássuk a receptet, mert ez a teljesen egyszerűen elkészített klasszikus étel nagyon finomra sikeredett...
Hozzávalók a toros káposztához:
- 1.2 kg sertéscomb (ne legyen teljesen zsírmentes hús)
- konyhasó ízlés szerint (kb 1-1.5 mokkáskanál)
Toros káposzta elkészítése:
A húst kockázzuk fel, majd egy lábasban saját zsírján enyhén megsózva pirítsuk meg, eközben levet enged majd, amiben fedő alatt puhára sütjük. Ha ez megvan, akkor a húst vegyük le a tűzről, és tegyük félre. Most jön a káposzta. Itt azért megjegyzem, már nagyon vártuk az első felhasználást, hiszen alig egy hete készült el a
saját készítésű savanyú káposztánk. Szóval, a káposztát facsarjuk ki alaposan, majd tegyük egy akkora lábasba, hogy majd a hús is elférjen benne. A káposzta alá tegyünk egy kevés étolajat, vagy ha a húson volt elég zsíros, hájas rész, akkor a husi zsírjából is önthetünk alá - mi inkább ezt javasoljuk. :-) Ezen a zsiradékon pároljuk addig a káposztát, amíg finom puha nem lesz. Ha ez megvan, akkor öntsük rá vissza a húst, és melegítsük össze az egészet. Keverjük el alaposan, és már készen is van, tálalható.
Mindenkinek jó étvágyat kívánunk a toros káposztához! :-)
Ezen receptünk (is) - nagy örömünkre - megjelent az Erdélyi Konyha
lapcsalád
Boszorkánykonyha című lapjának I. évfolyam, 4. számában.
Nagyon jó ! Én is hasonlóan készítem a torost , ( Debrecen és környéke ) csak én annyiban térek el , hogy a hús félfőzés közben adom hozzá a " házi savanyú káposztát ". (kevés sót használok a hús félfőzéséhez ) Fűszerezés nélkül , mert már a savanyú káposzta meg kapott minden fűszert . ( bors . babérlevél , birsalma , torma ) .A kettő együttes további főzése folytán az ízek nagyon finoman össze érnek ! Diószótorozás- kor nincs idő külön - külön főzőcskézni , a legegyszerűbb és nagyon finom !
VálaszTörlésKülönben gratulálok a babához és jó egészséget az egész családnak . T.S
Szervusz! Köszönöm, hogy írtál. Igen, nagyon finom a toros káposzta, és így, teljesen egyszerűen a legfinomabb. Amennyiben pedig a káposzta megfelelően volt fűszerezve, valóban semmit sem kell hozzáadni a készülő ételhez... :-)
TörlésImádom!Én is így készítem csak reszelt vöröshagymával és sok fokhagymával sütöm a húst.
VálaszTörlésÚgy is biztosan nagyon finom lehet... :-)
TörlésMi is nagyon szeretjük,főleg téli kaja nálunk.Én a káposztát a sütőben párolom készre,majd keverem össze,és megint a sütőbe rakom.Ez azért kényelmes,mert nem kell kevergetni állandóan.Anyukám Téglási lány volt,és tőle vettem át a receptet.
VálaszTörlésÜgyes trükk, köszönjük a tippet! :-)
TörlésHa a hus levet engedd,az tápos malacka volt.
VálaszTörlésEz butaság, nem tudom honnan szeded. Már az iskolában is tanultunk, hogy megközelítőleg az emberi test 70%-a víz. A hússzövetek nagy része is víz, és sütéskor/főzéskor ez a víz távozik a szövetekből. Ezért megy össze a hús főzéskor, sütéskor. Annak, hogy a hús mennyi vizet ereszt, semmi köze ahhoz, hogy tápot, moslékot, vagy éppen kukoricát evett a malacka... :)
Törlés