Ennek a zabpelyhes almás édességnek a receptjét
Gabriella blogjában találta az drága feleségem, amikor gyors, finom és sütésmentes édességet keresett. Elkészítette ezeket a kinézetre leginkább a kókuszgolyóra emlékeztető nassolni valót, és nagyon kíváncsian vártuk az első kóstolást...
...és nem volt rossz. Abban megegyeztünk a feleségemmel, hogy nem ez lesz a kedvencünk, de ettől függetlenül határozottan nem rossz. Egyetlen bajom volt vele, hogy kissé száraz. Legközelebb - ha lesz legközelebb - több mézet, és több almát adunk majd hozzá, mert a zabpehely nagyon sokat felszív ezek szerint. Bár erre emlékezhettem volna a tavalyi
mézes-müzlis naspolyagolyók után, mert abban is nagyon sok nedvességet szívott magába a müzli, és az eredeti recepthez képest jóval több méz és jóval több
naspolya volt benne. De most megvolt a tanulópénz, legközelebb sokkal jobb lesz... :-)
Hozzávalók a zabpelyhes almás golyókhoz:
- 2 darab közepes alma
- 10 dkg zabpehely
- 2-4 evőkanál méz
- 3 csapott evőkanál kakaópor
- 10 dkg kókuszreszelék (masszába)
- 2-3 dkg kókuszreszelék (hempergetni)
Zabpelyhes almás golyók elkészítés:
Az almákat mossuk meg, héjukat hántsuk le, majd reszeljük le. Ha az almának sok lenne a leve, akkor kicsit nyomkodjuk ki. A zabpelyhet, a kakaóport és a kókuszreszeléket keverjük össze, majd adjuk hozzá az almát és a két evőkanál mézet. Ha túl kemény lenne a massza, és nem akarna összeállni, akkor adjunk hozzá az alma kifacsart levéből (a zabpehely fel fogja szívni). Végül formáljuk belőle diónyi gombócokat, forgassuk kókuszreszelékbe, és pakoljuk egy tálcára. Pár óra a hűtőben, és már kínálható is...
Fontos, hogy a masszát kicsit ragacsosabbra keverjük, mint ahogy az pont jó lenne, mert a zabpehely és a kókuszreszelék még akkor is szívja majd magába a nedvességet, amikor a golyócskák kínálásra várva pihennek a tálcán. Így talán nem lesz száraz. Ha mégis száraz lenne, akkor kínáljunk mellé mézzel ízesített gyümölcsteát...
Jó nassolgatást kívánunk mindenkinek. :-)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése