Ezért inkább ha lehetséges, ezt a finomságot is magunk készítjük el, és az alábbi recept egyszerűségével másokat erre buzdítunk. Ha megkóstoljuk a magunk eltett barackbefőttet, akkor többé nem fogjuk pénzünket a boltira pazarolni... :-)
Hozzávalók az őszibarackbefőtthöz:
- befőzni való őszibarack
- kristálycukor
- csapvíz
- nátrium-benzoát (opcionális)
Őszibarackbefőtt elkészítése:
Ha mégsem ment volna, akkor sajnos alaposan le kell dörzsölni folyó víz alatt a barack héjáról a szőröket. Ez egy kicsit időigényes, de megéri. Ezt követően a barackokat magozzuk ki, és mérettől függően daraboljuk fel negyedekre vagy nyolcadokra. Nekünk szép nagy barackokat sikerült beszereznünk, amiket nem lehetett meghámozni, így héjával tettük el nyolcadolva. (Fotó forrása: www.pearsonfarm.com)
Szóval, miután sikerrel kimagvaltuk, feldaraboltuk az őszibarackokat, tegyük oda a szirupot forrni. Az őszibarack elég édes, nem kell hozzá sok cukor, így mi csak 40 dkg kristálycukor / 1 liter csapvíz aránnyal dolgoztunk. Amint a felöntőlé felforrt, dobjuk bele a feldarabolt barackokat, majd hagyjuk a forró lében 2-3 percig fürdőzni. Ezt követően szedjük jó szorosan az üvegekbe, majd mehet rá a felöntőlé is (csordultig töltsük az üveget).
Az üvegeket egyenként töltsük, zárjuk le, majd csomagoljuk újságpapírba és tegyük száraz dunsztba takarók, plédek közé (az újságpapír el is hagyható, mi azért szoktuk betekerni, hogy ha esetleg összekentük az üveg külsejét a cukros lével, akkor ne legyenek a plédek ragacsosak tőle.). A száraz dunsztból - ha jól csináltuk - egy nap után kiszedve is langyosak még az üvegek. Ekkor már nedves konyharuhával eltörölgethetjük őket, hogy legyenek ragacsosak. Mikor kihűltek, mehetnek a kamra polcára.
Megjegyzés az opcionális tartósítószerhez: Akinek nincs ideje/kedve/lehetősége a száraz dunszttal járó macerákhoz, az használhat tartósítószert is. Ebben az esetben tegyünk minden üvegbe még a felöntőlé hozzáadása előtt egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd úgy folytassuk. Miután az üveget lezártuk, hagyjuk kihűlni és mehet a kamrába. Bár ez a megoldás gyorsabb és egyszerűbb, mi mégis a másikat (tartósítószermentes) javasoljuk, mert az jár kevesebb mesterséges anyag felhasználásával...
Mindenkinek kellemes barackbefőzést kívánunk. :-)
Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊
Megjegyzések
Megjegyzés küldése