Kígyórétes rozsérő körtével töltve – körtés kígyórétes

Az egész úgy kezdődött, hogy tegnap megálmodta a férjem, hogy hoz haza körtét. Kérdezte, van-e körtés receptem. Hát hogyne lenne! - mondtam nagy hévvel. S már kutakodtam is egy nagyon-nagyon egyszerű recept után, mert mostanában egyáltalán nincs kedvem sokat pepecselni semmivel, valahogy kimerít ez a nyár. Volt valahol egy olyan változat, amihez csak egy bolti leveles tészta kellett, meg egy kis marcipán, és pikk-pakk tíz perc alatt kész lett volna a család süti adagja. Aztán a pillanatok alatt elkészülő sütiből az lett, hogy én gyúrtam a tésztát, és legalább másfél óránk ment rá, mire egyáltalán betehettük a sütőbe, hogy megsüljön. A férjem azt mondta, soha többet nem akar ilyen sütit készíteni (persze hogy segített) . :-) Ez egészen addig tartott, amíg ki nem szedtem a sütőből a sütiket, és meg nem kóstolta őket. Hozzávalók a tésztához (3 adaghoz): - 50 dkg liszt - 20 dkg vaj - 3 evőkanál kristálycukor - 1 csomag szárított élesztő - 1 csipet konyhasó - 2 tojás - 0,5 d...
Az egész úgy kezdődött, hogy tegnap megálmodta a férjem, hogy hoz haza körtét. Kérdezte, van-e körtés receptem. Hát hogyne lenne! - mondtam nagy hévvel. S már kutakodtam is egy nagyon-nagyon egyszerű recept után, mert mostanában egyáltalán nincs kedvem sokat pepecselni semmivel, valahogy kimerít ez a nyár. Volt valahol egy olyan változat, amihez csak egy bolti leveles tészta kellett, meg egy kis marcipán, és pikk-pakk tíz perc alatt kész lett volna a család süti adagja.



Aztán a pillanatok alatt elkészülő sütiből az lett, hogy én gyúrtam a tésztát, és legalább másfél óránk ment rá, mire egyáltalán betehettük a sütőbe, hogy megsüljön. A férjem azt mondta, soha többet nem akar ilyen sütit készíteni (persze hogy segített). :-) Ez egészen addig tartott, amíg ki nem szedtem a sütőből a sütiket, és meg nem kóstolta őket.

Hozzávalók a tésztához (3 adaghoz):
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 csipet konyhasó
- 2 tojás
- 0,5 dl tej

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd beletesszük a többi hozzávalót is, és összegyúrjuk. Ezzel a tésztánk ész is van, osszuk három részre, nyújtsuk téglalap alakúra, két oldalt ferdén vágjuk be úgy, hogy középen egy sávot hagyjunk szabadon (oda jön majd a töltelék).

A töltelék hozzávalói:
- 60 dkg körte (magozott, szeletelt)
- 8 dkg vaj
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 evőkanál búzadara

A körteszeleteket a vajon kicsit előpároljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, és a fahéjat is. Ezzel pároljuk kb. 10-15 percig - attól függően, milyen keménységű körtével dolgozunk.



A nagyon kemény körtének sokkal több idő kell, ezért érdemesebb puhábbat választani. Végül hozzákeverjük a búzadarát is, és az egészet az egyik kinyújtott tésztánk közepére halmozzuk. Miután eligazgattuk a körtéket, a tészta felső és alsó felét visszahajtjuk kicsit, majd a két széléről a tésztacsíkokat középre hajtogatjuk egymás után.

A végeredmény önmagáért beszél. :-)
Jó étvágyat!

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013- www.eztfaldfel.hu