Pulykahúsos lasagne

A lasagne nem éppen a kedvencünk, de azért ha úgy van, megesszük. Azonban mivel a csirke-, illetve a pulykahúst jobban szeretjük a sertésnél, az az ötlete támadt az én drága feleségemnek, hogy mi lenne, ha sertéshús helyett pulykamellből készítenénk. Mivel éppen volt - naná, hogy volt - pulykamell a fagyasztószekrényben, gondoltam, miért is ne? Igen ám, de ebbe az ételbe darálva kell a hús, nekünk meg egybe volt. Így rám várt a feladat, hogy a konyhaszekrény tetején porosodó húsdarálót üzembe helyezzem, és rávegyem a pulykát hogy ledarálódjon (természetesen csak azután, hogy kiolvadt a konyhapulton) . Megtörtént, így már semmi sem tarthatott vissza minket a pulykahúsos lasagne elkészítésétől... Pulykahúsos lasagne hozzávalói: - 4 evőkanál étolaj - 1 közepes fej vöröshagyma - 4 gerezd fokhagyma - 4 evőkanál víz - 1 közepes sárgarépa - 1 közepes fehérrépa - 1 teáskanál konyhasó - őrölt fekete bors - 70 dkg darált pulykamell - 1 púpozott teáskanál morzsolt kakukkfű - 1 ...
A lasagne nem éppen a kedvencünk, de azért ha úgy van, megesszük. Azonban mivel a csirke-, illetve a pulykahúst jobban szeretjük a sertésnél, az az ötlete támadt az én drága feleségemnek, hogy mi lenne, ha sertéshús helyett pulykamellből készítenénk. Mivel éppen volt - naná, hogy volt - pulykamell a fagyasztószekrényben, gondoltam, miért is ne? Igen ám, de ebbe az ételbe darálva kell a hús, nekünk meg egybe volt. Így rám várt a feladat, hogy a konyhaszekrény tetején porosodó húsdarálót üzembe helyezzem, és rávegyem a pulykát hogy ledarálódjon (természetesen csak azután, hogy kiolvadt a konyhapulton).



Megtörtént, így már semmi sem tarthatott vissza minket a pulykahúsos lasagne elkészítésétől...

Pulykahúsos lasagne hozzávalói:
- 4 evőkanál étolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál víz
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes fehérrépa
- 1 teáskanál konyhasó
- őrölt fekete bors
- 70 dkg darált pulykamell
- 1 púpozott teáskanál morzsolt kakukkfű
- 1 púpozott teáskanál morzsolt oregánó
- 150 gramm gomba
- 2 db nagyobb paradicsom
- 140 gramm sűrített paradicsom
- 8 evőkanál csapvíz

Besamel mártáshoz:
- 100 gramm vaj
- 1 liter tej
- 60 gramm liszt
- konyhasó
- őrölt szerecsendió
- őrölt fehér bors

Pulykahúsos lasagne elkészítése:
Vegyünk elő egy kb. 20 cm X 25 cm hőálló sütőtálat, majd vajazzuk ki alaposan. Tegyük félre, had pihenjen. :-) Ha nem darált húst vettünk, akkor daráljuk le a pulykamellet. A zöldségeket vágjuk apró darabokra (kivéve a fokhagymát, mert azt le kell reszelni, vagy fokhagymanyomót átpréselni.). Ezt követően dinszteljük üvegesre a hagymát egy kevés olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymapépet, és öntsünk ré egy kevés vizet. Ehhez adjuk hozzá a felaprított fehér-, illetve sárgarépát, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 10-15 percig pároljuk, majd mehet bele a darált pulykamell is. Erre jöhet még egy kevéske víz, majd ezzel is pároljuk még vagy 10-15 percig. Ezt követően mehet bele a felkockázott paradicsom és a gomba. Az egészet addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen meg nem puhul, el nem kezd szétesni. És most a tesszük bele a sűrített paradicsomot. Ismét fűszerezzük sózzuk, borsozzuk, mehet bele lényegében bármilyen fűszer, ami az ízlésünknek megfelel. Azokkal még forraljunk rajta egy percet, majd levehetjük a tűzről, és félretehetjük. :-)

Ez után jöhet a besamel mártás elkészítése: egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett pirítsuk világosra. A tejet forraljuk fel, és folyamatos kevergetés mellett öntsük a pirított liszthez. Keverjük simára, fűszerezzük.



Most jöhet az egész összerakása. Vegyük magunk elé a kivajazott tepsit, és tegyünk az aljára egy rétegben lasagne tésztát. Erre jöhet egy réteg mesamel mártás, egy réteg töltelék, és egy réteg reszelt sajt. Majd újra tészta... háromszor ismételjük meg az egészet, majd a legfelső, negyedik tésztarétegre ráöntjük a maradék besamelt, és a maradék sajtot. 180 fokra előmelegített sütőben 40-60 perc alatt készre sütjük az egészet. hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk! :-)
A recept az aprosef.hu oldalról való.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu