Epres Charlotte torta, ahogy mi készítjük...

Ennek az epres-krémes csodának az elkészítését régóta tervezgeti az én drága feleségem, de valahogyan sosem jött össze (halkan megjegyzem, hogy miattam, mert én mindig leszavaztam) . De addig-addig mondogatta, és addig-addig beszélt róla, míg azt mondtam: jól van, legyen, végül is jól néz ki, biztosan finom is lesz mindazok ellenére, hogy én nem nagyon szeretem a tejszínhabot (főleg nem a halálos dózishoz közelítő mennyiségben :-)) . Így történt, hát, hogy az én szemem fénye nekiállt elkészíteni élete első epres Charlotte tortáját. Mint utóbb kiderült, ez egyáltalán nem volt rossz ötlet, mert bár nem vált vitathatatlanul a kedvencünkké, de villámgyorsan elfogyott. A végsó konklúzió pedig ez: szép volt, jó volt, finom volt, de most egy jó darabig nem akarunk ilyet. :-) Hozzávalók az epres Charlotte tortához: Piskótalap: - 3 tojás - 3 evőkanál porcukor - 3 evőkanál liszt - fél csomag sütőpor Piskótatekercs: - 5 tojás - 5 evőkanál porcukor - 5 evőkanál liszt
Ennek az epres-krémes csodának az elkészítését régóta tervezgeti az én drága feleségem, de valahogyan sosem jött össze (halkan megjegyzem, hogy miattam, mert én mindig leszavaztam). De addig-addig mondogatta, és addig-addig beszélt róla, míg azt mondtam: jól van, legyen, végül is jól néz ki, biztosan finom is lesz mindazok ellenére, hogy én nem nagyon szeretem a tejszínhabot (főleg nem a halálos dózishoz közelítő mennyiségben :-)). Így történt, hát, hogy az én szemem fénye nekiállt elkészíteni élete első epres Charlotte tortáját. Mint utóbb kiderült, ez egyáltalán nem volt rossz ötlet, mert bár nem vált vitathatatlanul a kedvencünkké, de villámgyorsan elfogyott. A végsó konklúzió pedig ez: szép volt, jó volt, finom volt, de most egy jó darabig nem akarunk ilyet. :-)

Hozzávalók az epres Charlotte tortához:
    Piskótalap:
    - 3 tojás
    - 3 evőkanál porcukor
    - 3 evőkanál liszt
    - fél csomag sütőpor

    Piskótatekercs:
    - 5 tojás
    - 5 evőkanál porcukor
    - 5 evőkanál liszt
    - egy csomag sütőpor
    - 200 gramm (házi) eperlekvár

    Az epres krémhez:
    - 50 gramm kristálycukor
    - 250 gramm eper
    - 150 gramm epres joghurt
    - 500 gramm (növényi alapú) habtejszín

    Továbbá:
    - Olaj és porcukor a forma előkészítéséhez
    - 2 evőkanál (házi) eperlekvár a kenéshez
    - 25 gramm szeletelt mandula

Piskótalap elkészítése:
A tojásokat törjük fel, válasszuk szét a fehérjét a sárgájától. A fehérjéket egy csipet konyhasóval verjük kemény habbá, majd ebbe szórjuk bele az átszitált porcukrot. Ezzel verjük tovább, aztán egyenként keverjük bele a tojássárgákat is. Ha ez megvan, a sütőporos lisztet apránként keverjük bele fakanállal. A masszát szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 200 fokon körülbelül 20 percig sütjük. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, és tegyük félre, hogy teljesen kihűljön.

Piskótatekercs elkészítése:
A piskóta masszáját az előbbiek szerint készítsük el, de végül ne tortaformába, hanem egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 200 fokon körülbelül 20 percig. Ezt követően szedjük ki a sütőből, vegyük le az aljáról a sütőpapírt, majd még melegében tegyük egy tiszta, száraz, liszttel megszórt konyharuhára, és azzal együtt tekerjük fel. Így tegyük félre, és hagyjuk kihűlni. Amikor ez megtörtént, óvatosan, hogy el ne törjön, tekerjük ki. Az eperlekvárral egyenletesen kenjük meg. Ha ez megvan, ismét tekerjük fel, és vágjuk a tekercset egyforma vastag szeletekre.

A krém elkészítése:
A növényi alapú habtejszínt felverjük, hozzáöntjük az epres joghurtot, az előzőleg összeturmixolt epret, valamint a cukrot. Ezzel együtt tovább verjük, majd amikor már jó kemény a hab, és egyenletesen rózsaszín az epertől, akkor készen van. Tegyük félre pihenni, amíg újból szükségünk nem lesz rá. Itt megjegyeznénk, hogy lehet nem növényi alapú habtejszínt is használni, de ahhoz egyrészt több cukrot kell hozzáadni, másrészt zselatint is kell a krémbe keverni (ebbe a mennyiségbe nyolc lap zselatint és plusz még 50 gramm cukrot).

A torta összerakása:
Ehhez kelleni fog egy tál. Minél inkább közelít a tál alakja a félgömbhöz, annál inkább lesz formás a torta. A jelenlegi arányok egy majdnem teljesen fégömb alakú tálhoz lettek méretezve, de így azért igen csak sok benne a hab. Aki kevesebb habbal szereti, az kevésbé mély tálat válasszon hozzá. Ahhoz azonban kevesebb krém fog kelleni. Szóval, ott tartottunk, hogy kell egy tál. A tál átmérője egyezzen meg a tortaforma átmérőjével, amelyben a piskótalapot sütöttük. Ha nem egyformák, akkor nem fog tökéletesen illeszkedni a torta az alapjára. Ha megvan a tál, akkor egy szilikonecset segítségével kenjük be egyenletesen étolajjal a belsejét. Ezt szórjuk meg egyenletesen porcukorral. Ez a bevonat fogja megakadályozni, hogy a torta benne ragadjon a tálban. Minek után ezzel is megvagyunk, elkezdhetjük a piskótatekercsből vágott szeletekkel kirakni a tál alját és falát. Az utolsó sort (ez van a tál szélénél) érdemes hosszában félbevágott, és fejjel lefelé fordított félszeletekből kirakni. Ezt követően jöhet az epres krém. Ezzel jól töltsük ki a tátongó üreget, majd a tetejét elsimítva ráfektethetjük a tortalapot. Ezzel együtt tegyük három órára hűtőszekrénybe...

Ha letelt az idő, akkor vegyük ki a hűtőből. Tegyünk rá egy tálat, tálcát, és azzal együtt fordítsuk meg az egészet. Egy kanállal óvatosan kocogtassuk a tálat, hogy kicsusszanjon belőle a torta. Ha nagyon makacsul kapaszkodik, akkor érdemes megpróbálni a tál pereménél körben egy késsel elkezdeni elválasztani a tortát az edény falától, ugyanis itt elképzelhető, hogy a krém annyira tapad a tálhoz, hogy abban vákuum képződik, és ezért nem jön ki belőle.

Ha sikerült kiimádkozni a tálból a tortát, akkor máris láthatjuk, mit alkottunk. :-) Gyönyörűséges látvány. A torta alját körben kenjük meg eperlekvárral, és a lekváros részre szórjuk szeletelt mandulát. Ha nem akar magától odatapadni, akkor nyomkodjuk oda kézzel. Ezt követően a torta elkészült, lehet szeletelni és tálalni ezt a habos-krémes-epres élményt... :-)

Mindenkinek jó tortakészítést, és kellemes, kalóriákban gazdag nassolást kívánunk. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu