Csirkehúsleves, a vasárnapi ebédek hagyományos fogása

Szeretjük a csirkehúslevest, mert nagyon finom. Igazából az van, hogy nem is tudnék létezni a csirkehúsleves nélkül, ami egyébként egy egyszerre könnyen és mégis nehezen elkészíthető étel. Könnyű, mert csak oda kell pakolni a dolgokat, és meg kell főzni, nehéz, mert fontos a jó alapanyag. Minden azon múlik, hogy milyen az alapanyag. Jó csirkehúslevest csak friss, zsenge zöldségekből, és igazi, kukoricán, szabad tartásban nevelkedett csirkéből lehet főzni Abból a fajtából, amelyiknek még van halvány fogalma arról, mit is jelent a szabadban szaladgálni és kapirgálni. Sajnos ilyenből egyre kevesebb van, és egyre nehezebb hozzájutni. Az öreg sárgarépa kesernyés lehet, a fás karalábé pedig csak elveszi a kedvünk attól, hogy megegyük. A ketrecben tápon nevelt mozgáshiányos csirkék húsának állaga és minősége pedig olyan, mint a tartása: nagyipari és silány. Nem mondom, hogy ilyen húsból nem lehet jót enni, mert lehet jót sütni-főzni ebből is. De csirkehúslevesnek egyáltalán nem alkalmas, mer
Szeretjük a csirkehúslevest, mert nagyon finom. Igazából az van, hogy nem is tudnék létezni a csirkehúsleves nélkül, ami egyébként egy egyszerre könnyen és mégis nehezen elkészíthető étel. Könnyű, mert csak oda kell pakolni a dolgokat, és meg kell főzni, nehéz, mert fontos a jó alapanyag. Minden azon múlik, hogy milyen az alapanyag. Jó csirkehúslevest csak friss, zsenge zöldségekből, és igazi, kukoricán, szabad tartásban nevelkedett csirkéből lehet főzni Abból a fajtából, amelyiknek még van halvány fogalma arról, mit is jelent a szabadban szaladgálni és kapirgálni. Sajnos ilyenből egyre kevesebb van, és egyre nehezebb hozzájutni. Az öreg sárgarépa kesernyés lehet, a fás karalábé pedig csak elveszi a kedvünk attól, hogy megegyük. A ketrecben tápon nevelt mozgáshiányos csirkék húsának állaga és minősége pedig olyan, mint a tartása: nagyipari és silány. Nem mondom, hogy ilyen húsból nem lehet jót enni, mert lehet jót sütni-főzni ebből is. De csirkehúslevesnek egyáltalán nem alkalmas, mert sem színe, sem íze nem lesz. Ezért a jó csirkehúsleves azzal kezdődik, hogy veszünk egy napos csibét, felneveljük......na jó, ez vicc volt (ettől még megtehetitek)!  Szóval a jó csirkehúsleves azzal kezdődik, hogy megbízható forrásból beszerezzük a jó minőségű hozzávalókat, majd az alábbiak szerint elkészítjük.

Hozzávalók a csirkehúsleveshez:
- 1 darab tanyasi csirke aprólékokkal együtt, vagy a csirke részeit külön-külön is beszerezhetjük (egy nyak, két szárny, két láb, két alsó comb, két felső comb, egy farhát), ilyenkor mi a mellet nem vesszük meg hozzá.
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 zsenge sárgarépa (mérettől függ)
- 1-2 petrezselyem gyökér (mérettől függ)
- fél zeller gumó
- 1 karalábé
- fél csokor petrezselyem zöld
- egy szál zeller zöld
- konyhasó,
- szemes bors

Csirkehúsleves elkészítése:
A húsleves elkészítése nem egy bonyolult dolog. A csirkét tisztítsuk meg, daraboljuk fel, majd tegyük egy lábasba. A zöldségeket is tisztítsuk meg, vágjuk ízlésünk szerinti darabokra. A hagymát hámozzuk meg, majd azon a végén, ahol a szára nőne ki kereszt alakban vágjuk be a feléig. A petrezselyem és a zeller szárakat kössük össze egy cérnával, majd az összes hozzávalót tegyük egy lábasba, és engedjük fel 3-4 liter vízzel, és tegyük a tűzre. Nagy lángon tartsuk, míg fel nem forr, majd még forraljuk így, míg szürkés-barnás hab nem kezd képződni a tetején. Ekkor vegyük kisebbre alatta a lángot, a habot pedig kanalazzuk le. Ha ez megvan, akkor adjuk hozzá a sót (ízlés szerint) és a szemes borsot (kb. két teáskanálnyit) is, és lassú tűzön fedő alatt főzzük meg (van aki a zöldségeket és a hagymát is csak akkor adja hozzá, ha már leszedte róla a habot, de igazából ennek nincs jelentősége a végeredmény szempontjából). Ha tényleg igazi tanyasi csirkét sikerült beszereznünk, amelyik nem csak akkor látott kukoricát, amikor elhúzott a ketrece előtt a takarmányos autó, akkor valószínűleg mire megfő a leves, gyönyörű aranysárga színe lesz. Ha tápos volt a csirke, akkor sajnos erről az élményről mondjunk le.

Ha semmiképpen sem tudunk tanyasi csirkéhez jutni, akkor egy késhegnyi kurkumát adhatunk a leveshez. Ez még ízében nem fogja befolyásolni a levest, de a színét valamelyest feljavítja. De ez kicsit csalás, így tényleg csak akkor ajánlom, ha sehogyan sem tudnánk igazi tanyasi csirkét beszerezni. Ha netán pedig saját csirkéből készülne, akkor bátran belefőzhetjük a belsőségeket (máj, szív, zúza), valamint (kényesebbek most forduljanak el) a fejét is, hiszen a taraja után az egyik legfinomabb része az agya.

Ha elkészült a leves, akkor szedjük ki belőle a húst és a zöldségeket is, majd a levest szűrjük át. Így elkerülhetjük, hogy bezavarosodjon. A kész levest ehetjük grízgaluskával, vagy akár levestésztával is. Mi inkább tésztával szoktuk enni, a grízgaluskát jobban szeretjük a zöldséglevesben. Jó étvágyat kívánok mindenkinek. :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu