Farsangi fánk

Körülbelül két hónapja fánkot eszek - gondolatban. Minden másnap elmondtam a férjemnek, hogy készítsünk fánkot, mert nagyon kívánom, de folyamatos ellenállásba ütköztem. Neki a fánk egyet jelentett azzal, hogy tömény olajtól csöpögő tészta. Ennyi elvesztegetett, fánk nélküli idő után azonban azt mondtam, hogy ha törik, ha szakad, ma fánkot készítek, és ha kell, egyedül eszem meg az összeset! Úgyhogy neki is álltam a készítésének, méricskéltem, dagasztottam, kelesztettem, szúrtam és sütöttem, aztán az első próbafánkból adtam egy felet a férjemnek - azt hiszem, itt volt a hiba -, onnantól kezdve csak azt láttam, hogy a férjem és a fiam kiültek a konyhába mellém, és jóízűen majszolták a házi eperlekvárral a fánkot. Én meg győzzem sütni. Egy szó mint száz, a recept remek, a fánk finom, úgyhogy szeretettel ajánlom mindenkinek! Hozzávalók 20-28 darab fánkhoz: - 50 dkg liszt - 2 dkg élesztő - 5 dkg porcukor - 5 dkg vaj - 2 tojássárgája - 1 pohárka rum (kihagytam) - késhegyny
Körülbelül két hónapja fánkot eszek - gondolatban. Minden másnap elmondtam a férjemnek, hogy készítsünk fánkot, mert nagyon kívánom, de folyamatos ellenállásba ütköztem. Neki a fánk egyet jelentett azzal, hogy tömény olajtól csöpögő tészta.


Ennyi elvesztegetett, fánk nélküli idő után azonban azt mondtam, hogy ha törik, ha szakad, ma fánkot készítek, és ha kell, egyedül eszem meg az összeset! Úgyhogy neki is álltam a készítésének, méricskéltem, dagasztottam, kelesztettem, szúrtam és sütöttem, aztán az első próbafánkból adtam egy felet a férjemnek - azt hiszem, itt volt a hiba -, onnantól kezdve csak azt láttam, hogy a férjem és a fiam kiültek a konyhába mellém, és jóízűen majszolták a házi eperlekvárral a fánkot. Én meg győzzem sütni. Egy szó mint száz, a recept remek, a fánk finom, úgyhogy szeretettel ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók 20-28 darab fánkhoz:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (kihagytam)
- késhegynyi só
- kb. fél liter tej
- kb 1 liter olaj

Farsangi fánk elkészítése:
A lisztet langyosítsuk meg, a helyiség ahol dolgozunk, egyenletesen meleg, huzatmentes legyen. A takaró kendő, a gyúródeszka szintén meleg legyen. 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, és 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet, és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácssűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük, vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk, és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük. Utána lisztezett deszkára kiborítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva még kb. fél óráig kelesztjük.

A fánkot középforró bő olajban, egyenletes tűzön sütjük. A megkelt fánk felső, középen bemélyesztett része kerüljön alulra. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk a fánkot, akkor a fedő nélkül sütjük tovább. Ha túl hirtelen sül, akkor a belseje nyers marad. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen helye a növekedésre. Papírtörlőre szedjük a megsült fánkokat, és még melegen megszórhatjuk vaníliás porcukorral, vagy tehetünk rá bármilyen ízű lekvárt, esetleg csokoládét olvaszthatunk rá, és megszórhatjuk színes cukorkákkal.

Mi most készítettünk pár csokival leöntött fánkot, de a többit simán a házi készítésű eper -, illetve baracklekvárral ettük. Mindenkinek jó étvágyat kívánunk!

A recept innen van: Horváth Ilona: Szakácskönyv

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu