Kakaós csiga Horváth Ilona módra – a klasszikus recept

A férjem nem szereti a kakaós csigát, ezért csak háromévente próbálkozom a recepttel. Ezidáig sikertelenség kísért a kakaós csigát illetően, ugyanis pici jóindulattal sem hasonlított sosem arra a kakaós csigára, melyre én emlékszem. Itt veszem észre, mennyire számít, honnan, milyen forrásból van a recept. Mert ha az rossz, akkor oda az időnk, az energiánk, az alapanyagok, és még jól sem lakhatunk... Most ez a recept kicsit innen is van, kicsit onnan is, de főként a Horváth Ilona szakácskönyvből. Mit tesz Isten, a süti puha, finom, éppen jó kakaós-édes, és persze hogy a férjem volt az első, aki evett belőle - mától süthetem ezt is raklapszámra. :-) Hozzávalók a kakaós csigához: - 60 dkg liszt - 1 csomag szárított élesztő - 2 tojás sárgája - 2 evőkanál olaj - 1 csipet só - 1 evőkanál cukor - szükség szerint tej (nálunk kb. 5 dl kellett ehhez a tésztamennyiséghez) Hozzávalók a töltelékhez: - 1,5 dl tej a kenéshez - fél csomag vaníliás cukor - 1 egész tojás - 5 dkg vaj
A férjem nem szereti a kakaós csigát, ezért csak háromévente próbálkozom a recepttel. Ezidáig sikertelenség kísért a kakaós csigát illetően, ugyanis pici jóindulattal sem hasonlított sosem arra a kakaós csigára, melyre én emlékszem. Itt veszem észre, mennyire számít, honnan, milyen forrásból van a recept. Mert ha az rossz, akkor oda az időnk, az energiánk, az alapanyagok, és még jól sem lakhatunk...



Most ez a recept kicsit innen is van, kicsit onnan is, de főként a Horváth Ilona szakácskönyvből. Mit tesz Isten, a süti puha, finom, éppen jó kakaós-édes, és persze hogy a férjem volt az első, aki evett belőle - mától süthetem ezt is raklapszámra. :-)

Hozzávalók a kakaós csigához:
- 60 dkg liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál olaj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- szükség szerint tej (nálunk kb. 5 dl kellett ehhez a tésztamennyiséghez)

Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,5 dl tej a kenéshez
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 egész tojás
- 5 dkg vaj
- 8 evőkanál cukor
- 4 evőkanál kakaópor

3 dl langyos tejbe belekeverjük az egy evőkanál cukrot, beletesszük az élesztőt, és felfuttatjuk. Kimérjük a 60 dkg lisztet, hozzáadjuk a csipet sót, a tojások sárgáját, az élesztős tejet. Dagasztjuk, és annyi langyos tejet öntünk még hozzá, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Amikor már egyenletes, beledolgozzuk a két evőkanál olajat is, majd lisztezzük a tetejét, és félretesszük, hogy a duplájára keljen.



Mikor megkelt a tésztánk, ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, 5 dkg vajat megolvasztunk, és megkenjük vele a tésztát. A 8 evőkanál cukrot összekeverjük 4 evőkanál kakaóporral, és ezt az elegyet rászórjuk a vajjal megkent, kinyújtott tésztára, aztán óvatosan feltekerjük. Éles késsel másfél ujjnyi darabokra vágjuk, aztán óvatosan egy magasabb falú, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, viszonylag közel egymáshoz.



Egy tojást elkeverünk, és megkenjük vele a csigák tetejét, majd mehet is be a hideg sütőbe. 200 fokon sütjük kb. 25-30 percig, majd amikor már szinte készen van (tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e a tészta), kivesszük, a másfél deci meleg tejben elkeverjük a vaníliás cukrot, és ezzel óvatosan meglocsoljuk a csigákat (vagy lekenjük ecsettel). Pár percre még visszatoljuk őket a sütőbe.



Ha kész, éles késsel válasszuk el egymástól a csigákat, és már lehet is fogyasztani. Isteni finom! Ajánlom mindenkinek! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Szia! Hogy ne ragadjanak össze a csigák én a rudat is megkenem vajjal
    l, és utána szeletelem, így könnyen szétjön a végén, a tepsiben is hagyom kelni vagy 15 percet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én szeretem, hogy összeragad. Azért is rakom közel őket egymáshoz. Így finom puha a széle is. Amúgy meg kiszáradna, amit nem akarok. Ki hogy szereti. :)

      Törlés
  2. Köszönjük szépen, nagyon finom lett, már többször elkészítettük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán örülünk, hogy sikere lett a receptünknek. :)

      Törlés
  3. Imádom a Horváth Ilona receptjeit. A szakácskönyvéből tanultam meg sütni kelt tésztákat.
    A kakaós csigát szorosan egymás mellé rakjuk, ez a titka, hogy a széle nem ropogós, hanem puha és foszlós. Teljesen más, mint a bolti ropogós szélű kakaós csiga. Én több kakaót és vajat használok. Sokkal krémesebb.
    Sajnos fényképet nem lehet csatolni, de a Fb oldalamon Biromakonyhám Siófoki Vendégasztal Kertem, konyhám ízei oldalon meg tudjátok nézni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu