Fatörzs torta

Ki ne ismerné a fatörzs tortát? S ki ne szeretné? Nincs is olyan, szerintem. :-) Évek óta sütjük, és az a jó benne, hogy tényleg könnyen, és viszonylag gyorsan elkészíthető, édes-krémes-csokoládés sütemény. Most is úgy került az asztalra, hogy a család édességet kívánt. Mostanában többször ígértem, hogy majd sütök, majd sütök, aztán végül semmi nem lett belőle. Így már ideje volt alkotni valamit. Ehhez a sütihez nem kell más, csak egy könnyű kakaós piskótalap, és egy gyorsan összekeverhető csokis krém... :-) Hozzávalók a piskótához: - 7 tojás - 7 evőkanál porcukor - 5 és fél evőkanál liszt - 1 és fél evőkanál kakaópor - 1 csomag sütőpor Hozzávalók a csokikrémhez: - 2 dl tejszín - 4 evőkanál kakaópor - 20 dkg porcukor - 20 dkg vaj Elkészítjük a piskótát. A 7 tojásfehérjét egy pici sóval habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, aztán egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A liszttel elkeverjük a kakaóport, és a sütőport, majd ezt a lisztes keveréket
Ki ne ismerné a fatörzs tortát? S ki ne szeretné? Nincs is olyan, szerintem. :-) Évek óta sütjük, és az a jó benne, hogy tényleg könnyen, és viszonylag gyorsan elkészíthető, édes-krémes-csokoládés sütemény. Most is úgy került az asztalra, hogy a család édességet kívánt.



Mostanában többször ígértem, hogy majd sütök, majd sütök, aztán végül semmi nem lett belőle. Így már ideje volt alkotni valamit. Ehhez a sütihez nem kell más, csak egy könnyű kakaós piskótalap, és egy gyorsan összekeverhető csokis krém... :-)

Hozzávalók a piskótához:
- 7 tojás
- 7 evőkanál porcukor
- 5 és fél evőkanál liszt
- 1 és fél evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a csokikrémhez:
- 2 dl tejszín
- 4 evőkanál kakaópor
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg vaj

Elkészítjük a piskótát. A 7 tojásfehérjét egy pici sóval habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, aztán egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. A liszttel elkeverjük a kakaóport, és a sütőport, majd ezt a lisztes keveréket óvatosan hozzáadjuk a habhoz, és lyukas fakanállal, lazán egyneművé keverjük. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük (tűpróbával nézzük meg azért). Még forrón ráborítjuk egy tiszta, belisztezett konyharuhára, és feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.

A csokikrémhez a tejszínt, a kakaóport, a porcukrot összeforraljuk, és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük, és hozzáadjuk az időközben kihűlt tejszínes, kakaóporos, porcukros keveréket. A konyharuhából óvatosan kiszabadítjuk a piskótatekercset, megkenjük csokikrémmel, feltekerjük ismét, majd kívül is bevonjuk a maradék krémmel. Villával megcsíkozzuk, és mehet is a hűtőbe 1-2 órára.

Jó nassolást hozzá! :-)

Terjesztés: ha elviszed a receptet, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt találtad. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy csak úgy elvigyék a munkádat szó nélkül, miközben te több órát dolgoztál vele! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel, ne vágd le róla a logókat, mert szerzői jog védi őket. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

Megjegyzések

  1. Én is ezt a krémet készítem, ha csokis tortára vágyik a család, mióta egyszer kipróbáltam ("házi használatra" csak margarinnal, ajándékba vajjal). Nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, finom a krémje (is). Jó sütögetést, jó étvágyat a családnak! :)

      Törlés
  2. SZIA!
    Elkészitettem , de a krém nem lett tökéletes Ráma margarint használtam hozzá!
    Amúgy finom lett!
    Vaj?
    Milyen vajjal készited?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Én is sima ráma margarint használtam hozzá. Nagyon fontos, hogy a kakaós keverék olyan hőmérsékletű legyen, mint a vaj. S a vajhoz adjuk hozzá két-három részletben a kakaós keveréket, miközben folyamatosan keverjük. Túlkeverni nem szabad (robotgéppel kevertem), mert akkor a vaj kicsapódik.
      A hőmérséklet fontos, és hogy nehogy túlkeverjük.

      Törlés
  3. Köszi a gyors választ!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett fényképek az általunk ténylegesen elkészített ételekről, vagy azok fázisairól készültek. A képeket szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett receptek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2013-2023 www.eztfaldfel.hu