Sült túrótorta

Közeledett a fiunk egy éves születésnapja, és gondolkodóba estem, hogy vajon mit süthetnék neki, amiből már ő is falatozhat. Hamar kitaláltam, hogy túrótortát készítek, mert a túrót imádja minden mennyiségben, és formában. Igaz, eddig még nem sütöttem ilyet, de egyszer ezt is ki kell próbálni. A torta fantasztikus sikert aratott, a fiam angyali mosollyal az arcán majszolta a tortáját. Ez mindent megért. :-) Hozzávalók a sült túrótorta tésztájához: - 10 dkg porcukor - 20 dkg vaj - 30 dkg liszt Hozzávalók a sült túrótorta töltelékéhez: - 50 dkg tehéntúró - 9 dkg étkezési keményítő (ennek hiányában vanília puding) - 20 dkg porcukor - 500 ml tej - 400 ml tejföl - 1 darab citrom héja (bio) - 2 darab tojás - 15 g vaníliás cukor Nekem 28 cm-es tortaformám van, ebben készült, ez a tésztamennyiség ehhez a formához igazodik. Sütőpapírral béleljük ki a tortaforma alját, ha szükségesnek látjuk, de szerintem a vajas tészta simán ki kell, hogy jöjjön e nélkül is (az enyémne
Közeledett a fiunk egy éves születésnapja, és gondolkodóba estem, hogy vajon mit süthetnék neki, amiből már ő is falatozhat. Hamar kitaláltam, hogy túrótortát készítek, mert a túrót imádja minden mennyiségben, és formában. Igaz, eddig még nem sütöttem ilyet, de egyszer ezt is ki kell próbálni. A torta fantasztikus sikert aratott, a fiam angyali mosollyal az arcán majszolta a tortáját. Ez mindent megért. :-)Hozzávalók a sült túrótorta tésztájához:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt

Hozzávalók a sült túrótorta töltelékéhez:
- 50 dkg tehéntúró
- 9 dkg étkezési keményítő (ennek hiányában vanília puding)
- 20 dkg porcukor
- 500 ml tej
- 400 ml tejföl
- 1 darab citrom héja (bio)
- 2 darab tojás
- 15 g vaníliás cukor

Nekem 28 cm-es tortaformám van, ebben készült, ez a tésztamennyiség ehhez a formához igazodik.

Sütőpapírral béleljük ki a tortaforma alját, ha szükségesnek látjuk, de szerintem a vajas tészta simán ki kell, hogy jöjjön e nélkül is (az enyémnek nem lett semmi baja, pedig elfelejtettem a sütőpapírt...).

A tészta hozzávalóit gyűrjuk össze, és amint eggyé vált, jó is lesz. Nem szabad túlgyúrni, mert akkor törni fog nyújtáskor. Ezután 10 percre tegyük be a hűtőbe, majd az idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a tortaformánk alját, és az oldalát is úgy, hogy vagy egyben nyújtsunk egy nagy kerek lapot, amivel bélelünk, vagy először az oldalfalat béleljük, aztán az alját, hogy véletlenül se legyen hézag közötte, mert ott kifolyhat a töltelék.
Ha ezzel megvagyunk, villával szurkáljuk meg a tésztát, és süssük elő előmelegített sütőben 200 fokon addig, míg aranysárga nem lesz. (Én addig vártam, míg félig-meddig megsült a tészta, kb. 15 perc.)A töltelék hozzávalóit önsük egy tálba, és mixeljük össze, majd óvatosan öntsük a tésztára, és 190 fokon (légkeverés nélkül) süssük 90-100 percig. Ha időközben nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával, vagy sütőpapírral.

Ha kisült, hagyjuk kicsit kihűlni a formában, majd vékony pengéjű késsel válasszuk el a tortaformánk falától a sütit, szedjük le a keretet, és szeletelhetjük is.

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu